nuffnang

Saturday, July 6, 2013

taman bunga nusantara with kunang-kunang

Assalamualaikum....

minggu lepas kami pergi berjalan-jalan ke bogor bersama kak adibah, time ni kak diba tengah last stase sebelum balik BFG....wuuuu bestnyaa dah habis, masa untuk berbakti untuk rakyat malaysia, hehee


pagi-pagi sabtu tu kami bertolak dari rumah naik teksi ke stasiun cawang untuk ke bogor, naik train tak ramai sangat orang dan tunggu sekejap je dah sampai dalam pukul 7.30 camtu dah sampai sana...


 kak diba dah tersengih tunggu kitorang ^^
kesian jugak, baru lepas balik dari on call malam tadi, pepagi kena layan kitorang..hehee


kami sewa kereta dari bogor je, memang jauh pun nak naik ke puncak ni sebenarnya, separuh dari perjalanan ke taman safari dah...nak pulak kami kena time jalan tutup tu, memanf tidur jela dalam kereta...oh yeah, aku berjaya habiskan satu buku umar abdul aziz dalam kereta tu..lama kan??


 dah sampai....dalam pukul 12.30 camtu kami pun sampai, alhamdulillah :D



bunga tu banyak-banyak bunga tahi ayam je kat taman jam tu, tapi disebabkan dia susun dan banyak-banyak dengan tone warna kuning oren dia jadi cantik...


konon-kononya baca peta la nak pergi jalan mana pulak lepas ni, heee


waktu pun dah siang, matahari memancar tegak di atas kepala....alhamdulillah dalam kereta masa perjalanan tu hujan, terfikir jugak macamana kalau hujan tak dapat berjalan-jalan sebab pernah ada senior cerita diorang tak dapat berjalan pun, payung takde nak jalan-jalan pun susah sebab hujan...


tapi kita selalu macam tu, time panas nak hujan, lepas tu kalau hujan ternanti-nanti bila hujan nak berhenti...selalu tak puas hati, itulah manusia....Allah dah atur rancang elok-elok dah, semua benda even benda-benda kecil pun ada hikmahnya cuma tunggu kita nak tengok semua tu dari side mana....aku sebenarnya bersyukur sebab kenal dengan mereka, orang banyak mengajar aku tentang kehidupan, dari aku tak tahu apa-apa sampai alhamdulillah sekarang even tengok langit pun mengajar aku sesuatu ^_^


kat dalam taman bunga ni ada banyak taman-taman lain lagi macam taman jepun, bali, taman perancis, taman ros dan ada tempat bermain-main go-kart, moto-cross, boleh main kuda dan banyak lagi lah...tempat picnic dan rumah kaca pun ada.


 bergambar dekat depan taman bali...bila nak sampai bali pun tak tahulaa..jauh wooo, tiket lebih mahal dari balik malaysia...insyaAllah one fine day, kalau tak sekarang time belajar kat sini mungkin nanti kalau panjang umur dan diizinkan Allah :)



ni taman merak, tengok diorang tanam bunga dan buat ekor merak tu, cantik kan? ;)



kami jumpa white swan! cantik :)


i can't drive, can i join???cuak jugak sebenarnya tapi diorang kata boleh aku pun main ler..hehee

muka excited sebelum main...i lead them! heee

sempat lagi kan berborak time main go-kart...heeee


rumah kaca :D


Dalam pukul 3.30 camtu kami pun turun sebab nak singgah beli susu dekat cimory dulu dan ingatkan nak makan dekat wisata kuliner, tapi kami stuck dekat jalan nak turun dari puncak bogor tu hampir dua jam....kereta sewa hanya sampai pukul 8 dan kami nak kena kejar train balik jakarta pulak...so kami decide not to eat at that night dan hanya berhenti beli susu dan yogourt je kat cimory....berborak-borak dalam kereta sampai tak rasa lapar, berkat berjaulah mungkin? heee....tak kisahla kan, apa-apa pun yang kita buat pasti ada tarbiyah Allah di sebaliknya. kalau takde train balik jakarta memang kami kena tidur kosan kak diba dah dan belik esoknya..

kat cimory, pinjam lembu pink jap, comell..hihii...alhamdulillah kami sempat kejar train, lepas solat naik train turun jakarta...ok ada cerita kelakar, kami dah bersiap-siap nak turun kat stasiun juanda tu, aku keluar dulu tapi time tu haz nak check kalau ada brang tertinggal dan aku keluar sorang...pintu tertutup!! huwaaa, aku ketuk2 pintu panggil farah tapi apa boleh buat tetinggal sorang kat luar T_T  cuak jugak sebab time tu dah malam hampir pukul 11 dan takde orang sangat kat situ...diorang turun next stasion dan ambil aku pakai teksi...


Alhamdulillah ni mungkin last keluar bersama kunang-kunang, kak diba pun dah nak balik malaysia...back for good, tinggallah kami kat jakarta ni yang masih lagi kena teruskan sisa-sisa kehidupan....semoga ukhwah yang terbina ni tak terhenti sampai di sini tapi berkekalan selamanya, sampai syurga insyaAllah....kunang-kunang akan sentiasa di hati, berkelip-kelip memberi cahaya kepada orang lain yang dalam kegelapan, walaupun kecil tapi berguna...weeee...semoga kita dapat menyumbang sesuatu kepada ummah, doakan kami


jaulah ke taman bunga yang banyak tarbiyah, jzkk semuanya!



Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...