nuffnang

Tuesday, February 10, 2015

hujan dan ujian

Assalamualaikum.

Hujan kat luar belum menunjukkan tanda -tanda nak berhenti. Hujan Dah lebih 36 jam non stop..semalam hujan lebat kemain ya rabbi! Faham faham sajalah kota Jakarta kalau hujan xberhenti seharian macamni pasti banjir..tempat tempat yang tak biasa air naik pun sekarang dah naik apatah lagi yang sering menjadi mangsa banjir tiap tiap tahun kan... sampaikan air boleh naik depan rumah kami..tumben -_-"


Semalam Dah start exam her osce, dan untuk sesi pagi masih pagi boleh datang campus melalui Jalan yang masih boleh dilalui. Tapi sesi petang dibatalkan!!takut takut semua orang tak dapat balik Dan terpaksa berkampung Di ukrida sebab jalan semua naik air... padahal campus lain Dah start cuti, dah keluar Surat menyatakan segala activity campus diliburkan kerana banjir..kesian mereka yang masih tetap kena pergi campus sebab nak exam, meredah banjir separa lutut kot...bukan apa, di kota jakarta ni banjirnya dipenuhi sampah dan tikus tikus takut juga ada yang terkena leptospira nanti.


Semalam batch 2012 exam yang sepatutnya pukul 9 dimundurkan jadi pukul 1 petang...Ada beberapa orang yang Dah Beli ticket terpaksa batalkan sebab nak exam. Begitu juga dengan kami, Ada yang dah siap beli ticket balik Malaysia, tapi apakan daya hujan dan banjir bukan dipinta...memang dah kena set in mind waktu2 macamni memang musim hujan di Jakarta, antara Jan, feb,Mac...kalau di malaysia kan disember...itupun still Ada lagi yang tak habis bersihkan sisa banjir...bertabahlah ye, Allah dah aturkan yang terbaik untuk  kita semua :)




Tidur pun best cuaca macamni tapi takkanlah sepanjang masa nak berselimut kan! Tak productive langsung. Be a productive Muslim please :D so here, I'm writing something so that my brain will start working early in the morning. Hmmm...sepatutnya aku Ada ujian pagi ni tapi dimundurkan jadi hari jumaat, jadinya aku duduk kat rumah la ye beberapa hari ni...malam tadi saja la call ma dan cakap Jakarta banjir.. Risau terus dia, duduk kat mana sekarang? OK x tu?rumah macamana? Bertubi tubi pertanyaan yang keluar...hehee...how could I not love u mum? Kalau Kak jaa Dah abis study, nak kerja dekat dengan rumah heee, boleh tengok ma selalu...ma pun Dah 50 tahun dah...sekejap je masa berlalu..



Ada plan untuk berjumpa dengan dr.beni, cardiologist from ijn, co-outhor of diagnosis2. Kisahnya I follow him on twitter and he asked if any students in Jakarta want to get diagnosis2 from him when he is In Jakarta on 11th feb. I replied and and told that I want and currently studying in Jakarta..unbelievable he follow my twitter and  message me asking about that...hahaha..he will be in Jakarta from today till tomorrow noon. So I asked my friends who wanna get a copy of diagnosis2 and make plan to meet him tomorrow morning. Maybe my friends and I can get any tips from him to survive as a medical student, doctor and specialist one day, insya Allah..who knows I can be a cardiologist one fine day..i want to be cardiologist after watching japanese series 'team medical dragon'.. I really admire the cardiac sugeon in that series: Asada Ryutaro..heheh ^^ *still thinking bout that:obgyn/cardiologist/othopedic



tetiba cakap pasal dr.beni tulis I'm English kan... Hahaha..seriously i really need to polish and improve my english..grr!!! Here we study in bahasa Indonesia, main language in bahasa indonesia and we mix with local students or people call 'anak gaul' lolz..somehow  we still use English books for reference such as Harrison internal medicine, oxford clinical medicine , nelson etc yet still not enough... We really need to learn more when we already finish our studies and start housemanship soon...



I suvive 3.5 years in medical school!! Alhamdulillah...another 1.5 years to go! :)

Salah satu waktu Mustajab berdoa adalah waktu hujan, jom doa banyak banyak...kuat kuat..semoga hujan ini hujan yang bermamnfaat, semoga Allah permudahlan segala urursan kita hari ini dan kedepannya, semoga Allah mengampuni dosa dosa kita pada masa lampau dan akan datang dan semoga kita sentiasa di bawah perlindungan dan rahmatnya....ameen allahumma ameen :)


Thanks for reading <3


Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...