nuffnang

Tuesday, December 22, 2015

candi prambanan, yogyakarta

Assalamualaikum....


kali kedua ke candi prambanan...first time pergi jaulah masa firts year dulu, dah 4 tahun yang lalu....kali ni pergi sendiri naik motor bersama dua lagi kawan...perjalanan kami mengambil masa kurang lebih sejam, tapi berhenti dulu sekejap untuk makan tengahari.


ceritanya kalau harga foreigner sangatlah mahal iaitu rp 250,000 kalau nak dibandingkan dengan harga local cuma rp 30,000 beza sampai 4 kali ganda...aku pergi dengan dua orang kawan india yang muka diorang sah sahla tak ada orang indonesia macam diorang...aku masih boleh masuk kategori orang indonesia cuma bila bercakap orang akan mulai bertanyakan aku dari mana, kalimanan? padang? acheh dll..katanya lorat bahasa aku bedaaaa...walaupun aku sudah 4 tahun di sini tapi lorat bahasa memang susah diubah...apa lagi mereka di sini bahasa jawa, kagak ngerti coii -,-




ni haaaa peneman travel naik motorbike 


bila sampai kat kaunter pembelian dia terus tanya dari india? beli tiket arah sana yaaa..sambil menunjukkan tempat foreigner, aku terus cakap gak kita sudah lama di sini dan dia minta kitas...malangnya kitorang tak bawak sorang je bawak...aku dah cakap awal2 mereka berdua memang tak boleh ikut ke kaunter, tapi apakan daya....akhirya kita mendapat idea untuk minta seorang warga local belikan, and yes we get it ^^
depan candi prambanan.


gigih panjat dengan pakai skirt



view dari bawah

kat dalam sana bukan setakat candi, ada muzium macam-macam..ni haaa acah2 main 




ok bye...thanks for reading ^^




Monday, December 21, 2015

Internal medicine department: RS Betheda Lempuyangwangi, Yogyakarta ( 23 November 2015 - 30 Januari 2016)

Assalamualaikum...

setelah 3 department di Jakarta, bertapa selama beberapa bulan akhirnya aku dhantar lagi ke luar kota, yang kalau naik train kira-kira 10 jam dari Jakarta..department ilmu penyakit dalam ataupun internal medicine...department major kedua setelah anak, selama 10 minggu. okee 10 minggu itu lama, nanti da balim jakarta majority housemate semua da settle clinical, Back for good!!! oh yaaa i'm living with 8 seniors from batch 2010...only three of us in the house are from batch 2011.


yogyakarta, biasalah terkenal dengan kota wisata, wisata alam dan wisata kuliner....nak jalan-jalan nak makan yang sedap dan murah semua ada kat sini...dan udaranya lebih bersih dan yang lebih best kurang macet!!! kat sini aku naik motor pinjam dari kawan UGM yang kebetulan sedang clinical kat luar kota jugak selama 6 minggu...nanti nak kena pulangkan juga motor ini...kita tengok ada tak sesiapa lagi koas di luar kota, heheeee...bukannya apa at sini susah nak cari public transport tak macam bandung yang angkutnya memenuhi kota, sampai ke jalan-jalan kecik semunya ada angkut yang boleh bawa, apatah lagi jakarta yang ada busway, angkut, bajai dll...kat sini adalah beca dan gojek tapi amatlah mahal kalau hanya nak pergi sekangkang kera...nanti banyak duit habis dek transport je.



tengah-tengah taman :)

my nametag till this 30 January

kosan? oh yaaa kat sini tinggal di kosan bersama 4 lagi housemate...kosannya betul-betul macam rumah! ada peti ais, ruang tamu tetamu, ruang tetamu dalam ada tv, meja makan, dapur dan aku suka biliknya ada meja study...heeee..bukannya apa, aku lebih suka baca buku atau buat assignment dengan duduk yang betul, ada meja dan kerusi yang selesa...harga pun murah sangat nak dibandingkan dengan jakarta, kat sini tak pakai aircond...kalau bilik yang pakai aircond kawan aku punya 3 kali ganda, ini pula musim sejuk kot, tak perlu aircond...hujan hampir setiap malam tidur pun pakai comforter...



my study table



inilah biliknya, soo pinky..haha..


cerita tentang rumah sakit, kecil je rumah sakit ini tanpa icu/nicu/picu, sebarang kegawatan akan dirujuk tapi still ada emergency room dan kita doktor muda interna dan bedah akan jaga IGD. untuk yang paediaric akan jaga perina menjaga bayi-bayi yang difototerapi manakalah obsgyn akan jaga VK a.k.a bilk bersalin, sekiranya ada yang mau bersalin mereka akan jadi assistent...kat sini setiap department ada 5 orang, jadi kita akan ganti-ganti jaga igd pada waktu pagi, malam dan ada jaga poli pagi. oli tak menahan smpai malam boleh jadi sampai 9 malam..hohoooo...doktor specialis penyakit dalam ada 4 orang dan ada seoranng doktor spesialis  penyakit jantung dan paru...jadi mereka bergilir-gilir praktek di poli.


untuk jaga biasanya akan ada seorang yang jaga IGD sahaja, namun sekiranya ada pasien gawat di ward akan ada seorang lagi untuk observasi pasien selama 24 jam, takut shock, hiper/hipotermi dll...overall, kat sini bolehla dikatakan santai walaupun ada oncall, kalau keluar makan siap2 untuk dipanggil observasi pasien asih ada waktu untuk berjalan-jalan menikmati kota yogyakarta!!and for now dah sebulan kat sini, sisa sebulan 2 minggu lagi, and yeahh time flies fast! 



with students from UKDW, we had presentation together 


my groupmates ini ruko, while witing for our doctor....

minggu ke-2 kita akan presentasi kes yang kita dapat dari bangsal, minggu ke 6 presentasi latest guideline tentang tajuk yang kita dapat, tajuk akan diberikan oleh doktor...kemudian minggu ke 7 presentasi refrat, minggu ke 8/9 barulah exam...pasien pun tak ramai dan dibagi-bagi sama rata untuk follow up setiap pagi, dan kita setiap hari ada 4 waktu kita akan periksa vital sign pasien...


i think that's for now, nanti aku akan update lagi tempat kita jalan-jalan di yogya sepanjang koas sambil wisata di sini :D


Forensic department: RS Cipto Mangunkusumo ( 2 November - 21 November 2015)

Assalamualaikum....

Forensic RSCM?

i'm glad that i got to do clinical here, in foresic deparment...rumah sakit pendidikan, rumah sakit Universitas Indonesia yang mana universitasnya di ranking teratas dalam banyak-banyak universitas di indonesia..ada pelbagai fakultas termasuklah pendidikan dokter spesialis.

Banyak kali degar cerita tentang forensic, dan ada macam-macam hal yang bermain di fikiran...dulu memang takut sangat-sangat dengan mayat, selalu rasa berdebar-debar bila pergi ke majlis kematian, even lalu di sebelah kubur dan kamar jenazah, itu cerita dulu laa...bila dah besar, dah banyak kali berdepan dengan kematian, dah makin matang perasaan tu beransur ansur hilang.


first day, kami naik busway dengan panduan bertanyakan seniors dan google jalan transjakarta, oh yaa it tooks abut one hour from our house if the road is clear...kalau macet, pandai pandailahhh boleh sampai 3 jam -,-..department yag hanya 3 minggu ini membuatkan kita kena belajar dengan cepat, lagipun kes dekat RSCM ni memang banyak, tak ada masalah sangat...selepas tu adalah pergi dengan grab bike takpun gojek ajaaa kalau nak jaga malam.

doktor konsulen dan residen sangat sangatlah baik dan nak ajar kita...hari pertama cuma pengenalan dan kelas, tapi dah mulai ada yang dpat turn on call...nanti kita akan diajar melakukan pemeriksaan luar dan dalam untuk forensik patologi dan pergi ke intalasi gawat darurat (IGD) a.k.a emergency room untuk kes-kes forensik klinik. biasanya pasien datang sebab ditumbuk, dipukul suami atau diperkosa...mereka biasanya akan dapat surat permohonan visum dari polis  terlebih dahulu kemudian doktor akan melakukan pemeriksaan untuk penegakkan hukuman di pengadilan.


hari kedua dah masuk tepat autopsi, and all i can say is wow!!! sebelum ni hanya pernah tengok gambar-gambar dan video autopsi dari mulai bedah thorax, abdomen dan cranial. we got the chance to cut, touch, weight all the organs, put it back in their position and yeah close it back...kalau belajar anatomy pun semua organ adalah nomal, tapi kali ini dapat melihat pelbagai macam organ patology seperti perkijuan pada paru-paru, ulkus pada perut, edema paru, otak, pendarah subdural, epidural dll...it was amazing for me :D


selain dari kampus kami, ukrida ada juga doktor muda dari UNTAR waktu itu, jadi bolehla kita kenal-kenal dengan mereka yang lain...dapat peluang jaga pun sama...waktu jaga inilah untuk kita cari kes ujian...kita kena buat 3 kes forensik klinik dan 3 kes forensik patology dan dua daripadanya adalah untuk ujian lisan yang mana kita akan ditanya tanya tentang kasus kit ...kita juga dikehendaki melakukan laporan pagi kasus yang kita dapat sewaktu jaga dan juga presentasi kasus setiap orang 1 kasus.


minggu ketiga kita ada menonton menonton movie dan dikehendaki mencari unsur-unsur forensik di dalam movie tersebut...kita juga ada role play dimana kita akan diberikan kasus dan selepas itu kita hendaklah melakonkan seolah olah kita betul-betul di dalam mahkamah dan dihadapkan ke pengadilan...di penghujung departmen kita akan ada osce dua station...and yeah overall, forensic is cool and fun and i really enjoy it except i'm quite tired wih jaga malam, visum, revisi visum exams and all..threee weeks is enough and i did learn a lot :D  Ok thar's it, i wanna share some pictures with my groupmates during this department..heeee...

role play

us ^^


with residens :)

lagi..


dan lagiiii..



with dr. Ade and pak Didik


ok till then.
thanks for reading :)

Monday, November 30, 2015

Dermatovenereology department: RS Tarakan ( 2 september - 31 Oktober 2015)

Assalamualaikum....


mendengarkan sahaja stase kulit dan kelamin RS Tarakan ramaila yang mulai membicarakan tentang penatnya kat sini, banyak tugas, banyak ujian sulit untuk lulus, 'malam' dan sebagainya...seperti biasa, sebelm masuk, korek2 dulu tanya-tanya sama orang yang lain...kat situ macamana, doktornya maunya apa, ujiannya bagaimana dll.


kat sini sangat best, banyak dapat belajar sebab rumah sakit tipe A, macam-macam kes ada, dari yang paling biasa kes sampai yang sudah parah, begitu juga dengan kes venereology. oh ya dermato adalah kulit dan vebereology adalah kelamin. jadi penyakit jangkitan dari seksual dan penyakit kulit akibat infeksi di bagian kat kelamin juga diperiksa doktor kulit.


]kami dikehendaki berada di rumah sakit jam 6 pagi kerana doktornya suka datang seawal pagi. sekiraya ada presentasi kes, ujian, pretest dan sebagainya biasanya akan dilakukan pada pagi hari...jadi kami biasanya datang paling awal sebelum perawat datang, bukak computer, laptop, hidupkan lampu dll.


bila doktor datang mulai poli jam 7.30 dan selesai jam 12...kalau hari jumaat jam 11 dah selesai. best sebab balik awal tapi malas sebab kena datang awal jugak...kalau hendak jadi spesialis kulit amatlah disarankan belajar di sini. pagi2 kita akan anamnesis patients terlebih dahulu, semua pemeriksaann, diagnosa dan ubatya apa semua kita tulis, nanti doktor datang periksa sekalian mengajar dalam poli tersebut...kalau ada salah dan kurang akan dibetulkan lagi.


kami berempat dari ukrida dan ada lagi bertiga dari FKUKI...akan ada yang jaga di tempat poli umum dn BPJS...Patients BPJS biasanya pesakit lama yang datang kontrol rutin seperti suntukan dan untuk terapi sinar gara-gara vitiligo dan psoriasis. banyak juga patients yang datang dengan akne dan dermatitis. to be exact, dekat hospital ini hampir semua kasus yang dipeajai ada penderitnya.


tugas banyak antaranya adalah prestest, 6 cases, refrat, ujian mini c-ex, osce dan post-test...tak ada masalah sangat sebab perawat semua xlokek bila kita tanya itu ini,  sebab doktornya baik, yang penting mau belajar dan suka bertanya ^^

ok till then....





ukrida, uki dan perawat :D


With dr. Basuki



with dr. Grace

da bersara da belium, kita hanya sempat berjumpa selama tiga hari...

Tuesday, October 13, 2015

selamat hari raya Aidiladha 2015

Assalamualaikum...

masuk tahun ni adalah tahun kelima menyambut hari raya aidiladha di Jakarta. sejak 2011 memang tak pernah ada cuti pun lah, cuti pun sehari je...macam biasa aku tak pernah miss pergi kedutaan besar untuk sambut di sana, bolehla juga merasakan hari raya, bertemu dengan Malaysian dari pelbagai university dan yang bekerja di jakarta....ramai rupanya malaysian kat jakarta ni...hehehee :)


pagi pagi dalam jam 6 pagi dah gerak pergi kedubes naik kereta sebab nak solat hari raya kat sana...selepas solat sunat hari raya aidiladha ada jamuan makan-makan di dewan...Alhamdulillah dapatlah merasa makan nasi lemak, lemang dan pelbagai kuih muih melayu...dapatlah melepaskan kerinduan pada kampung halaman ^^


selepas makan-makan akan bermulalah proses penyembelihan, tahun ni tak banyak lembu yang dikorbankan, hanya ada dua ekor lembu dan 19 ekor kambing...kemudian kita akan bantu rewang potong daging dan sebagainya...biasanya orang-orang yang di kedutaan yang masak, kita hanya membantu dan kalau tak ada kerjaan hanya meramaikan suasana :p


selepas solat zohor, barulah sesi makan makan...dapat makan daging sup, daging goreng, kambing kari dll...sedap bangatt!!! puas la jugak dapat makan daging korban dan tak terasa sangat pun beraya di perantauan, dah biasa...hehehe,,,tahun depan insya Allah terakhir beraya di jakarta dan habis itu akan balik for good, insyaA llah...banyak banyak doakan untuk saya juga ya :D


oh saya share beberapa keping gambar sempena raya hari tu...


 selfie dengan ukridian yang lain...seniors and juniors ^^


 proses menyembelih..



 rewang time ^^


 meet adik2 comel..haha...anak2 orang kedutaan jugak ni..




gambar tersalah compressed, dah tak jadi HD :(

ok lah tu je...hakak sekarang xdan nak sering update...kononnya busy coass..hohohooo..thanks for reading :)

have a nice day and may Allah bless you always :D

Tuesday, October 6, 2015

Neurology department: RS Tarakan ( 28 september - 31 Oktober 2015)

Assalamualaikum...

stase saraf tarakan! stase aku yang ke-4....semasa di bandung dapat tahu department seterusnya adalah saraf tarakan, rasa lega sedikit...bukanya apa, inilah department yang aku paling takuti sebenarnya, jaras-jaras saraf neurology memang susah difahami...namun memang menarik sebenarnya belajar tentang saraf walaupun kadang-kadang otak sendiri susah untuk mencerna dan belajar tentang otak =_=' apa yang bahagia stase saraf di sini berbanding di tempat lain adalah tiada jaga malam dan ujian serta tugas-tugas sebagaimana di tempat lain ^^

disebabkan jarak dari rumah ke rs tarakan tidaklah terlalu jauh,ku ke sana dengan menaiki bus dan berjalan plus minus 1km baru sampai..oklah bersenam ikit pagi, itu belum lagi kalau bus putar dan berhenti jauh dari tempat biasanya, alah bisa tegal biasa..tak ada masalah sangat, cumanya kalau balik petang dan peak hour tu memang penat dalam bus melawan arus jam, walauoun hanya duduk didalam busmetro mini 91 yang panas dan hampir runtuh itu..wahahaha...kalau ada moor memang sangat-sangatlah bagus, advantages :)

kami masuk setiap hari pukul 7.30, absensi dulu kemudian follow up patients di bangsal kemudian tunggu doktor visit sampai pukul 10 pagi, kalau doktor belum visit kami akan turun dan duduk-duduk di RUKO (ruang koass)...tapi kadangkala doktor jam visitnya tidak tentu, jadi bersiap siagalah kita...kadang-kadang berdebar bila doktor suruh tulis resep dan bertanyakan soalan yang macam2...tapi itulah yang membuatkan kita balik belajar, doktor pun rajin nak mengajar kalau kita rajin bertanya.


apa yang best dekat stase ni aku ada belajar beberapa benda seperti EEG, EMG dan pelbagai pemeriksaan fisik neurologys...kita diberi peluang untuk anamnesis patient. kat hospital ni ada 4 orang spesialis neurology namun hanya tga orang yang akan menjadi konsulen a.k.a pengajar koas-koas yang kebanyakannya blurr tentang itu dan ini....ada seorang doktor n, dr lus yani kita hanya sempat tiga minggu bersama kerana beliau ditawarkan menjadi seorang wakil direktor di rumah sakit pasar minggu, sebuah rumah sakit negeri yang baru...akhirnya, pengajar kita tinggalah dua orang..


with dr.lusindyah 



tempat wajib bergambar :) kami 10 orang semuanya.

with dr. martua ^^

nurses from cattleya ward ^^
overall, stase yang sntai dan best.
bagi aku, belajar tak belajar tergantung ke atas setiap individu, walaupun tida task, refrat, exam yang susah2 namun kalau kita memang rajin nak tahu dan bertanya, doktor pun akan rajin dan tak segan silu nak mengajar..belajar dari patiens dan nurses.


Tuesday, September 15, 2015

saya bukan orang gila doctor!

ASSALAMUALAIKUM...


Alhamdulillah dah masuk minnggu ke-4 di stase neurology..banyak benda baru yang aku belajar, almaklumlah sebelum ni di department paediatric dok main dengan budak-budak je, department dua yang sebelumnya radiology dan anestesi yang memang tak ada nak follow up dan visit patient dekat ward pun....so this is my first department that i need to follow up adults everyday..


seperti yang aku ada nyatakan sebelumnya, tiap tiap hari tengok patients yang lemah tak bermaya, stroke, fraktur kepala, pendarahan, meningitis dll. rata-ratanya memang orang tua dengan pendengaran, penglihatan yang menurun, bercakap pun kekadang tak berapa nak menyambung dengan apa yang kita ucapkan...tak kurang pula dengan mereka yang dah mengalami dementia yang mana ingatannya sudah mulai berkurang.


Alhamdulillah for this opportunity. somehow rasa nak nangis T_T

Bila tengok ada orang yang memang sangat-sangat tak bermaya, pakai pampers kurus kering jadi ingat ma abah kat rumah, ini paling lama la tak balik rumah disebabkan koas memang tak akan ada cuti langsung pun...kemungkinan balik kalau memang ada hal yang sangat sangat penting, if not tunggu dah settle semua department baru balik malaysia.




team follow up patient sama-sama for this 5 weeks. yang depan, oky partner jaga poli sama-sama, belakang kak debora dan sebelahnya haekal. mereka berdua pertner jaga poli sama-sama. kelompok gombal ini, ada 6 lagi member lain...nanti details aku update lagi :)


ceritanya ada satu patient ni, mak cik yang berusia kira-kita 59 tahun dengan masalah gangguan pada bahagian pinggang, diagnosanya adalah HNP (Hernia nucleus Pulposus) lumbal yang mana dia merasakan sakit sampai kebas, tak boleh berjalan pada kaki sebelah kanan terutamanya. tapi bukan itu yang menjadi permasalahan utama, dia dirawat sebab sebelumnya dia ada percubaan membunuh diri, cuba minum clorox kalau tak salah...jadinya dia macam tak berapa nak sedarkan diri dan dibawa oleh keluarga kat bahagian emergency dan dirawat.


semalam doctor periksa dan diagnose dengan HNP lumbal, lepas tu konsul ke pakar sakit jiwa...hari ini lepas aku pergi follow up pagi, buat physical examination macam biasa pemeriksaan neurologys semua tu dan dia pun bertanya, doc kenapa saya dikonsul ke doctor pakar sakit jiwa? and i was like..krik...krik..krik...saya bukannya gila doctor!!!! -,-" aku pun tanyalah ibu tu, "ibu ada gak sekarang merasakan banyak fikir sampai mengganggu seharian" awalnya dia cakap, nama juga manusia pastilah banyak yang difikirkan...


 lepas tu aku tanya dia lagi, ibu ada tak merasakan jiwa tak tenang, dia cakap iyaaa...dia selalu merasakan ada hal yang mengganggu jiwa...kalau dia menonton sinetron dan ada orang jahat dia merasakan seperti ingin bunuh orang jahat itu juga, sampai dia rasa nak pukul-pukul...

"makanya, kita konsul ibu ke doktor jiwa, supaya diterapi dan ibu tidak merasakan ada yang mengganggu lagi, supaya jiwa ibu tenang" tak habis dengan itu dia tanya lagi, ini kenapa dada saya sakit seperti menjalar jalar sampai ke lengan, kemudian pinggang saya sakit sangat sangat...aku cakap, ok nanti kita sakit ubat.


aku pun kembali duduk dan pergi ke bahagian tempat di mana x-ray dan ct-scan disimpan, dengan tujuan untuk melihat hasil radiology tersebut dan sekaligus belajar tentang penyakit dan kelainan apa yang ada pada patients tersebut...dia panggil aku lagi, "doctor, gimana hasil rontgen saya kemarin?" ahh sudah ibu ni, macam macam dia nak tanya..aku cakaplah ada kelainan sikit, ada penyempitan pada tulang pinggang ibu...gimana mau supaya tidak sempit lagi? aku explainla sebab ibu dah tua, degenerasi.


tak sampai 10 minit dia panggil lagi, wahhh dia nak apa lagi ni, layankan saja. dia cakap kenapa kena pasang air masuk badan? rimas...aku cakapla untuk masukkan ubat, sebab memang ada antibiotic masukkan via infus..aku baru nak pergi dia panggil lagi, kali ni dia tanya kapan saya bisa pulang doc? pengennya di rumah aja..hahaha...aku cakap okey tunggu doctor visit nanti siang kita kasitau suruh ibu pulang...muka dia bahagia betul nak pelang, terus terduduk.


aku ceritakan kepada doctor dan dia hanya ketawa...itu kita harus belajar skill komuikasi dengan patient, dia sebenarnya memang bukan sakit jiwa tapi maybe hanya depression....tapi kekadang bercakap tak berapa nak betul sangat...boleh jadi juga dia psikosomatik, merasakan semua tempat sakit dan nak diobati...kawan aku dah tak nak follow up dia lagi, sebab terlalu banyak pertanyaannya..tapi bagi aku, kita memang tak boleh memilih patient dan dalam masa yang sama kita boleh belajar yang memang dalam dunia ni ada pelbagai jenis perangai manusia.


aku rasa nak ketawa, tapi deep inside my heart aku rasa sedih, macamana kalau mereka yang sakit tu orang tua kita, orang yang dekat dengan kita bahkan diri sendiri? persepsi orang-orang kita juga, kalau bertemu dengan pakar sakit jiwa itu terus dikatakan gila. padahal skop bahagian sakit jiwa tu besar sekali, ada macam macam diagnosa lagi yang boleh ditegakkan bukan semata-mata diagnosa.


harini ibu itu sudah boleh balik, tiada lagi orang yang nak bertanya pelbagai pertanyaan aneh-aneh, panggil kita tak henti henti dan kadang-kadang bertanyakan hal hal yang tak perlu...

...................................................................................................................................................................

aku ada bertanya dengan doctor tentang stroke berulang, dan dia bertanya pada aku kembali beberapa pertanyaan...tips: kalau nak bertanya kepada konsulen, persiapkan diri kita sendiri dahulu dengan membaca dahulu hal hal berkaitan, jangan sampai terlalu blurr dan apapun tak tahu...minumum benda basic tu memang kita wajib tahu.


our brain is a gift from Allah s.w.t..

somehow rasa neurology a.k.a saraf ni memang best, rasa macam hebatnya Allah ciptakan brain yang seketul kat kepala ni super duper hebat yang boleh jadi pusat semua perkara, Alhamdulillah for the bless...makin aku belajar, makin aku rasa wow and wow!!! subhanallah!

maka nikmat tuhanmu yang manakah yang boleh aku dustakan ^^


till then :D

Wednesday, September 9, 2015

LOST

Assalamualaikum..

Alhamdulillah. time flies so fast, it's already third week in neurology department.

lots and lots of new things i have learnt. everyday i meet disability patients and old people..i already saw many neurology cases like stroke, trauma capitis, headache, subdural hematom, epidural hematom many more.

this is my fourth department and are different compare to other department. for this time, i stay in my own house in tanjung duren, so there's no need to pay the rent for another room...somehow i need to go to hospital by bus and of course fighting with traffic jam everyday...hahaa...this is Jakarta!!!

oh yaa, why do i put LOST as the title for this post?

First i lost my purse when i was on the way to hospital by bus, usually i never bring purse to hospital, i just bring some money enough to buy some foods and bus ticket. but who knows, i was unlucky that day...someone open my bag without i realise it when i wanna took off from bus :(

Second, one of the patient that i follow up everyday has died last night :( he was suffering from stroke and cannot move both of his legs. he can move both of his hands but it was very weak. he tried very hard to eat on his own and he cannot do anything much as he can only move and 'feel' the upper part of his body. when i asked him where are his children, he said his son will come after works for few hours and go back home..nobody really took care of him at the hospital, i still remember he asked me did his son come and bring the result of ct-scan? can u call my son?


hmmm...i feels like crying to see him like that and no one really care about him :(  he is also suffering from laryngitis and suspect prostate cancer as it was very hard for him to speak and he has husky voice..doctor suspect him died because of bleeding after operation...


the photo of me and that pak cik. my friend took this photo when i was busy asking him how did he feel today? have u eat today? bla...bla...bla...


third, we lost our mummy! one of the neurologist here, the head of the neurology department will not be teaching us again. it has been a great three weeks with her, she never get angry with us like other people say.. for me, she is such a kind doctor and she just want us to be disciplined :) she will become a wakil director in a new hospital..


what are another lost?

hmmm everyday we lost precious time...the time is more expensive than a gold, oh ya time is priceless...we can never turn back time, so yaaa..use this time wisely, do good things, help another people and as in return Allah will ease our way, insya Allah...


neurology department
banyak mengajar aku erti bersyukur...

till then ;)



Sunday, September 6, 2015

Paediatric department : RS Rajawali ( 15 June-22 August 2015)

Assalamualaikum...


department paediatric telah 2 minggu berlalu...baru sempat nak update :)

kisahnya semasa di lampung, dapat perkabaran untuk melanjutkan stase di Rs. Rajawali, Bandung... Disebabkan dokter beri kami pulang awal sebab dia ada seminar di Medan, dapatlah kita prepare untuk cari penginapan kenderaan untuk ke sana..dalam masa yang sama weekend tu pula ada AGM PKPMI-CJ, Well as ketua batch yang bertanggungjawab dan bekas ajk mestilah aku kena pergi alang-alang ada kat jakarta time tu.


kami balik dari Malaysian hall, tempat AGM berlangsung dalam pukul 3..nak cepat2 sebab janji kereta pukul 6 petang, takut jalan jam dan tak sempat nak beres2...rupa rupanya pak cik kereta tu salah faham -,-" dia ingatkan kitorang nak pergi keesokan harinya..alih alih kami sewa kereta lain dan sampai di wisma RS Rajawali dalam pukul 10 malam..memang wisma itu terlihat agak scary kerana kami fikirkan itu adalah hospital lama yang tak digunakan lagi, padahal masih lagi berjalan seperti biasa klinik dan farmasi di sana...biasalah macam2 cerita dengar tentang wisma tu.


dipendekkan cerita, overall i love peadiatric department very very much.

first, i can see cute babies everyday, especially newborn babies. i gotta chance to resucitate them, cut their umbilical cord and saw them crying...that was the best feeling ever!

second, i love to communicate with them...some of the babies and child are very cute!!

third, i love to educate the mothers! my consulen are very good in educate the parents, and i love it.


and many more!


sebab aku dapat di Bandung, makanya aku belajar banyak perkataan dalam bahasa Sunda...walaupun pada awalnya banyak yang tidak dimengerti...tapi akhirnya guwe bisa mengerti walaupun sedikit..hehee :)


stase ni best juga sebab perawat tersangat sangat sangatlah baik!!! hampir tiap hari mereka kasi makanan, bergurau senda...sebabnya mereka tu dah macam mak mak kita, usia pun dah 40-50 tahun, pengalaman kerja da berpuluh puluh tahun, tanya je mereka apa yang tak tahu mereka tak lokek nak mengajar, siap share tentang kehidupan dll..groupmates pun best, dua orang lelaki dayak, dari kalimantan dan sorang lagi senior malaysia...jadinya kitorang selalu cakap bahasa melayu dan diorang cakap bahasa dayak...hahaha...layankan saja!

nak share gambar babies dan gambar dengan perawat2 di sana :)





 ibu ibu di Picu/Nicu

 ibu2 di ruang otje :)

 the four of us^^

adik amira pon adee..hehehee...amira ni kecik sangat, lahir dengan berat 800gram, tapi Alhamdulillah di survive!!!masa kitorang nak balik berat dia 1,4kg...doc akan kasi balik biasanya lepas berat 1,8 kg dan boleh minum sendiri tanpa sakit2 dan infeksi.


 overall, i love this department. 
i love babies.

insya Allah paediatrician in list now ^^

tiga orang lagi dari stase anak masuk tht,
 aku tercampak di saraf tapi masih di RS sama, RSUD Tarakan, Jakarta :D


back to Jakarta...
till then, thanks for reading 



Sunday, August 30, 2015

dusun Bambu, Bandung

Assalamualaikum....

it was an unplanned trip!
semasa hari kemerdekaan indonesia yang lepas, kami semua cuti dan tidak perlu ke rumah sakit. pada awalnya kami hanya bercadang ke kota bandung seperti jalan braga, cihampelas walk dll...tapi alang-alang dah sewa kereta, jom kita ke lembang! kata seorang kawan...memang sudden habis punya plan,  dengan bantuan google maps alhamdulillah kami berjaya tiba di dusun bambu setelah hampir sejam lebih perjalanan.


awalnya tengok, wow! ramainya orang beratur untuk masuk, biasalah hari cuti umum kan...kereta dan bus penuh di tempat parkir,

 tengok tu, beratur panjang habis...untuk beli tiket dan menunggu angkut membawa kami ke atas..

setelah menunggu beberapa ketika kami naik angkut dan sampai di atas, ingatkan jauh tapi rupanya tidaklah begitu jauh kalau nak berjalan pun boleh juga.




 the uniqueness of dusun bambu. dia macam sarang burung yang besar, boleh makan2 kat dalam tu...

 lawa tempat ni, tapi crowded, ramai orang.

 us. selfie dulu. untung guwa bawa tongsis...hehehe... dengan coass anak dan bedah...koas interna keluar dengan dokter mereka, dan coass obgyn sibuk menguruskan bayi bayi yang lahir pada hari merdeka..



 naik kereta api sat nak gi pusing pusing..ahahaha...


 taman bunga dengan bunga yang pelbagai warna, cantik2 :)


 kat dalam pondok-pondok tu pun boleh makan...uniknya juga, naik perahu dulu kemudian perahu akan hantar untuk makan-makan di pondok tersebut...macam biasa, harganya pasti berlipat kali ganda dari biasa...kami tumpang ambik gambar jela ya :P



with kak nad :)



after dah pusing-pusing semua tempat, kami balik dan makan di mall...hahahah....tak mampu nak makan kat situ, mahal sangat harganya...biasalah kami anak-anak koas kenala berjimat :D


OK TILL THEN.
next time kalau rajin diriku update lagi.


thanks for reading! :)



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...