nuffnang

Monday, December 5, 2011

video yang sangat comel, nampak simple tapi penuh bermakna ^_^

Assalamualaikum.....

semalam kawan saya ada share video ni kat facebook dan saya rasa apa salahnya saya share dengan kawan-kawan lain yang baca blog ni kan =D





saya biasanya kalau share something, benda tu memang sangat dekat dan berkaitan dengan diri sendiri..lagu ni nampak biasa je, comel-comel tapi maksudnya sungguh mendalam...


  • kekadang kan kita rasa bosan, padahal tinggal di bumi Allah yang luas ni kan...lihatlah, ikan yang hanya tinggal dalam akuarium sekecil itu pun tak rasa bosan sebab dia selalu rasa Allah bersama dia...ingatlah sememangnya Allah selalu bersama kita. Dengan mengingati Allah  kita akan rasa tenang, tenteram dan tidak akan rasa kesunyian atau bosan (^_^)
“(Yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.'' (QS Ar Ra'd : 28)


  • Begitu juga dengan menyebut nama Allah, berzikir dan bertasbih...menyanyi boleh pulak kan hafal lagu itu ini, nak sebut nama Allah pun tak sempat, hadehh (-_-)..laron yang hidup sehari pun rasa hidupnya tidak sia-sia sebab dia menyebut nama Allah...ayuh kawan-kawan jangan sia-siakan hidup kita dan jadi orang yang rugi sebab Allah dab berfirman :-
“Berteguh hatilah kamu dan sebutlah (nama) Allah sebanyak-banyaknya agar kamu beruntung.” (QS. Al Anfal : 45)



  •  yang terakhir adalah pekerjaan atau apa saja yang kita lakukan pada setiap hari tidak akan rasa penat atau lelah jika kita mulakan dengan niat kerana Allah...jadi sepanjang menyiapkan tugasan atau kerja kita akan rasa Allah bersama kita dan akan lebih bersemangat..

sejauh manakah kita mengingati Allah dalam kehidupan seharian kita??selama manakah kita akan hidup tanpa pegangan??sekerap mana kita menyebut nama Allah??tepuk pipi buka mata luas-luas (eh?)

terima kasih sudi baca..selamat beramal!! =D



Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...