nuffnang

Thursday, August 18, 2011

mungkin ini yang terbaik untukku...aku redha =.=

Assalamualaikum....

terketar-ketar tanganku, berdegup-degup jantungku menantikan keputusan exam A-Level yang lepas..it's a tough exam for me..aku ada dua kali mimpi pasal result exam, dulu masa tengah exam...banyak kali aku nangis bila fikir pasal semua ni, pasal masa depan aku yang tak tahu macamana, memang aku nak jadi doktor..nak rawat orang nak ambik MBBS...

beberapa malam sebelum ni aku ada mimpi yang aku tengah pegi ambik result dan someone said that i didn't pass and i just got 10 points...mungkin betul dan masa tu aku redha...aku dah fikir dah sebab dan akibat tapi aku anggap mungkin itu mainan tidur dan aku selalu berdoa semoga miracle can happen...memang aku bukan best student dulu, dan aku hanyalah antara pelajar corot, aku taw...

aku memang tidak menyalahkan takdir dan aku reda dengan semua ini, mungkin ini ada hikmahnya..walaupun internet stuck tadi aku lambat check result..bila aku buka memang btul seperti yang aku mimpi, aku hanya dapat 10 points..meaning that i didn't pass the minimum requirement for me to fly to manipal, india...says goodbye to Manipal medical college (MMC)..i'm not going to study there...

bila je aku dapat tgk result, memang aku rasa sedih tapi aku dah redha dari awal..alhamdulillah perjalananku bukan setakat ini, JPA officer call aku dan dia cakap diorang akan bagi aku option either to further my studies at ukrida, indonesia or study kat local..tapi aku kena cari dan apply sendiri..setelah pertimbangkan dan berdasarkan pengalaman kawan-kawan serta senior lepas, aku reda tempatku mungkin di indonesia..

insyallah aku akan ke indonesia 6 september dan ada pre-departure pada 25hb ni...alhamdulillah aku bersyukur kerana JPA masih lagi akan menaja pembelajaranku demi mengejar cita-citaku untuk menjadi seorang doktor..walaupun bukanlah ke tempat yang aku idam-idamkan selama ini, namun aku masih bersyukur berbanding beberapa rakanku yang biasiswanya akan ditamatkan...kalaulah aku menerima ujian begitu, sungguh kelam dunia ini kurasakan..

tahniah kepada semua kawan-kawan yang berjaya meneruskan perjuangan ke MMC, dan kepada yang senasib denganku mungkin inilah yang terbaik untuk kita..mungkin ada hikmah di sebalik semua ini...walaupun aku akan ke tempat lain, aku ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang banyak membantu aku selama ini, lecturers, friends, classmates and beloved roomates...

walaupun belajar di tempat berbeza, namun tujuan kita sama...untuk menjadi seorang doktor yang berjaya, untuk menabur bakti dan jasa kepada rakyat bangsa dan negara...sorry to my parents, family, friends and everyone...mungkin rezekiku bukan di Manipal...gembira bila baca status facebook member yang berjaya lepas cut off points..

All the best to all MMC students at Intec 2009/2011 especially from 10M9..u guys are great friends and congrates for those who manage to get 12 points and abouve..bravo!! gonna miss u guys soon :)

aku tidak menganggap ujian ini sebagai kegagalan, namun hanyalah rezeki tidak memihak kepadaku...i got good marks for my maggot's experiments :D Aku juga tidak pernah menyesal menjadi pelajar A-Level Medicine at Intec seperti sesetengah pelajar yang lain, yang tidak boleh menerima kenyataan...hidup di shah alam dan belajar di intec banyak mengajar aku tentang erti kehidupan dan juga banyak mematangkan aku..meskipun tempat asalku telah berubah, namun banyak ilmu yang telah aku perolehi..

aku tidak akan mensia-siakan segala peluang yang ada...i promise to do my best and can't wait to be a medical student...bukan aku tidak mahu belajar di negara sendiri namun aku tahu betapa sukarnya pelajar lepasan A-Level ingin mendapat tempat di negara sendiri yang lebih mengutamakan pelajar matrikulasi dan STPM...Alhamdulillah, aku reda...meskipun jauh di sudut hatiku aku rasa sedih namun aku yakin pasti ada hikmah di sebalik semua ini, doakan yang terbaik untukku...amiiin..


Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...