nuffnang

Monday, December 21, 2015

Forensic department: RS Cipto Mangunkusumo ( 2 November - 21 November 2015)

Assalamualaikum....

Forensic RSCM?

i'm glad that i got to do clinical here, in foresic deparment...rumah sakit pendidikan, rumah sakit Universitas Indonesia yang mana universitasnya di ranking teratas dalam banyak-banyak universitas di indonesia..ada pelbagai fakultas termasuklah pendidikan dokter spesialis.

Banyak kali degar cerita tentang forensic, dan ada macam-macam hal yang bermain di fikiran...dulu memang takut sangat-sangat dengan mayat, selalu rasa berdebar-debar bila pergi ke majlis kematian, even lalu di sebelah kubur dan kamar jenazah, itu cerita dulu laa...bila dah besar, dah banyak kali berdepan dengan kematian, dah makin matang perasaan tu beransur ansur hilang.


first day, kami naik busway dengan panduan bertanyakan seniors dan google jalan transjakarta, oh yaa it tooks abut one hour from our house if the road is clear...kalau macet, pandai pandailahhh boleh sampai 3 jam -,-..department yag hanya 3 minggu ini membuatkan kita kena belajar dengan cepat, lagipun kes dekat RSCM ni memang banyak, tak ada masalah sangat...selepas tu adalah pergi dengan grab bike takpun gojek ajaaa kalau nak jaga malam.

doktor konsulen dan residen sangat sangatlah baik dan nak ajar kita...hari pertama cuma pengenalan dan kelas, tapi dah mulai ada yang dpat turn on call...nanti kita akan diajar melakukan pemeriksaan luar dan dalam untuk forensik patologi dan pergi ke intalasi gawat darurat (IGD) a.k.a emergency room untuk kes-kes forensik klinik. biasanya pasien datang sebab ditumbuk, dipukul suami atau diperkosa...mereka biasanya akan dapat surat permohonan visum dari polis  terlebih dahulu kemudian doktor akan melakukan pemeriksaan untuk penegakkan hukuman di pengadilan.


hari kedua dah masuk tepat autopsi, and all i can say is wow!!! sebelum ni hanya pernah tengok gambar-gambar dan video autopsi dari mulai bedah thorax, abdomen dan cranial. we got the chance to cut, touch, weight all the organs, put it back in their position and yeah close it back...kalau belajar anatomy pun semua organ adalah nomal, tapi kali ini dapat melihat pelbagai macam organ patology seperti perkijuan pada paru-paru, ulkus pada perut, edema paru, otak, pendarah subdural, epidural dll...it was amazing for me :D


selain dari kampus kami, ukrida ada juga doktor muda dari UNTAR waktu itu, jadi bolehla kita kenal-kenal dengan mereka yang lain...dapat peluang jaga pun sama...waktu jaga inilah untuk kita cari kes ujian...kita kena buat 3 kes forensik klinik dan 3 kes forensik patology dan dua daripadanya adalah untuk ujian lisan yang mana kita akan ditanya tanya tentang kasus kit ...kita juga dikehendaki melakukan laporan pagi kasus yang kita dapat sewaktu jaga dan juga presentasi kasus setiap orang 1 kasus.


minggu ketiga kita ada menonton menonton movie dan dikehendaki mencari unsur-unsur forensik di dalam movie tersebut...kita juga ada role play dimana kita akan diberikan kasus dan selepas itu kita hendaklah melakonkan seolah olah kita betul-betul di dalam mahkamah dan dihadapkan ke pengadilan...di penghujung departmen kita akan ada osce dua station...and yeah overall, forensic is cool and fun and i really enjoy it except i'm quite tired wih jaga malam, visum, revisi visum exams and all..threee weeks is enough and i did learn a lot :D  Ok thar's it, i wanna share some pictures with my groupmates during this department..heeee...

role play

us ^^


with residens :)

lagi..


dan lagiiii..



with dr. Ade and pak Didik


ok till then.
thanks for reading :)
Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...