nuffnang

Monday, December 21, 2015

Internal medicine department: RS Betheda Lempuyangwangi, Yogyakarta ( 23 November 2015 - 30 Januari 2016)

Assalamualaikum...

setelah 3 department di Jakarta, bertapa selama beberapa bulan akhirnya aku dhantar lagi ke luar kota, yang kalau naik train kira-kira 10 jam dari Jakarta..department ilmu penyakit dalam ataupun internal medicine...department major kedua setelah anak, selama 10 minggu. okee 10 minggu itu lama, nanti da balim jakarta majority housemate semua da settle clinical, Back for good!!! oh yaaa i'm living with 8 seniors from batch 2010...only three of us in the house are from batch 2011.


yogyakarta, biasalah terkenal dengan kota wisata, wisata alam dan wisata kuliner....nak jalan-jalan nak makan yang sedap dan murah semua ada kat sini...dan udaranya lebih bersih dan yang lebih best kurang macet!!! kat sini aku naik motor pinjam dari kawan UGM yang kebetulan sedang clinical kat luar kota jugak selama 6 minggu...nanti nak kena pulangkan juga motor ini...kita tengok ada tak sesiapa lagi koas di luar kota, heheeee...bukannya apa at sini susah nak cari public transport tak macam bandung yang angkutnya memenuhi kota, sampai ke jalan-jalan kecik semunya ada angkut yang boleh bawa, apatah lagi jakarta yang ada busway, angkut, bajai dll...kat sini adalah beca dan gojek tapi amatlah mahal kalau hanya nak pergi sekangkang kera...nanti banyak duit habis dek transport je.



tengah-tengah taman :)

my nametag till this 30 January

kosan? oh yaaa kat sini tinggal di kosan bersama 4 lagi housemate...kosannya betul-betul macam rumah! ada peti ais, ruang tamu tetamu, ruang tetamu dalam ada tv, meja makan, dapur dan aku suka biliknya ada meja study...heeee..bukannya apa, aku lebih suka baca buku atau buat assignment dengan duduk yang betul, ada meja dan kerusi yang selesa...harga pun murah sangat nak dibandingkan dengan jakarta, kat sini tak pakai aircond...kalau bilik yang pakai aircond kawan aku punya 3 kali ganda, ini pula musim sejuk kot, tak perlu aircond...hujan hampir setiap malam tidur pun pakai comforter...



my study table



inilah biliknya, soo pinky..haha..


cerita tentang rumah sakit, kecil je rumah sakit ini tanpa icu/nicu/picu, sebarang kegawatan akan dirujuk tapi still ada emergency room dan kita doktor muda interna dan bedah akan jaga IGD. untuk yang paediaric akan jaga perina menjaga bayi-bayi yang difototerapi manakalah obsgyn akan jaga VK a.k.a bilk bersalin, sekiranya ada yang mau bersalin mereka akan jadi assistent...kat sini setiap department ada 5 orang, jadi kita akan ganti-ganti jaga igd pada waktu pagi, malam dan ada jaga poli pagi. oli tak menahan smpai malam boleh jadi sampai 9 malam..hohoooo...doktor specialis penyakit dalam ada 4 orang dan ada seoranng doktor spesialis  penyakit jantung dan paru...jadi mereka bergilir-gilir praktek di poli.


untuk jaga biasanya akan ada seorang yang jaga IGD sahaja, namun sekiranya ada pasien gawat di ward akan ada seorang lagi untuk observasi pasien selama 24 jam, takut shock, hiper/hipotermi dll...overall, kat sini bolehla dikatakan santai walaupun ada oncall, kalau keluar makan siap2 untuk dipanggil observasi pasien asih ada waktu untuk berjalan-jalan menikmati kota yogyakarta!!and for now dah sebulan kat sini, sisa sebulan 2 minggu lagi, and yeahh time flies fast! 



with students from UKDW, we had presentation together 


my groupmates ini ruko, while witing for our doctor....

minggu ke-2 kita akan presentasi kes yang kita dapat dari bangsal, minggu ke 6 presentasi latest guideline tentang tajuk yang kita dapat, tajuk akan diberikan oleh doktor...kemudian minggu ke 7 presentasi refrat, minggu ke 8/9 barulah exam...pasien pun tak ramai dan dibagi-bagi sama rata untuk follow up setiap pagi, dan kita setiap hari ada 4 waktu kita akan periksa vital sign pasien...


i think that's for now, nanti aku akan update lagi tempat kita jalan-jalan di yogya sepanjang koas sambil wisata di sini :D


Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...