nuffnang

Tuesday, December 13, 2011

short story by Matluthfi90 l rokok dan kopiah

Assalamualaikum.....


kepada sesiapa yang belum tengok, jom layan cerita ni dulu ^^



Matluthfi merupakan seorang pelajar yang kini sedang menuntut di Austraulia.. dia memang banyak buat video dan semakin dikenali kerana videonya memang santai tapi ada isi dan memberi pengajaran..this is one of the best video from him ^^


dari cerita pendek ini memang banyak pengajaran yang kita boleh dapat kan, walaupun dia merupakan seorang yang suka merokok, malas solat dan suka tengok bola tengah-tengah malam, namun merupakan seorang abang yang sangat sayangkan adiknya yang kekurangan iaitu sindrom down...ini menunjukkan manusia walau macamana sekalipun jaharnya, 'rock'nya dia memang tak boleh hidup sendiri dan perlukan kawan, keluarga dan yang lebih penting adalah yang maha Esa, Allah S.W.T..


I like the quote:

kepercayaan tanpa rasional- buta dan rasional tanpa kepercayaan- kontang

 kita memang tidak akan tenang kalau kebergantungan kita pada benda lain, mungkin sebab dapat result exam yang kurang baik, mulalah nak salahkan lecturer yang biased tak suka kita..ataupun mungkin nak salahkan kawan yang ajak kita pergi mall, jalan-jalan sampai lupa nak study..sebenarnya salah siapa??? fikir-fikirkan...

doa, usaha dan tawakal...kalau kali ini kita tak dapat, mungkin esok lusa rezeki kita melimpah ruah siapa taw??jangan lupa berdoa dan letakkan sepenuh kepercayaan dan kebergantungan kita pada Allah

ok lah malas nak ulas panjang-panjang...itu je untuk kali ni..


thanks sudi baca :*





Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...