nuffnang

Tuesday, October 6, 2015

Neurology department: RS Tarakan ( 28 september - 31 Oktober 2015)

Assalamualaikum...

stase saraf tarakan! stase aku yang ke-4....semasa di bandung dapat tahu department seterusnya adalah saraf tarakan, rasa lega sedikit...bukanya apa, inilah department yang aku paling takuti sebenarnya, jaras-jaras saraf neurology memang susah difahami...namun memang menarik sebenarnya belajar tentang saraf walaupun kadang-kadang otak sendiri susah untuk mencerna dan belajar tentang otak =_=' apa yang bahagia stase saraf di sini berbanding di tempat lain adalah tiada jaga malam dan ujian serta tugas-tugas sebagaimana di tempat lain ^^

disebabkan jarak dari rumah ke rs tarakan tidaklah terlalu jauh,ku ke sana dengan menaiki bus dan berjalan plus minus 1km baru sampai..oklah bersenam ikit pagi, itu belum lagi kalau bus putar dan berhenti jauh dari tempat biasanya, alah bisa tegal biasa..tak ada masalah sangat, cumanya kalau balik petang dan peak hour tu memang penat dalam bus melawan arus jam, walauoun hanya duduk didalam busmetro mini 91 yang panas dan hampir runtuh itu..wahahaha...kalau ada moor memang sangat-sangatlah bagus, advantages :)

kami masuk setiap hari pukul 7.30, absensi dulu kemudian follow up patients di bangsal kemudian tunggu doktor visit sampai pukul 10 pagi, kalau doktor belum visit kami akan turun dan duduk-duduk di RUKO (ruang koass)...tapi kadangkala doktor jam visitnya tidak tentu, jadi bersiap siagalah kita...kadang-kadang berdebar bila doktor suruh tulis resep dan bertanyakan soalan yang macam2...tapi itulah yang membuatkan kita balik belajar, doktor pun rajin nak mengajar kalau kita rajin bertanya.


apa yang best dekat stase ni aku ada belajar beberapa benda seperti EEG, EMG dan pelbagai pemeriksaan fisik neurologys...kita diberi peluang untuk anamnesis patient. kat hospital ni ada 4 orang spesialis neurology namun hanya tga orang yang akan menjadi konsulen a.k.a pengajar koas-koas yang kebanyakannya blurr tentang itu dan ini....ada seorang doktor n, dr lus yani kita hanya sempat tiga minggu bersama kerana beliau ditawarkan menjadi seorang wakil direktor di rumah sakit pasar minggu, sebuah rumah sakit negeri yang baru...akhirnya, pengajar kita tinggalah dua orang..


with dr.lusindyah 



tempat wajib bergambar :) kami 10 orang semuanya.

with dr. martua ^^

nurses from cattleya ward ^^
overall, stase yang sntai dan best.
bagi aku, belajar tak belajar tergantung ke atas setiap individu, walaupun tida task, refrat, exam yang susah2 namun kalau kita memang rajin nak tahu dan bertanya, doktor pun akan rajin dan tak segan silu nak mengajar..belajar dari patiens dan nurses.


Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...