nuffnang

Thursday, June 7, 2012

manusia oh manusia....

Assalamualaikum...........


Nama saja manusia, homo-sapiens sama....ada kaki tangan mata dan mulut yang cukup lengkap semuanya tapi sebenarnya banyak yang berbeza....banyak orang banyaklah ragamnya, ada yang tinggi rendah, gemuk kurus, hitam putih tapi itu semua tidak bermakna......itu semua hanyalah fizikal semata-mata...


cantik macam mana pun engkau tapi akhlak kau teruk kau tetap buruk!
buruk dan tak cantik macam mana pun fizikal engkau tapi hati kau baik, akhlak cantik kau sangat cantik

susah kan???kita cakap kita faham....kita tahu tapi kita tak buat!!!




ilmu tanpa amal ibarat pokok tanpa buah....rugi kan???tersangatlah rugiii...engkau tanam pokok pisang jagung berpuluh puluh hektar tapi sebijik pun tak berbuah...semuanya rosak binasa, ada yang dimakan kera ada yang mati kering kontang tak cukup air ada yang hidup sia-sia besar tapi masih tak berbuah...

begitu juga kita, badan cantik bak model tapi hidup sia-sia....ada ilmu tapi tak amal,ada akal tapi tak guna.... kalaulah semua orang boleh faham mesti semua benda jadi cantik kan???


semua benda perlukan kesabaran dan ketenangan...kawan kita buat salah tapi kita tak salahkan dia, mungkin dia lupa..manusia kot!! nobody perfect dan semua orang pasti akan melakukan kesalahan...takkan sebab satu kesalahn kecik yang dia buat kita terus nak judge dia macam-macam...kau tak kenal lagi dia macam mana hati budi dia...jangan main sembur saja...


tapi aku terfikir juga, kalau dalam dunia ni semua orang baik mesti tak syok kan??aku bukanlah bermaksud tidak suka kalau kita semua jadi baik hidup aman sentosa tapi mesti macam 'lame'...semua orang baik jadi takde polis dah sebab takde orang nak mencuri, semua berdisiplin tak tutup pintu pun takde orang nak masuk siap bagi salam apa semua...takde orang nak langgar peraturan, jadi tak perlulah cikgu disiplin lagi...

tapi Allah itu Maha adil, maha Bijaksana...Dia mengatur semuanya dengan begitu sempurna




maka rugilah kalau kita masih tak nampak semua benda ni...Allah jadikan syaitan untuk menggoda manusia, Allah jadikan kita berhawa nafsu...kenapa???jom kita gali dan cari kenapa???kenapa??sebab Allah nak uji siapakah hambanya yang beriman kepada-Nya...siapakah yang benar-benar boleh tahan dengan dugaan dan ujian yang diberikan...Allah tahu apa yang kita mampu dan tidak, jom selak tafsir Al-Baqarah: 286 ^^


aku pun tak tahu apa yang aku bebelkan sebenarnya, tapi setiap kali aku tulis post mesti benda tu ada kaitan dengan aku takpun orang sekeliling aku...dulu aku selalu gak tulis pasal orang putih, orang hitam, orang jambu eh..kepop la artis celah mana pun aku kutip je tapi aku dah tak tulis dah pasal depa...bajet je nak tulis pasal artiss kann...tapi buat apa aku nak tulis pasal depa baik aku tulis pasal diri aku, kawan-kawan dan keluarga aku, ade gak pekdahnya...




motif gambar spongebob?? 




boleh jugak time aku tua aku baca balik tunjuk kat anak cucu aku "nenek dulu rajin tulis belog bukalah jaa64.blogspot.com takpun pergi je google jaa64" femes nenek ni dulu....kejadahh!!hahaaa...takleh bayangkan aku cucu aku dok stalk dan usha blog nenek diorang yang gila-gila diwaktu usia muda..kahkahhh..jauhnyaa aku mengelamun usia aku baru 21 tahun tapi bila usia aku 51 tahun(insyaAllah kalau panjang umur) aku baca ni mesti aku tergolek gelak..sumpah!!!fine laa tua sangat, 40 tahun pun dah oke kot..hahahaha :p




sebelum aku lebih banyak merepek entah apa-apa dan korang yang baca pun rasa menyampah apa benda entah minah ni dok merepek takpun ada tigapatploh orang stop follow blog aku pasni..hahaa....sebelum aku mengundur diri baik korang gi follow twitter aku pastu tegur aku kat twitter....bajet retiss la pulak...dahh...terima kasih sudi baca lalokan aku ni..heeee



Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...