nuffnang

Sunday, March 6, 2011

tutorial untuk stand alone pages/column pages

 assalamualaikum ^.^

ada beberapa blogger baru yang tanya macamana nak buat column yang bawah header tu ek??cmne nak masukkan pages lain yang ada about me,bla2..dush2,setiap kali tu mesti nak kene explain kan..ada tutorial bergambar ni senang sikit..hehe..(grrr,bajet je..padahal 4 orang je setakat ni tanya)

ok lah,kalau kita tahu apa salahnya kita share kan,ilmu itu patut dikongsi..padahal aku serius,mula-mula dalam bidang blog ni banyak gila habiskan masa explore blogspot ni..dulu pun semua nak letak,benda kelip-kelip la,lagu la...hehehe,itu memang lumrah bagi blogger baru (citttt, #perasan dh lama berblog)..jom kita mulakan..

mula-mula macam biasa masuk dashboard dan ambik design

lepas tu,pilih posting > edit pages
dekat page title tu korang boleh tulis nak suruh appear apa..
cth:contact dan macam biasa tulis mcm update blog biasa

lepas tu korang masuk sini..boleh letak banyak sampai sepuluh..
korang boleh pilih nk letak atau tidak dengan hanya untick or tick dekat pages to show

macam biasa,jangan lupa save okeyy ;)

hasilnya..tarraaa!!dah siap pun (^_^)
bolehla publish macam biasa...

okey tu je..bagi yang dah tahu xpayah la cakap,benda simple ni pun nak buat tutorial (biasalah manusia ni ada je sifat tak puas hati kan) tapi jaa rasa mungkin berguna bagi blogger baru sebab tu jaa tunjuk step by step...aku dulu pun merangkak nak explore semua benda alah ni,tapi sebab sifat nak taw tu ada cuba jugak godek-godek...rasanya tu je untuk kali ni,selamat mencuba yeee..ada stand alone pages ni senang jugak =D

p/s: sekarang ni makin gila berblogging..habislah!!


suka??bolehla 'LIKE' =D


Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...