nuffnang

Wednesday, December 25, 2013

Iradah qawiyah


Assalamualaikum...


first time naik public bus untuk perjalanan yang jauh di Indonesia. pernah naik bas ke bandung, anyer, bogor tapi tu bas sewa. semua orang kat dalam tu kita kenal. pernah juga ke surabaya, tapi naik train dan flight.perasaan naik public bus ni lain macam..terkejut pun ada bila tahu sebenarnya ada yang berdiri sepanjang perjalanan dari jakarta ke bandung.kita yang duduk ni pun rasa punyalah sakit belakang sebab perjalanan macet, ambil masa yang lama..takdelah lama sangat pun tapi sebab macet dan agak panas juga memang bukanlah satu perjalanan yang boleh duduk goyang kaki walaupun banyak tidur..heheh


benarlah orang kata, jauh berjalan luas pemandangan.selalu mendengar cerita sisters yang travel jauh berjam-jam seorang diri hanya nak pergi usrah yang mungkin hanya 3-4 jam. mungkin hanya 1/6 perjalanan untuk ke tempat usrah.bahkan ada yang sanggup datang jauh jauh hanya untuk mendengar taujih atau pengisian yang sebentar cuma..mungkin hanya beberapa jam. kemudian balik lagi kerana komitmen kerja, kelas dan sebagainya.tapi itulah, kesusahan dan kepayahan itu membuatkan mereka lebih qawiy. sanggup berbuat apa saja untuk mencari redha Allah.


Allahu ghayatuna.




hanya Allah satu satunya matlamat kita. nak dapatkan redha allah. nak dapatkan cinta Allah.nak rasa macamana perjuangan rasulullah dan para sahabat. dengan bersusah payah dan berkorban inilah mereka jadi lebih matang dan kuat. kalau ditanyakan mana mereka dapat kekuatan mereka, passion mereka yang sanggup berjihad dengan berkorban masa, tenaga, wang ringgit bahkan mengenepikan perasaan dan keinginan sendiri ramai yang akan bercakap tentang cinta pada jalan ini.


satu benda yang aku belajar juga adalah iradah qawiyah iaitu keinginan yang kuat. kalau orang paksa macamana sekalipun tapi diri sendiri tak ada rasa pun nak buat semua benda tak jadi. bila rasa ia bebanan.kita akan berusaha sebaik mungkin untuk mengurangkan beban. bila rasa buat kerana terpaksa, kita akan memberi seribu satu alasan. kita tidak meletakkan hati kita di situ.jasad mungkin ada tapi hati hilang melayang entah ke mana...


rasa tertarik dengan analogi seorang sister yang mengatakan: "setiap ujian dan cabaran yang kita lalui itu ibarat keping kepingan puzzle. kita akan berusaha sedaya upaya untuk  memasang puzzle itu pada tempat yang betul. namun bila puzzle tu dah siap, kita akan rasa dan dapat betapa cantik hasilnya.kalau hilang satu puzzle, cacatlah dan tak cantiklah keseluruhan hasilnya". itulah kita.kekadang kita sering memberikan alasan. nak lepas diri dari kesusahan dan tanggungjawab..tapi ingatlah, di akhirat nanti kita akan diminta alasan kenapa kita tidak melakukan amanah dan tanggungjawab tu dengan betul..Allahu sungguh takut T_T


semoga kita semua diberi kekuatan olehNya. perjalanan ini sungguh panjang, susah dan payah. memerlukan kita banyak berkorban, banyak bersabar. kita tak dapat ganjaran apapun di dunia. yang kita cari hanyalah redha Dia. insyaAllah ^^

Monday, December 23, 2013

kita pendosa


kejahatan bukanlah satu kebetulan,
ia adalah kebiasaan yang dibentuk perlahan-lahan,
tahap demi tahap.

ada pantun melayu:

siakap senohong, gelama ikan duri,
bercakap bohong lama-lama mencuri.

mula mula mencuri barang dalam rumah.
curi duit dalam dompet ayah dalam beg mak,
tak ada rasa bersalah, mulai curi barang kawan,
lama-lama mencuri dekat mall,tak puas lagi,
nak rasa lagi mencabar, merompak rumah orang.

itu kalau bab mencuri, kalau bab couple?

mula mula sms cakap rindu, lepas tu cakap sayang,
whatsapp kata nak jumpa dan skype sampai pagi buta.
jumpa dulu senyum-senyum lepas tu dah biasa duduk dekat.
mulai dari berpegangan tangan sampai terlanjur.
termengandung dan melahirkan.

yang jadi mangsa?
si anak yang tak berdosa.
dibuang sana sini.
hilang rasa keperimanusiaan.
tiada rasa sedih maupun bersalah.
 yang punya cuma rasa malu.

oh berbuat dosa tak malu?
malu pada siapa?
pada orang yang mengata, manusia yang bisa berbicara.
tidak malu pada tuhan maha pencipta?




nauzubillah.
Pertama kali terbuat dosa, hati diselubungi rasa bersalah,
bersalah kerana melawan fitrah.
kesalnya bukan main.

namun, rasa berdosa itu tidak lama.
jika dosa yang sama dibuat untuk kali kedua, ketiga dan seterusnya,
rasa bersalah itu akan hilang sedikit demi sedikit.
akhirnya hati sudah terbiasa berbuat dosa,
rasa bersalah tidak muncul lagi.

alah bisa tegal biasa,
hati tega untuk berdosa.

mereka yang melakukan dosa sama dan berulang kali,
tiada rasa bersalah , sedih, dan kesal.
mereka bukanlah orang jahat pada awalnya,
namun tidak berusaha menghindari atau menjauhi dosa.

kita semua pendosa.
yang beza,
hanyalah hati yang segera bertaubat kepadaNya
atau yang berterusan melakukan dosa semata.


jaa
22122013

Sunday, December 8, 2013

jaulah ruhiyah Anyer

Assalamualaikum..

kisah jaulah.
hanya sebentar tak sampai sehari pun.
singkat tapi berbekas.


bukan sekadar titik dan goresan.
tapi luka yang amat dalam.
menggores hati dan menusuk tajam.


kami bertolak kira-kira tengahari sabtu.
perjalanan yang boleh tahan lama, ditambah macet dan sebagainya.
alhamdulillah sampai jua.


tempat yang sama dengan villa yang pernah buat ISK dulu.
Ya Allah rindu sangat..rindu dengan semua..
rindu dengan hati-hati itu. rindu pengalaman itu...
pengalaman pertama kali handle program.
bukan sekadar program biasa, malah lebih dari itu...



bersama-sama duduk di tepi pantai.
berlantaikan pasir berlapikkan tikar.
berbumbungkan awan dan langit membiru.
bertemankan bunyi ombak menghempas pantai tanpa lelah.


mendengar mereka, ya mereka yang saya sayang kerana Allah.
berdoa dengan ikhlas dari lubuk hati masing-masing.
merasakan kerdil di bumiMu.
merasa diri penuh noda dan dosa.
merasa diri sangat hina di mataMu.


namun tidak pernah bosan, tidak pernah berputus asa mengharapkan cahaya dariMu
pengharapkan keredhaan dariMu.
mengharap pertemuan denganMu.


entah mengapa. hati aku kekadang tertanya-tanya.
layakkah aku disini?
layakkah aku bersama-sama mereka disini?

ya mereka solehah.
tapi aku?
T_T


Masih lagi banyak kekurangan.
masih banyak lagi perlu aku belajar.
masi banyak perlu aku ubah.

problem sikit rasa malas. rasa nak marah.
ya Allah.

susah memang susah.
panjang dan berliku.

rasa takut nak jadi dewasa ;(





Monday, November 25, 2013

karipap hannah




buat karipap dengan housemates.
alhamdulillah.

setelah sekian lama tinggal bersama.
kira kira  6bulan jugaklah pindah masuk hannah.
ukhuwah makin erat makin rapat.

terima kasih ya Allah.

no seniors neither friends.
we are sisters ^_^

Monday, September 30, 2013

make me strong o Allah


I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong






it's a great evening, new block. block 20 urogenital tract.
alhamdulillah...i'm writing a new post again..weee..

i know i don't blog as much as i was before.
life getting busy from time to time.
study getting herder and lots to be read and understand.

however, alhamdulillah wal hamdulillah...
i'm still here ^_^

i love this paragraph the most in this song:

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong


Allah still want me to be here.
i believe Allah already plan something better for me
please make me strong ya Allah..
ameen :)



Tuesday, September 17, 2013

cukup ikhlaskah aku?




hidup.life.

kenapa kita hidup?kenapa kita di sini? lepas hidup nak buat apa?

kenapa Allah uji aku? kenapa bukan orang lain?

kenapa dia nampak happy?kenapa aku sering ada masaalah?

persoalan kenapa dan mengapa?

ehem.

kita seringkali mengeluh.
kita selalu rasa dunia ini tak adil.
kita sering rasa yang kita sering diuji.
kita selalu cemburu dengan orang lain.


seringkali, acapkali dan berkali kali persoalan ini akan bermain-main dalam fikiran. itulah masalah kita, masalah hati. sering merasakan diri sendiri selalu tidak dipandang, selalu dianggap tak berguna.

Allah uji kita sebab Allah sayang kita. Allah rindu nak dengar rintihan kita.

ya. acapkali aku menangis.banyak sebab yang membelenggu.
tapi itulah, perasaan yang tak terluah itu kekadang membengkak dalam dada dan membuatkan dada sesak.
sekali kalau keluar takut terhambur semua, bercampur dengan nafsu dan syaitan.


 astaghfirullahala'ziim..ini ke yang kau belajar selama ni? ini ke yang kau dapat dari bulatan gumbira tu? pergi konferens riang tu? ini ke yang dikatakan sosok yang nak membina ummat. puiii. perangai pun lebih teruk dari aku. sentap bukan?

iyaa...banyak orang di sekeliling, banyak orang yang memerhatikan kita. segala tindak tanduk akan diperhatikan tanpa kita sedar ataupun tidak. makanyaaa...sekecil-kecil benda yang kita buat pun akan dipersoalkan oleh mereka yang mungkin tak berapa nak faham lagi. kita manusia biasa kot -,-"


bila ada yang sinis kita mudah terasa.
bila ada yang mengata kita mudah melompat.
bila orang mengeji kita balas balik.

heh. itu ke qudwah hasanah? jauh panggang dari api.

kena belajar untuk ikhlas. aku tau benda ni susah, aku juga masih belajar.
takut sangat kalau takde ikhlas tu semua benda jadi sia-sia.
yang ada hanyalah penat semata, habis masa, wang dan tenaga.
mungkin popular di mata manusia tapi hina di mata Allah.
nauzubillahimindzalik T_T

kalau aku ikhlas aku takkan mengungkit.
kalau aku ikhlas aku takkan ingat kebaikan yang aku buat kat orang.

ya Allah aku mohon padamu.
kukuhkanlah hati-hati kami semua
supaya ikhlas dan semua amalan kami diterima.

amiin ya rabbal a'lamin.


semoga Allah redha ^_^ 

Friday, September 13, 2013

random.

ASSALAMUALAIKUM....

dah lama tak update, serius lama...laptop makin hari makin menggila, bertukar dari window 7 jadi window vitsa+xp... serius tak faham macamana jadi macamtu...yang paling tak best tak dapat connect internet... so selama ni saya hanya online pakai handphone, ada je update tapi susah pakai hp tu sebab xde mobile blogspot...pakai web memang susah...tak tahulah bila nak baiki, zaman duit takdo ni nak buat semua benda susah...wuwuwu..sedih betul.sobs..


alhamdulillah lulus osce ^_^ walaupun bukan macam orang lain, banyak kena berkorban, banyak kene bermujahadah namun aku rasa inilah saatnya Allah nak suruh aku banyak banyak doa pada dia, sungguh aku dapat rasa perasaan tawakal tu, i did my best and i let Allah decide everything :)


masuk semester 5, tahun tiga...wahh dah tahun tiga rupanyaa!!cepat betul masa berlalu macam tak sedar...junior 2013 pulak ramai kemainn...haritu jadi fasi untuk gamaliel iaitu orientasi junior baru...serius penat dia kemain lagi penat bukan kepalang...capek uiii...tapi kita jadi kaping bukannya saja-saja tapi ada hadaf yang kita nak capai kan...


satu lagi yang sangat membuatkan aku stress, triple stress adalah pasal skld...kami buat perpanjangan skld dari tahun lepas so ni dah masuk setahun still tak siap...kelakar ke? bukannya kita tak tanya dah penat tanya..call apa semua tapi jawapan dia still dalam proses, computer problem...bla..bla...bla..kami ada 6 orang yang still xdapat skld buat laporan polis dan nanti buat yang baru..tensi tau tensi! bukannya apa kalau tak perpanjangkan kittas nanti kene overstay...sehari overstay kene bayar rp 200ribu..mampu kau? pengsannn...

aku cuma rasa sangat penat sekarang ni...dahla blok jantung a.k.a kardiovaskular ni susah....lepas tu aku pulak asyik tak fokus belajar dan mengantuk, astaghfirullah...salah aku juga tapi entahlah...kekadang rasa macam nak give up on everything and start a new one...make it free without any stress and problems..tapi itulah, this is what we call life! kalau takde ujian takde maknanya hidup...paling pun aku ingat balik, why am i here? Allah pilih aku untuk hidup atas dunia ni ada sebabnya...Allah janjikan ada syurga neraka tu pun ada sebabnya...takkan aku taknak bersyukur? ahh lemah betul! kate nak masuk syurga!


banyak benda yang bermain dekat fikiran aku sekarang...tapi yang pasti aku akan teruskan hidup, teruskan berjuang dan apa jua hasilnya nanti aku serahkan pada Allah... kekadang aku takut aku tak mampu, tapi ingatlah Allah takkan uji kalau kita tak mampu kan? nampakk..persoalan aku semua dah ada jawapan...cuma aku tak tahu kenapa, emosi aku kekadang terumbang ambik...ya Allah tetapkanlah hati hambaMu ini...hati yang mudah emo, sedih, terasa, dan banyak lagila..semoga aku kuat, sebab yang paling utama tu aku nak cari redha Allah...biiznillah (",)



bersama adik-adik 2013 di Hannah...mereka sangat sempoiii..heee...semoga ukhwah yang baru terjalin ini akan terus terbina, sampai syurga insyaAllah :)



Tuesday, August 27, 2013

terima kasih :(

tergerak hati nak buka. tetiba terbaca..

tak perlu pun nak mention sesiapa. tak perlu pun nak mention tentang apa.
aku bersusah payah buat benda tu..aku google, aku tanya orang, aku call.
bukan nak mengungkit. bukan masalah menolong tapi masalah dia lain.

 i try my hard to help you. then what had u done?
kau mengungkit yang aku dulu pun pernah buat benda tu.
memang..aku dulu kaki bola, pagi-pagi bangun bukak tv tengok bola
aku pergi stadium bersorak macam orang gila tak ingat apa..
memang pun. aku tak pernah menafikan benda tu


tapi kenapa nak ungkit?
kenapa nak membezakan?
kenapa nak cakap aku boleh kau tak boleh?


astaghfirullah. aku sedih.
sedih sangat.tak sangka T_T

salah ke aku nak kau jadi baik?
salah ke aku taknak kau buat benda tak baik?

aku nak kita sama-sama berubah.
aku tak kata benda tu salah.
aku cuma kata kalau boleh elak kita elak.

aku sedih kau labelkan aku begitu.
aku tak sangka kau labelkan aku macamtu.

sungguh aku takpernah berniat walau sedikit pun nak melukakan hati sesiapa.
aku hanya mahukan yang terbaik, bukan untuk diri aku sendiri tapi kau juga.

mungkin hati aku belum cukup bersih.
baru disentap sedikit dah nak terasa.
Allahu aku lemah T_T

tapi apa aku nak cakap, terima kasih
kau telah menyedarkan aku
kau telah menyentapkan aku

aku bukanlah orang baik
aku bukan juga yang terbaik.
namun aku nak berubah jadi baik.


semoga Allah lapangkan hati aku.
mungkin ini teguran halus dari Allah.

terima kasih ya Allah ^^



Saturday, August 24, 2013

kisah balik raya

Assalamualaikum....


balik raya 3september 2013 naik air asia...kali ni balik bertiga..
time tu kan puasa. kami punya flight 6.05 so kena masuk paling lambat 5.30. sebab air kan tak boleh bawa so we just grab some biscuit and waiting in the departure hall.



tunggu punya tunggu ada announcement : flight to KL will be delayed for two hours. oh okayy..two hours! so kami akan fly pukul 8.05..diorang kata sebab kesibukan ruang udara, banyak sangat flight on da same time and date. so kena la delay. kitorang 2 jam ada yang delay sampai 4-5 jam tu lagi parah..haa bukan jalan darat je jam, jalan udara pun tau!



sambil menunggu i can finish reading this book : nikmatnya pacaran setelah pernikahan. hasil nukilan novelis feveret aku salim. A.Fillah...alhamdulillah, well written :) banyak kisah sahabat dan cinta rasulullah yang dia kupas membuatkan aku bertambah yakin dengan cinta selepas nikah, insyaAllah...aku yakin yang jodoh tu di tangan Allah...nak dapat suami soleh kene doa dari sekarang, semoga bakal imamku itu dapat menjadi ketua keluarga dan ayah yang baik kepada anak-anakku nanti, amiin ^_^ siapa dia? itulah yang menjadi teka teki..ahaaa gitu~ 



nah tempek jugak gambar diri sendiri sekeping..hahaa...ok sebenarnya time aku nk check in tu petugas tu cakap jangan lambat sebab flight full dan sebenarnya kosong jek 2seat sebelah aku...so aku pun bermaharajalela lew...ok ni sebenarnya first time aku naik flight malam. subhanallah sangat cantik ciptaan Allah...nampak lampu-lampu dari atas sangat cantik ^^


sanpai di lcct dah hampir 12 malam dah...actually aku macam nak stay dekat lcct je and grab the bus to kl central tomorrow morning. flight to terengganu pukul 4.45pm, 4ogos...tp sebab taknak duduk sorang, bahaya jugak malam-malam i decided to follow my friend to klia...sebab tak makan apa-apa lagi, kami pergi KFC, bukak puasa sekali sahur...then we have a very very deep conversation...alhamdulillah she is so honest telling me all the things that nobody tell me before..maybe there are some people who feel exact thing like what she feel but nobody have the gut to tell me...i love when people tell me that i'm wrong! i shouldn't do this and what i did is wrong...



kita sangat-sangat perlukan kawan yang boleh tegur kita, boleh bagitau mana salah kita dan boleh guide kita untuk buat benda yang betul. bukannya apa, kita kan manusia kekadang tak sedar buat salah atau melukakan hati orang....alhamdulillah Allah hadirkan dalam hidup saya seorang yang boleh bagitau saya, jujur bercakap dari hati...kami bercakap sampai pukul 4pagi dan bila ada sorang kawan lagi sampai, oh ye dia punya flight lion air delay 3jam setengah okay...kami pun pergi surau to perform qiam dan tunggu subuh...kira paket berbuka+sahur sekali laa :)


esoknya sepatutnya flight sorang kawan ni pukul 8 pagi, so lepas subuh kitorang ingat nak teman pergi check in dan aku pulak lepas tu kena cepat-cepat grab train pergi kl central dan subang airport. tapi nak dijadikan cerita, diorang cakap overbooking so tak boleh naik flight tu balik...huhuu...petugas tu cakap dia kasi 2choices, pertama tunggu next flight which is pukul 2 petang dan second choice is tukar route then naik limo...akak ni pilih first choice, sebab takut jugak naik limo sensorang lagipun boleh teman kawan sorang lagi ni yang flight pukul 1...




subhanallah! cantik kan! ujian Allah, apa yang Allah dan susun tu pun cantik....on da way kami nak ambil bag terjumpa pulak press conference dr.Tahir, dr,Hafidzi dan beberapa orang lagi baru balik dari syria...pernah beberapa kali berjumpa dengan dua dr. ni semuanya dekat indonesia...dr. Hafidzi datang time hamka, dr.Tahir datang untuk program talk gaza...dengar mereka bercerita tentang pengalaman di sana...yang mengejutkan adalah ketika kami bertiga sedang berdiri dan mendengar pengalaman mereka, datang dr.Harlina datang dan menghulurkan salam pada kami...ok sangat terkejut time tu, first time jumpa face to face :) 




sebab macam dah agak lambat aku cecepat pergi grab klia express...sebenarnya nak naik erl je, tapi terlupa dan pergi beli tiket ni...mahal bak hang kalau nak dibandingkan dengan ERL...huuuu...



sampai di KL central aku terus pergi ambil tiket ktm untuk ke stesen subang. dalam rm1.50 kalau tak salah...alhamdulillah orang tak ramai so tak perlu nak bersesak sesak...sampai je di ktm sebuang terus ambil teksi untuk ke airport...tanya pak cik driver, kenapa tak pakai meter? ohh tersasul cakap indo, lidah masih belum tukar melayu..hehee...dia cakap dari pagi dapat rm20 ringgit je, kalau tak pakai meter dapat berbelas ringgit...tapi pak cik tu nak suruh aku bayar rm20...


ermm apa-apa jelah pak cik, aku tak banyak membantah...dah dalam teksi kot kalau belum naik aku mesti nk pakai meter. hak pengguna kot! bukannya aku kedekut...tapi aku fikir jugak dahla bulan puasa takpelah aku sedekat kat pakcik ni dalam 4-5ringgit...kita ni kalau tak puas hati nak berlawan dan bertekak walaupun seringgit hati rasa tak tenang...tapi kalau kita ikhlas let go seringgit tu dan yakin tu rezeki dia kan tenang...kann...ye aku masih belajar untuk ikhlas..huwaa


alhamdulillah sampai airport dalam pukul 12 tengahari gitu...flight pukul 4.45 dan boleh check in start 2.45...bosan pulak menunggu...tapi takpela menunggu tu lebih baik dari terlepas flight, tak ke naya..kann?aku pusing -pusing beli sepasang kasut dan reader digest...bosan jugak menunggu sorang-sorang dahla airport subang tu kecik je...kemudian dalam pukul 5.50 sampailah aku di airport terengganu...mak su dengan ayah su jemput....kami berenti pergi bazar di batu 6...hee dapat jugak pegi bazar ramadhan :)



ma ajak mak su and ayah su berbuka sekali kat rumah....aku sebenarnya tak nak tanya pun cerita pasal adik aqilah, anak maksu yang meninggal dunia haritu...tapi mak su start cerita dulu...sabar ye mak su, kak ja tau mak su kuat....adik aqil dan aqilah sedang menunggu mak su di pintu syurga insyaAllah....aku tengok mak su aku ni sangat kuat orangnya, tabah...tak tahulah kalau aku kat tempat mak su aku macamana...tapi apapun perancangan Allah tu memang yang terbaik :)


balik raya tahun ni paling sekejap, insyaAllah ada masa aku update kisah raya :D

selamat berpuasa 6 ^^ 

Saturday, August 3, 2013

end of sem 4 and holiday!

Assalamualaikum.......


today 25th ramadhan 1434, 3august 2013...i'm gonna fly off to kuala lumpur. hello malaysia please wait for me ^_^  so there's 5hours left before i say goodbye jakarta! till we meet again :)


oh yesterday we got our sem 4 result and alhamdulillah all praise be to Allah s.w.t.  actually i'm  not very confident on some papers for the last semester. exam osce dua hari lepas. when people ask me "ok ke tak?" "how's your osce?"


 i don't know how to respond. i managed to finish every single thing yet i dunno whether i did the right thing or not. semoga Allah lembutkan hati pemeriksa kami, semoga kami dapat markah yang terbaik. bila orang tanya hanya jawab tawakal dan doa je. tak nak terlalu berharap dan tak nak juga down. kalau ada yang tak lepas kena datang dalam masa 2minggu lagi. doakan ye! du'a is miracle, doa senjata orang mukmin :)


last but not least, let's increase our speed for these last few days of ramadhan. recite quran, pray more, perform qiam et all. i pray that Allah will guide us to the right path, semoga saya bertambah rajin kat rumah. rajin memasak, kemas rumah, rajin merapatkan diri dengan Allah. insyaAllah. di sini nak pohon kemaafan dekat semua orang yang saya pernah lukakan hati, in case you know me in real life and you are reading this ^^ happy holiday and selamat hari raya.


saya  bukan nak merosakkan bahasa, jadi bahasa rojak bahasa campur. layankan saja.



Tuesday, July 30, 2013

OSCE

2 days before the big day: Objectively Structured Clinical Examination (OSCE)

this exam will test us our ability to do history taking (anemnesis), perform related physical examination that we think should be done to the patient based on their problem or pain, give advise on what they can or can't do and lastly give medicine.

so basically it's a theory + skills exam. please pray for me and my friends. can't wait to go back to my hometown... may Allah ease everything ^^



mabit dan jaulah ke bandung




Alhamdulillah...tak sampai sehari pun tapi banyak benda dapat. dapat rasa kesejukan yang teramat sangat tidur dalam masjid yang best ^^ dapat solat terawih, qiam, sahur, pengisian yang membasahkan jiwa dan bertemu sister dari merata tempat ada dari china, dari bandung dan malaysia.


mengisi jiwa di bulan ramadhan. mari menjadi hamba rabbani!

Sunday, July 28, 2013

tsiqah binnafs

bismillahirrahmanirrahim....

It has been a very very long time since my last post. i don't know why this thing keep running in and out of mind mind. when i start to type some word, i keep thinking of what people will think about me after they read my post. oh well yes! i'm a very active blogger when i was studying at intec two last year. i keep writing and updating whatever i want, whatever come across my mind, i upload the picture of myself,  foods and new places that i went. i review new movies and songs without even thinking about others who read my blog. 


when i start to change my personality, wear handsock and socks, long shirt and proper hijab, being a murabbi and consistently go to usrah every week, to daurah, rehlah and any other programmme every month, stop watching movies, listening to my favourite song and what not. it was just a physical appearances that people can see. there are a lot of struggling that i had to face inside. it was inside and people only can see what i wear, what i watch and what i did without knowing what i had to face and struggle for not doing all those 'jahiliah' again.


only Allah knows what is inside my heart. i was very struggle to stop doing what i love to do before. to be honest, i love football so much and i can wake up early in the morning to watch it. i love watching movies and listening to new english song and i love hanging out. i took more than one year after join usrah, dakwah and tarbiyah. i know i have to change my lifestyle to be a better muslim, insyaAllah. people say sayonara jahiliyah, please make du'a for me to istiqamah and doing this only for Allah. 


i start to think what can i do to contribute to ummah, to change our community, my murabbi always say, find ur 'logam', every person have their own ability and the great person can use that advantage to contribute  their best to muslim community. people can make good movies that can inspire people to make change in their life, those who are a great debator can be a great muwajih and those who can write lovely poems can write blogs and touch the people's heart. indeed i really want to work for it although i don't really know what can i do. oh i just remember that i have a blog but what had i done? i wrote trash :(  i post gossips and thing that can make people forget Allah. astaghfirullah (may Allah forgive me),  then after that i dunno what to write and what had happen to me now?

there's a ayat that  Allah swt. says in surah as-saf: 2-3

O you who have believed, why do you say what you do not do?
Great is hatred in the sight of Allah that you say what you do not do.


i become afraid as if i did not do what i said. everytime i told my adik usrah a.k.a mutarabbi it was very tough for me. i'm very very afraid if i can't do it. i'm very afraid if Allah punish me for not doing what i told people to do. i told them to be kind to people, spread the good things, perform qiam and many more. 


however  most of people say u will never be perfect. i can feel it, seriously speaking. when i start to change my personality, slowly i start to change my lifestyle. i'm no more wasting my money to watch movies and karaoke like what i love to do before. alhamdulillah syukur ya Allah. He still loves me and give me all good sisters and now i'm living in a house with the sisters who always remind me to be good, perform solat jema'ah as soon as  we heard adzan, recite quran and al-mathurat and eat in dulang together. it feels so good , bi'ah solehah is a need for those who wanna make a change in their life, biizznillah~


i know if people does not watch us, Allah always does! we have to feel that Allah know  every single thing we do wherever we are and whatever we do...there is always invisible CCTV and two of our loyal companions who gonna write whatever we do even our daily habit like smile to people, help people to take their things or bad deeds such as throwing rubbish. everything is written and we will see it one by one, soon...

Allah (swt) says surah al Fajr v14


"Verily, your Rubb is Ever Watchful"



i once told  my friend that i dunno how to start writing again and she is very wise saying that i don't have to think about what people think about me after they read it. blog is one of the way that we can express our thought and share with people our experiences. i know there are many people out there who have the same feeling like me. what i write reflects who am i. insyaAllah will try my best to be a good muslimah. of couse all of us know our iman is always yazid wa yankuz (ups and downs) yet what we do do maintain our iman? this post might be one of my 'saksi' on the big day. all we need to have is belief in ourself or tsiqah binnafs.





may Allah guide me to write only the good things that can increase my and your iman ^^ 

semoga Allah redha.


Tuesday, July 9, 2013

salam ramadhan






Alhamdulillah bertemu lagi kita tahun ini dengan ramadhan...jom all out buat amal ibadah, rajin-rajinkan buat yang sunat sebab pahala akan dapat berlipat kali ganda...insyaAllah, semoga ramadhan kali ini penuh bermakna dan lebih baik dari tahun sebelumnya ^_^

Saturday, July 6, 2013

taman bunga nusantara with kunang-kunang

Assalamualaikum....

minggu lepas kami pergi berjalan-jalan ke bogor bersama kak adibah, time ni kak diba tengah last stase sebelum balik BFG....wuuuu bestnyaa dah habis, masa untuk berbakti untuk rakyat malaysia, hehee


pagi-pagi sabtu tu kami bertolak dari rumah naik teksi ke stasiun cawang untuk ke bogor, naik train tak ramai sangat orang dan tunggu sekejap je dah sampai dalam pukul 7.30 camtu dah sampai sana...


 kak diba dah tersengih tunggu kitorang ^^
kesian jugak, baru lepas balik dari on call malam tadi, pepagi kena layan kitorang..hehee


kami sewa kereta dari bogor je, memang jauh pun nak naik ke puncak ni sebenarnya, separuh dari perjalanan ke taman safari dah...nak pulak kami kena time jalan tutup tu, memanf tidur jela dalam kereta...oh yeah, aku berjaya habiskan satu buku umar abdul aziz dalam kereta tu..lama kan??


 dah sampai....dalam pukul 12.30 camtu kami pun sampai, alhamdulillah :D



bunga tu banyak-banyak bunga tahi ayam je kat taman jam tu, tapi disebabkan dia susun dan banyak-banyak dengan tone warna kuning oren dia jadi cantik...


konon-kononya baca peta la nak pergi jalan mana pulak lepas ni, heee


waktu pun dah siang, matahari memancar tegak di atas kepala....alhamdulillah dalam kereta masa perjalanan tu hujan, terfikir jugak macamana kalau hujan tak dapat berjalan-jalan sebab pernah ada senior cerita diorang tak dapat berjalan pun, payung takde nak jalan-jalan pun susah sebab hujan...


tapi kita selalu macam tu, time panas nak hujan, lepas tu kalau hujan ternanti-nanti bila hujan nak berhenti...selalu tak puas hati, itulah manusia....Allah dah atur rancang elok-elok dah, semua benda even benda-benda kecil pun ada hikmahnya cuma tunggu kita nak tengok semua tu dari side mana....aku sebenarnya bersyukur sebab kenal dengan mereka, orang banyak mengajar aku tentang kehidupan, dari aku tak tahu apa-apa sampai alhamdulillah sekarang even tengok langit pun mengajar aku sesuatu ^_^


kat dalam taman bunga ni ada banyak taman-taman lain lagi macam taman jepun, bali, taman perancis, taman ros dan ada tempat bermain-main go-kart, moto-cross, boleh main kuda dan banyak lagi lah...tempat picnic dan rumah kaca pun ada.


 bergambar dekat depan taman bali...bila nak sampai bali pun tak tahulaa..jauh wooo, tiket lebih mahal dari balik malaysia...insyaAllah one fine day, kalau tak sekarang time belajar kat sini mungkin nanti kalau panjang umur dan diizinkan Allah :)



ni taman merak, tengok diorang tanam bunga dan buat ekor merak tu, cantik kan? ;)



kami jumpa white swan! cantik :)


i can't drive, can i join???cuak jugak sebenarnya tapi diorang kata boleh aku pun main ler..hehee

muka excited sebelum main...i lead them! heee

sempat lagi kan berborak time main go-kart...heeee


rumah kaca :D


Dalam pukul 3.30 camtu kami pun turun sebab nak singgah beli susu dekat cimory dulu dan ingatkan nak makan dekat wisata kuliner, tapi kami stuck dekat jalan nak turun dari puncak bogor tu hampir dua jam....kereta sewa hanya sampai pukul 8 dan kami nak kena kejar train balik jakarta pulak...so kami decide not to eat at that night dan hanya berhenti beli susu dan yogourt je kat cimory....berborak-borak dalam kereta sampai tak rasa lapar, berkat berjaulah mungkin? heee....tak kisahla kan, apa-apa pun yang kita buat pasti ada tarbiyah Allah di sebaliknya. kalau takde train balik jakarta memang kami kena tidur kosan kak diba dah dan belik esoknya..

kat cimory, pinjam lembu pink jap, comell..hihii...alhamdulillah kami sempat kejar train, lepas solat naik train turun jakarta...ok ada cerita kelakar, kami dah bersiap-siap nak turun kat stasiun juanda tu, aku keluar dulu tapi time tu haz nak check kalau ada brang tertinggal dan aku keluar sorang...pintu tertutup!! huwaaa, aku ketuk2 pintu panggil farah tapi apa boleh buat tetinggal sorang kat luar T_T  cuak jugak sebab time tu dah malam hampir pukul 11 dan takde orang sangat kat situ...diorang turun next stasion dan ambil aku pakai teksi...


Alhamdulillah ni mungkin last keluar bersama kunang-kunang, kak diba pun dah nak balik malaysia...back for good, tinggallah kami kat jakarta ni yang masih lagi kena teruskan sisa-sisa kehidupan....semoga ukhwah yang terbina ni tak terhenti sampai di sini tapi berkekalan selamanya, sampai syurga insyaAllah....kunang-kunang akan sentiasa di hati, berkelip-kelip memberi cahaya kepada orang lain yang dalam kegelapan, walaupun kecil tapi berguna...weeee...semoga kita dapat menyumbang sesuatu kepada ummah, doakan kami


jaulah ke taman bunga yang banyak tarbiyah, jzkk semuanya!



Wednesday, July 3, 2013

kalau dah tekad

sebulan yang lepas kalau tak silap, habis exam balik rumah

"kat nak ikut pegi tanah abang tak?"

"hari ni ke? sekarang?"

"haah. jom!"

tanpa berfikir panjang terus bersiap2 pergi tanah abang...haa ni first time pergi tenabang tanpa nak fikir panjang-panjang...sebenarnya tak tahu nak beli apa pun tapi bila sampai sana macam macam-macam benda nak beli...nak beli skirt jeans, kain pasang, jubah...ow yeah! yang paling best aku jumpa dah jubah yang ma nak tu, jubah belah kat depan and i bought it..semoga ma sukaa..weee ^_^

*point utama nak cerita beli kain pasang je sebenarnya >_<"


kalau biasanya sejak tahun 2008 lagi lepas dah pandai jahit baju sendiri aku akan jahit baju raya sendiri tapi tahun ni balik pun tiga hari nak raya so macam tak sempat sangat nak jahit baju...tadi dalam kelas terfikir-fikir kalaulah aku ada mesin jahit kat sini bolehla kau jahit kan...ermm ermm...ingat mesin mudah alih kat rumah, tak sempat jahit wat balik mesin umah tok pegi jahit baju raya...kekadang rasa kesian kat mak aku dia yang jahit semua baju kitorang dulu-dulu, anak perempuan dahla 4 orang...sejak-sejak aku dah boleh jahit baju sendiri ni bolehla tolong sikit-sikit..heee


tadi dalam kelas terfikir nak potong dulu kain nanti balik baru cantumkan biar jadi baju, biar senang...oh aku beli dua pasang baju kurung, satu baju kurung cotton japan dan satu lagi baju sulam timbul...masa balik february haritu aku ada beli baju sulam koren silk jugak, banyak dah baju tuu...cukup-cukuplah...tapi tak tahulah mak aku beli baju apa untuk raya ni...


habis je kelas tadi, terus pergi kopro beli gunting, kapur penanda, pita ukur dan pembaris...ni baru betul-betul tekad...okey tadi dah siap sepasang aku potong, tinggal sepasang lagi...mungkin lain kali nak siapkan makalah dulu...tapi kononya jelahh bila dok menghadap laptop banyak benda lain yang aku buat...ermm kalau dah betul tekad tu apa nak buat buat jugak kan!


tetiba dapat ibrah untuk diri sendiri...kita ni kalau dah bertekad nak buat apa pun kita akan buat jugak dan cuba menghalangi apa jua yang datang melanda..ecehh...aku rasa aku ni banyak sangat angan-angan tapi melayang-layang....aku nak jadikan benda tu tekad, i wanna do this, so have to do this and that!! tulis apa tekad kita dan hari-hari baca dan tengok...aku dah buat ke apa yang aku tekadkan tu? apa usaha aku nak capai mende tu? ke hanya duduk saja goyang kaki dan jadi mat jenin saja? ohoii... sampai bila-bila pun tak jadilah mende tu kan...


contoh paling senang ialah makalah...malam tadi kononnya aku nak siapkan makalah jugak so that harini boleh fokus untuk belajar integrasi 1 next week...tapi aku baru wat sikit, kat situ nampak tekad tak kuat lagi..emmm, nak pergi berbaik dan dekat-dekat dengan mad'u pun berkira-kira..aduiii..tepuk dahi sendiri tu namanya tekad tak berapa nak kuat lagilah tuu -_-"




aku pun tak pasti sangat motif gambar ni, tapi nampaknya macam someone yang sedang duduk atas bukit dan menjarit tak tahu dia menjerit sebab happy ke sedih ke excited ke apa...macam-macam tafsiran boleh dibuat kan...tapi bagi aku feeling tu kita sendiri akan rasa kalau kita dah wat mende tu betul-betul macam apa yang kita nak...kalau kita dah wat betul-betul tapi Allah masih lagi tak kasi benda tu kat kita maknanya Allah sedang menguji kita, bersyukurlah! kerana Dia masih lagi nak suruh kita ingat kat Dia dan tanda Allah masih sayangkan kita :D


aku dulu nak stop blogging sebab aku rasa segan bila ramai orang yang aku kenal dan dekat baca blog aku, tapi someone kata kalau kita nak fikir benda tu kita takkan dapat tulis laa...asyik dok fikir nanti kalau aku tulis macam ni apa orang ni kata, apa pulak orang tu kata...ermm kita asyik dok risau itu dan ini...takpel;alh, kita jadilah diri kita sendiri, apa yang kita tulis tu pun sebenarnya mencerminkan siapa diri kita sebenarnya...aku rasa aku nak kena start balik menulis pakai hati dan jadi diri sendiri...biarlah menulis tak puitis, mungkin tak sampai pun dekat orang yang baca tapi yaa aku menulis untuk berkongsi bukan untuk niat lain..


semoga malam ini menjadi saksi, quote of the day "tekad"


^_^



Saturday, May 25, 2013

Hannah

Assalamualaikum.....


it has been a long time i didn't post anything here, exactly a month after i got my blog again :D

Banyak sangat benda yang berlaku sampai dah tak tahu nak mula tulis dari mana, nak tulis blog pasal apa...alhamdulillah nak kena cerita sikit yang saya baru je pindah rumah hampir 3 minggu yang lepas...dari way seputih 2 tinggal kosan (bilik sewa) ke tanjung duren dalam ( rumah ). kami tinggal seramai 11 orang bergabung dengan ahlul Raudhah yang dulu, insyaAllah duduk bersama orang-orang solehah :)


dalam rumah ni ada murabbi saya, ada usrahmate saya ^^ insyaAllah tiap-tiap malam lepas maghrib kami akan ada tazkirah, gilir-gilir dan setiap orang akan dapat turn menjadi ustazah pilihan :) kami masak dan makan ramai-ramai dalam dulang...kalau sebelum ni asyik makan kat rumah akak-akak je macam ni takpun kalau pergi daurah, tapi alhamdulillah sekarang tiap-tiap malam akan makan dalam dulang beramai-ramai...rasa sangat best perasaan itu, makan berbagi rasa. rumah ni 2 tingkat dan ada 4 bilik.


adalah kawan-kawan yang tanya duduk 1bilik berapa orang, tapi kami semua bilik semua orang boleh pakai takde istilah ni bilik awak ni bilik saya...ada bilik tidur, bilik almari pakaian, bilik solat, dan bilik untuk embak iron baju dan letak baju kat situ...semuanya kami share, sharing is caring rite :) duduk dalam satu rumah macam ni banyak benda kita belajar, belajar untuk berlapang dada dengan semua orang, belajar untuk berbagi apa saja walaupun sedikit dan belajar untuk mementingkan orang lain berbanding diri sendiri (itsar). 


saya ni memang jenis yang suka duduk ramai-ramai suka buat benda ber'geng'... tak berapa nak gemar duduk sorang-sorang sebab nanti rasa bosan dan galau sorang diri..hehee...kalau dulu duduk kosan banyak benda yang saya boleh buat tanpa ada orang lain nak tengok....suka hati kitalah nak buat apa, tengok movie ke, tengok video ke, nak tido tak sedarkan diri je, apa sajalah...



kalau duduk ramai-ramai ni kita selalu ada orang sekeliling kita, takde masa untuk buat semua benda tu....boleh je nak buat, tapi kita faham kenapa kita tak boleh buat...bila tengok orang rajin study kita pun nak jadi rajin, bila orang rajin baca quran pun kasi semangat untuk kita lebih rajin lagi baca quran....insyaAllah tiap-tiap waktu solat berjemaah di awal waktu, baca al-mathurat sama-sama...alhamdulillah ya Allah terima kasih kerana mengurniakan sahabat dan ahli rumah yang baik...sama-sama nak cari redha Allah, insyaAllah :)


hannah maksud dia kasih sayang...semoga kami semua dapat hidup dan berkasih sayang dalam rumah ini kerana Allah...






"Hai jiwa yang tenang.Kembalilah kepada Tuhamu dengan hati yang puas lagi diridhaiNya. Maka masuklah ke dalam jamaah hamba-hambaKu. Masuklah ke dalam surgaKu"


 (QS Al-Fajr :27-30)



Thursday, May 23, 2013

mafest 2013 - imbauan nostalgia


teka berapa biji gula-gula yang digunakan untuk membentuk tulisan dia atas...


me and vais...



rumah kami buka gerai...hannah's drink corner ^_^ hasil jualan boleh wat beli tilam :)


tak tahu nak update apa..
tahun ni jadi AJK makanan.


Monday, May 20, 2013

saya sudah dua puluh dua

Assalamualaikum.....

semakin bertambah usia, semakin dekat aku dengan kematian....semuanya sudah tercatat, seandainya Allah sidah menetapkan aku meninggal di usia 30, aku hanya tinggal lapan tahun lagi untuk hidup....lilin kehidupan aku semakin hari semakin memendek....namun seandainya Allah menarik nyawa aku esok? sudah bersediakah aku?


Alhamdulillah Allah masih lagi memanjangkan usiaku dan masih memberi aku peluang untuk bertaubat..ehemmm, sebenarnya tahun rasa sangat terharu dengan orang-orang di sekeliling aku...aku masih baru lagi sebenarnya jadi murabbi dan bawa adik2 tapi diorang ni tersangatlah sweet, diorang masakkan  mee dan kasi hadiah...kemuadian malam before kami buat rehlah aishiteru untuk adik-adik juga, malam tu ada meeting sikit dan kami buat kerja untuk main explorace keesokan harinya tu...


tetiba nabila ajak masuk bilik untuk buat sama-sama, buat klu dan cari tempat yang paling sesuai untuk jadi check point kat taman mini tu...time tu pulak sebenarnya rumah baru kami memang black out, tetiba diorang matikan lapu...astaghfirullah! sungguh aku ingat blackout jugak, tak dapatlaa siapkan kerja...rupa-rupanya....taraaaa!!!


diorang nyanyikan lagu 'Allah selamatkan kamu' beramai-ramai...ya Allah menjadi sungguh suprise korang yeee...alhamdulillah jazakumullah khair katseeran semuanya..sangat-sangat terharu dengan semua orang...tak expect langsung ada suprise cenggitu ^^


kat bawah ni ada beberapa hadiah yang dapat...terima kasih semuanya...




semoga makin bertambah usia, makin mendekatkan diriku kepadaNya...semoga sisa-sisa usia aku yang ada ini mendapat berkat, semoga aku boleh menyumbang lebih banyak lagi kepada ummah, doakan aku..insyaAllah~


nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...