nuffnang

Friday, November 16, 2012

masa

Assalamualaikum........



masa berlalu tanpaku menyedari....sekarang dah masuk tahun baru, selamat tahun baru maal hijrah yang ke 1434, semoga tahun ini menjadikan diri kita lebih matang, bermanfaat kepada orang dan menjadi yang lebih dan lebih baik dalam segenap bidang dan ruang...dalam kehidupan, dalam amalan dunia akhirat dan dalam dakwah dan tarbiyah, insyaAllah :)



semakin hari semakin jarang saya update blog...tak sempat...banyak benda nak buat, fuh!!! busy lahhhh kononyaaa....student medic lah kan, mana ada masa nak buat semua benda ni, hidup hanyalah dengan buku..wooooo...tolong jangan jadi hamba buku, tolong...kalau dosen saya selalu cakap "jangan jadi hamba tinta" sebab kalau dia bercakap je mesti ada kawan-kawan yang tengah menulis dan tak fokus....orang nak tulis apa yang diucapkan dia, lecture dia tapi dia tak kasi..ngehh






saya cuma nak sentuh sedikit tentang masa, semua orang diberi waktu yang sama 24 jam sehari, tujuh hari seminggu dan 30/31 hari sebulan...semuanya sama...namun cuba kita intai kembali diri kita apakah kita menggunakan masa yang Allah beri itu sebaiknya??adakah kita menggunakan semua sisa sisa kehidupan kita ke jalan yang diredhai-Nya??kenapa orang lain boleh siap tiga kerja dalam masa sejam sedangkan kita satu kerja pun tak jalan? semua tu tergantung kepada bagaimana kita menguruskan waktu yang kita ada tu sebaiknya...



kalaulah nak fikir tentang study je, tak nak fikir pasal lain....memang 24jam hadap buku, sangat sangat berharap untuk dapat nilai cemerlang tapi ditakdirkan gagal...apa perasaan??menangis tak berlagu...tak faham kenapa tak lulus, akhirnya ambik keputusan bunuh diri, masyaAllah....ceteknya fikiran, sempitnya berfikir...sebab tu kita kena pandai balance, time belajar kita belajar, time ada program gunakan masa sebaiknya dan time ada masa kosong sikit tu kena belajar sebab kita takde masa lain dah....masa hujung minggu kita disibukkan dengan program, daurah dan sebagainya...



minggu depan pbl dan exam integrasi, tapi hujung minggu ni ada program...apa saya kena buat?? siapkan makalah awal-awal...study awal walaupun tak berapa nak sempat sebab modul tu punyalah tebal kan, setebal buku internal medicine harrison...hohooo...tapi kita ada matlamat lain, kita faham kita sedar dan kita tahu..." kefahaman kena datang dengan pengorbanan" kalau setakat faham tapi tak mampu nak berkorban tak jadi...hurmmm T_T



kalau dulu hujung minggu baru buat makalah, hujung minggulah waktu nak study tapi kalau tiap hujung minggu kita ada program, sibuk dengan persatuan pelajar kat sini lagi...last week jadi ajk pengangkutan untuk west java malaysia game, minggu ni komander program jjcc a.k.a daurah ISK kat anyer khas untuk junior baru 2012 dan next week ajk hadiah untuk fly high...next next week daurah exam lagi....bila masa nak bersenang senang di hujung minggu??takdee :(   saja buat muka sedih...takde la sedih sangat bahkan saya rasa bahagia dapat berbakti kepada orang lain, insyaAllah semoga bermanfaat ^_^





”Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal sholih dan saling menasihati supaya menaati kebenaran dan saling menasihati supaya menetapi kesabaran”

 (Al-Asr:1-3)


adakah kita tergolong dalam golongan orang-orang yang rugi??? tepuk dada tanya diri...



"masa itu ibarat pedang, jika kita tak memotongnya, ia akan memotong kita"


ingat lagi pepatah bahasa Arab yang saya pernah belajar zaman sekolah dulu...huuu, jangn biarkan pedang itu memotong kita, jom kejar masa, sempitkan masa, gunakan segala masa yang ada supaya kita dapat buat benda yang banyak, boleh pergi program, boleh buat kerja persatuan, boleh pergi usrah/daurah, boleh berbakti kepada orang lain dan boleh study menggunakan masa yang sama banyak dengan orang yang hidupnya hanya jadi hamba buku, study sepanjang masa....



tidakkah kita lebih beruntung?we're owesome rite? ngehhh...tapi jangan sampai harakat tak balance, tak lulus exam, jangan sampai timbul fitnah...sibuk dengan benda lain sampai pelajaran terabai, tidak...kita kena jadi contoh kepada orang lain, walaupun sibuk, banyak tugas lain, banyak program lain tapi kita masih boleh maintain study kita macam orang lain, isyaAllah..sama-sama kita doakan...it's all the power of quality, not quantity...study 16 jam sehari pun kalau tak efektif takde benda jugak kan??tapi kalau study 2 jam yang efektif mantap..fuhhhh *peluh*


doakan saya berjaya menguruskan masa dengan baik, bukan saya seorang, kita semua..insyaAllah...semoga redha Allah selalu mengiringi hamba-hambaNya :)





Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...