nuffnang

Saturday, March 5, 2011

kisah baby 'maggots'ku...sungguh menggelikan

it had been a long time since i wanted to  post about this...about my forensic investigation and unit 6 experiment.. actually i almost give up with this project because some of my ideas and titles had been rejected!! yeah,maybe i still can't think about an extraordinary thing,complicated problems and think out of the box...

what?simple experiment about enzyme??vit.c?sound lame!!!!grrrrr...i almost give up and crying ;'( they said "please think like an adult,something new"...yes, i'm an adult to be..no more teen =p just take it in a positive way,it's a kinda good advise so that u can be better..if u keep telling yourself that you can't do it,u are not like others,actually you are just making the thing worse...please,never and ever give up =) chill ya!!

i did some research,asked seniors and consulted lecturers...thanks,you guys are very nice and share a very good info (^__^) finally,i made decision to use maggots in my experiment....maybe some of u think it is ridiculous but i still wanna proceed it~


*oppppppsss,gian nak nulis lam BI,dulu-dulu semua post kot english..xpelah,nak tulis jugak walaupun grammar berterabur (exam BI dh abes,tulis grammar salah sikit2 xpela ka??kihkih =p)


geli tak??geli tak??haha..mmg geli dan baunya memang amat menusuk hidung dan kalbu..sebenarnya maggots ni tak delah busuk sangat,tapi sumber untuk dapatkan maggots ni tersangat-sangat busuk..oh,busuk power of 100..kehkeh...hiperbola??sememangnya..baunya boleh buat orang loya dan muntah weiyh~

korang tau tak maggots tuh ape??ni ulat anak lalat..kawan aku cakap baby lalat...so aku kena expose dulu makanan busuk semacam hati ayam pastu lalat datang  dan bertelur..telur tu menjadi maggots nie..okey =D

keluar dari petri dish pulak dah..

banyak kan???penat weih nak jaga ni..hehe =p
nak ucapkan terima kasih kepada roomate aku yang tahan sabar dengan bau menda alah ni walaupun sangat menyengat hidung...memang diorang ada cakap pasal bau ni busuk,tapi nasib baik kami rapat dan satu kepala..xdelah nak melenting kan..shayam korang,eeuu geli lak bila saja2 nak buat typoo ni..hehe ~

korang mesti terfikir kan mana aku dapat ulat-ulat tu..hehe,nak beli??haha ade orang jual ke? aku peliharalah maggots tu..hehehehe...life cycles of maggots is very short,just in 24 hours period i can get the maggots already (^_^)

mula-mula beli ikan,sebab ikan lagi cepat...pernah tak korang nampak ulat2 kat ikan buruk,ha yang tulah aku pelihara..geli kan??eeewww!!!mula-mula beli ikan ni pastu siang sikit nk suruh expose,then biarkan je kat kawasan yang ala-ala lalat boleh masuk...grrr!!banyak halangan betul,hari tu letak kat luar,habis dimakan oleh kucing..pastu letak tinggi sikit makcik tukangsapu pulak buang...adeih,jadi terpaksalah buat dalam bilik walaupun memang sangt busuk dan menggelikan..


bila maggots tu dah ada,bawak pergi lab dan buatlah experiment....hehehe,alhamdulillah everything are alright (^_^) penat kot fikir pasal ni..yaw,this individual experiment + report contribute 20% from my a-level biology..i investigate the effect of different temperature on the metabolic rate of organism..metabolic rate tu link atau berkaitan ngan effectiveness of enzymes...

owh,xpayah cerita detail sangat..nanti satu report siap..kehkeh,3kali kot aku buat mende alah ni...sebab letak dalam bilik,walaupun dh tutup dgn bekas+5lapis plastik,baunya tetap menyengat hidung...walllaweh..nasib baik lah dah siap...demi eksperiment,sabor jelah..tu tak main dengan mayat lagi kan =) kene struggle buat report dgn statistical data sekali pulak lepas ni..oh tu je nak cerita~


p/s: lepas eksperiment ni je mesti balik pengsan...baunya pun membuatkan tak lalu nak makan..huhu


suka??bolehla 'LIKE'=D
Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...