nuffnang

Friday, November 2, 2012

ice skating yang sangat bermakna :)

Assalamualaikum......


semalam pergi main ice skating setelah habis exam integrasi 2...berikut adalah perbualan beberapa sahabat:



A:  ni first time aku naik main ni..excitednyeeee!!!


B: dah lama la tak main, last main dua tahun lepas tu pun asyik jatuh2 je..kita main kat tepi jelah, pegang dekat tepi-tepi....huhuuu...


C: inilah masanya untuk aku menunjukkan skill bermain skating...takdelah pandai sangat tapi bolehla..hihiii



kasut skating


semua masuk....yang baru first time main, takut nak melangkah..tak boleh bergerak. takut. statik. 


"macamana nak jalan niii, kan aku jatuh!! boleh ke angkat kaki?cmne nak meluncur" sahabat yang lain memimpin tangan dia, pegang dia...kasi motivasi, kau boleh...jalan je macam biasa, selangkah demi selangkah :D



mula-mula pegang kawan, jalan selangkah demi selangkah...lepas tu lepas, biar dia jalan seorang diri...masih takut-takut tapi berjaya memberanikan diri....jatuh dua tiga kali bukan lagi masalah, basah lencun baju seluar pun takpe...rasa macam bahagia sebab berjaya berjalan di atas ice, walaupun nampak pelik, jalan macam orang cacat takpeee..yang penting best!!



sahabat yang satu lagi dah berjaya meluncur, wehuuuuu....dapat lari-lari dalam tempat skating tu walaupun tak berapa nak laju...weh aku dah berjaya!!! tengok skaters professional dan budak-budak yang masuk kelas skating tu macam best jee...diorang boleh pusing-pusing, laju-laju  boleh maintan balance tak rasa nak jatuh pun..nak jugak!!



sahabat yang baru first time main tadi dah boleh berjalan, jatuh bangun lagi, jalan lagi, jatuh lagi, bangun lagi...heheee...tak kisah pun yang penting berjaya main tanpa perlu pegang orang lain..dah berani orang kata :D



..................


nampak simple sangat, main skating je pun...tapi banyak membuatkan saya berfikir....mula-mula takut nak melangkah..sebab apa? sebab takut...nanti jatuh, sakit :(   nanti orang tengok macamana?? tak pasal-pasal kena gelakkan..malulah!!!



itulah kita, takut sangat nak melangkah sebab takut jatuh, takut pandangan orang yang macam-macam...takut kena booo, takut dipandang pelik..if u never try, u will never know...cuba pun belum tapi dah fikir benda yang bukan-bukan kat belakang...



jatuh memang sakit, tapi itulah yang best, yang manis...sekali kita jatuh kita akan lebih berani, akan lebih kuat dan yakin :D 



 " to never fall is to never feel the real 'thrill' of ice-skating :D and each fall simply motivates you to rise up again, stronger!!



a simple caption from my friend ^^  



yang dah boleh melangkah, bantu yang belum....dah dah boleh, cuba dan terus mencuba supaya jadi lebih baik...dari tak tahu apa-apa jadi seorang yang tahu banyak, jangan cakap tahu semuanya..tipu :p   from nothing to something and from zero to hero..yes!!! we can do it! :)

........................



murabbi saya tanya " khad dah share ke dengan kawan?" haritu saya cakap saya nak ajak kawan, nak share dengan kawan....tapi saya belum ada kekuatan, saya takut dan tak yakin tapi lepas main ice skating semalam, saya ada satu kekuatan yang luar biasa..subhanallah!! ini gara-gara kawan saya yang menjerit takut nak berjalan dan melangkah akhirnya jadi seorang yang boleh skate walaupun tidaklah begitu lancar...




saya pun terfikir, kalaulah dia tak pernah nak cuba pun skate, masuk kat tempat ice skating tu sampai bila-bila dia takkan pandai, hanya duduk dekat atas memerhatikan orang lain bermain dan dalam fikiran dia, aku tak pandai skate, aku tak boleh skate nanti kalau aku main mesti jatuhhh...mesti sampai tua dia akan ada mind set macam tu, tak pernah nak cuba tak pernah nak ambik tahu...rugi kan sebenarnyaa...tak pernah nak rasa keseronokan macam orang lain rasa...




realitinya??dia yang takut tadi jadi seorang yang boleh main, meluncur dalam masa tak sampai sejam...saya pun boleh!!



................................


saya bukak fb, private message bestfriend yang sekolah menengah dulu, oh ya waktu di smkp saya ada geng berlima tapi saya contact sorang, yang ada ciri-ciri mahukan Islam tapi belum bertemu wadah...daripada chat biasa, tanya khabar, kehidupan kepada soalan yang lebih serius...saya tanya dia tahu tak usrah tu apa lepas tu dia cakap usrah dia tahu tapi belum sempat nak join...dan saya cerita itu dan ini sehingga dia tertarik selepas saya post video ni ^^ dia kata dia tanak jadi robot...comel!! hehee 




subhanallah!! dia sangat tertarik dan pagi ni dia bagitahu dia nak join usrah...saya tak ajak pun, saya cube bercerita tapi dia memang nak....Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan saya, disebabkan saya pernah mengalami benda ni, dan saya memang tak suka buat sesuatu kalau memang dipaksa jadi saya hanya kongsi apa yang ada sampai dia sendiri yang ajak saya buat konferens riang di facebook, ajak adik kembar dia dan sorang lagi sahabat baik kami :)



kawan cakap dia macam tahu wujudnya benda-benda ni semua tapi takde orang pun nak ajak dia :/ dia suka tengok 'geng muslimah' ni semua tapi tak tahu nak mulakan dari mana takde geng pun, xde member pun...nampaklah kan kat sini, ramai sebenarnya nak jadi baik, ramai sebenarnya hati-hati yang kosong menanti sentuhan yang basah, tapi belum berpeluang, belum ada yang datang menyentuh hati mereka...sayang sangat, seribu kali sayang 




Alhamdulillah sambutan yang cukup memberangsangkan, kami akan mulakan usrah online minggu depan, insyaAllah...semoga Allah redha!



kisah ice skating ni sangat bermakna buat saya, permulaan yang baik buat saya di awal november ni..alhamdulillah!semoga ia turut menjadi permulaan yang baik bagi saya untuk masuk block baru..hehee :)





Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...