nuffnang

Wednesday, January 9, 2013

part 3 in UKRIDA

Assalamualaikum.......



Dah lama rasanya tak sentuh bab study, nak selitlaa sikit2 pengalaman belajar kat sini, dah masuk setahun setengah dah :D  OK sekarang dah jadi budak second year, part 3 di ukrida...dah nak habis sem dah pun, next sem masuk part 4...sekajap jee kannn...rasa macam baru je daftar kat ukrida semalam...ehh rasa macam baru minggu lepas habis A-level..huhu




second phase yang saya nak cerita ni adalah part 3, iaitu semester 3 tapi nak tekankan second phase sebab baru je masuk part clinical...kalau semester 1 kami belajar etika, komunikasi, basic science dan embryology, semester 2 dah masuk anatomy, physiology, histology dan yang basic tu la kan...masuk semester 3 ni barulah masuk pharmacology, patology clinic and anatomy, pediatric, bedah dan kengkawan dia semualah...haaa baru nampak sikit, baru boleh buka mata luas luas sikit...



Kampus 2- fakultas kedokteran


sekarang ni tengah belajar block 13 - growth and development...in short, we are studying bout human, how we grow up and develop to become an adult and finally old...this is life! semua orang akan rasa bagaimana jadi baby, kanak-kanak, remaja, dewasa dan akhirnya jadi orang tua juga itupun kalau panjang umur, bolehla merasa hidup berkeluarga merasa ada anak cucu dan sebagainya...blok lepas, blok 12: infection and immunisation....semua lecturer and seniors kata susah, wuwuwuwu...tak tahula apa nasib kan, tunggu result keluar dalam cuti semester nanti,doakan lulus ye!huhuu





orang kata kalau belajar, ok je takde masalah pun....hurmm nampak sangat aku ni kurang belajar tu yang ada masalah sana sini, nak hafal penyakit yang banyak tu mulai dari diagnosis, prognosis, epidemiology, therapy, ubat apa dan banyak lagilaaa...lepas tu nak kena hafal bebanyak antibiotic apa sesuai untuk penyakit ini, kalau allergy kena kasi apa, berapa lama nak bagi, apa side effect dan risiko pakai ubat tu dan semua benda...banyak kan??sekali lagi nak tekankan kalau belajar awal-awal dan rajin takde masalah pun...ni sks (sistem kebut semalam) memang tak jadila kan..huaaa





apa yang best bila masuk part 3 ni tak payah pergi RS husada tiap-tiap minggu untuk berjumpa dengan cadaver, belajar anatomy...hehee...itulah yang i paling malas, yang lain best jee...tapi best sebab banyak benda yang kita belajar tu boleh apply kat diri sendiri dan happen everyday around us...contoh bila kita dengar orang demam, boleh buat anamnesis tanya dah berapa lama demam, ciri-ciri demam menggigil ke, ada bintik merah ke tak..nanti kita boleh diagnose orang tu sakit apa, rasa macam seronok! tapi itu baru awal-awal...banyak lagi bernda yang kena belajar...





UKRIDA sekarang tengah melakukan pelbagai berubahan dan penambahbaikan untuk menaikkan ranking university...nanti ada hospital UKRIDA yang baru nak buat kat sebelah kampus kedokteran ni, kampus 2...maacam-macam perubahan mulai dengan pergi kelas tak boleh pakai jeans, wajib pakai kemeja dan kasut bertutup, ganti name tag dengan yang lebih standard (padahal memang tiap univ pakai yang macam tu kott), nak buat absensi pakai cap jari..terbaru ni naikkan gred, 63% baru lulus dari 56% haduiii...senak jugak dibuatnya...dahla bayaran SP (semester pendek) pun naik..semua bendalahhh.....rasanya jadual yang dah dibuat kononnya 'fixed' tu tak bolehla nak tukar-tukar sesuka hati kan?? -,-'




apa lagi yee? ohh  bila dah naik part 3 ni masing-masing buat hal sendiri, takde dah semangat batch macam dulu, i mean semangat 1batch malaysian ukridian....kalau dulu nak pergi mana-mana buat apa-apa mesti 1 batch sekarang takde dah...masing-masing dah buat haluan sendiri, orang itu dengan hal dia orang ini juga dengan hal dia...jarang sangat kami bersama-sama...mungkin memang kami tak ramai, tapi orang kata kalau sedikit tu senang bersatu kan? tapi kalau dah minat lain-lain tak sehati sejiwa sekepala macam mana nak sama-sama kan....lantaklahh...buatlah apa saja asalkan kita bahagia, ye dok?




tak sabar nak habiskan part s.ked (sarjana kedokteran) ada 7 semester semuanya dan nanti baru jadi doktor muda dekat mana-mana hospital di Indonesia ni sampai habis, balik ke tanah air...huhuuu...sekarang dah separuh jalan pre-clinical, semoga perjalanan menuju ke garisan itu lancar, insya Allah...kalau nak kata belajar tu memang tak akan habis, kitakan belajar dari dalam kandungan lagi sampai meninggal, barulah proses pembelajaran itu berakhir...cuma mungkin antara pelajaran formal atau tidak yang membezakan kita...hidup itu adalah pelajaran dan pengalaman itulah guru yang terbaik kan :D




ingat pulak pasal cerita ghulam,buat dua benda dalam satu masa...bukan belajar nak jadi doktor je kat sini juga saya belajar jadi manusia...sebelum ni manusia jugak, tapi tersesat dan terkapai-kapal dalam kegelapan, eheh ;p ada ustaz yang kerja dekat bahagian agama kedutaan malaysia ada cakap, waktu muda, waktu kita belajar formal ni la waktu untuk kita melatih diri menjadi soleh solehah...bila dah kerja takde masa dah, nak cari pasangan hidup beranak pinak pulak...jadi bila kita dah kerja nanti bolehla kita praktikkan apa yang kita dapat kat sini, bukan saja jadi doktor tapi jadi seorang muslim/muslimah yang berjaya, insya Allah...jom sama-sama...




semua amalan kita tergantung pada niat, hadis 1..jom tengok video ni bolehlaa sambil- sambil hafal..ehehh







p/s: maaf tentang penggunaan bahasa yang tunggang langgang main campur je bahasa melayu, bahasa indonesia dan English....bahasa tidak boleh dijadikan rujukan karangan oke! :p



Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...