nuffnang

Monday, February 16, 2015

seniority

Bismillahirrahmanirrahim.

Dah masuk tahun ke-4, maksudnya dah ada  4 batch junior dekat campus. Kita ni boleh dikategorikan sebagai kakak la kan?? Dah tua kee T_T mungkin lebih matang, tapi kita forever21 hiks..

Tadi pergi campus, seperti biasa naik lift untuk ke kelas Di lantai 6. Awalnya aku masuk dulu dalam lift, xada orang lain..,sebaik sahaja aku nak tekan butang tutup, tetiba segerombolan adik2 junior angkatan 2013 rasanya...lari dan tergopoh gapah masuk...sebab dia lari dia langsung tak perasan aku dah ada kat dalam dan macam tolak sampai hampir jatuh macamtula...sebenarnya time tu aku macam tak berapa ada mood sangat, penat jalan kaki kot, kononnya la...tapi agak geram la jugak sebenarnya...

Adik yang langgar tu muka cuak kemain dan minta maaf....kawan kawan dia pulak macam xcakap "eh lu langgar kakak tu, dia marah dah..abislah kamu" Dan beberapa kawan dia lagi macam kenakan dia... Aku okey je, langsung xda apa2 rasa nak marah ke apa tapi lepas kawan kawan dia macamtu aku rasa macam krik2...haaa dahlah lantai 6...tapi baguslah adik2 at least ada rasa respect senior, adik2 group time aku jadi facilitator program orientasi mereka pun still ada tegur tegur lagi.

Sebenarnya nak flashback zaman sekolah dulu, kekonon bila dah senior mulalah rasa besar, suruh adik junior buat itu ini, diri sendiri tak sempat sangat dibuli senior sebenarnya sebab masuk lower form kami adalah first batch, dan bila pindah sekolah form 4 tu dah kira senior la jugak.....maafkan diri ini adik2 seandainya akak pernah 'meminta tolong' kamu ambilkan air, makanan, potong queue dll.... Dulu dulu akak ikut geng...kononnya gangster, konon jela --"





Biasanya seniority ni nampak kat asrama je, Dan antara yang aku ingat dan berdasarkan pengalaman kawan2 cerita adalah:

1.minta adik2 junior ambilkan makanan dekat dewan makan sebab hakak ni malas nak turun ambil makanan especially hari cuti...biasanya duduk dalam bilik tidur dan Santai Santai menunggu makanan sampai yang dah siap ditapau dalam Tupperware, makan Dalam dorm..ish2.


2. Minta adik2 ambilkan air minum sejuk/panas...kalau di asrama dulu, tempat Water cooler/heater tu kat floor paling bawah..so bila bilik kat atas macam malas nk turun ambil air nk buat Maggi/Kopi dll.


3. Minta jemur, angkat dan iron pakaian...kesian adik2 Yee...kang baju terhangit je, terhilang me adik2 tu jugak yang kena marah..


4. pau makanan junior. Ini memang sadis, jahat betul kekakak ni kan!

5. Potong queue nak ambil makanan dekat dewan makan dan time nak beli Makanan kat kantin.

6. Conquer bilik tv, bilik iron, wakaf tempat berehat dan sebagainya. Sian adik2 yang nak masuk usha intai macam tu je, takut kot dengan senior...heheh..

Dan banyak lagilah sebenarnya. Tapi bila dah masuk uni ni takde dah senioritu ni semua, paling pun kisah macam dalam lift tadi....dah xde apa dah, zaman sekolah je semua tu especially yg boarding school.

Dah lama tak menulis  entry sebegini sebenarnya...ini pun sebab menunggu sesuatu, teringat kisah tadi dan dapat idea..sebaik baiknya kita ni kalau boleh janganlah buat macam ni, tak perlu pun ada seniority dan buli2 kat sekolah ni....kita ni sama je di sini Allah,hamba biasa rambut sama hitam mungkin yang beza hanyalah keimanan kita di sisiNya.


Moga amal amal kita Allah terima dah redha.
Asiff jiddan seandainya diri ini pernah menjadi senior yang jahat di waktu sekolah dulu walaupun rasanya baik je zaman sekolah dulu, disayangi adik2 gituuu...hahaaa...


Ok till then.
Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...