nuffnang

Thursday, December 27, 2012

HAMKA 5.0 (Himpunan Akhbar Mahasiswa Kita)

Assalamualaikum.....


Bismillahirrahmanirrahim....lama tak menulis, banyak benda yang berlaku....sebenarnya banyak perkara yang hendak dikongsi cuma tak tahu nak start dari mana...Alhamdulillah semalam telah selesai satu program HAMKA 5.0 (himpunan akhbar mahasiswa kita) yang telah berjaya dilaksanakan sejak 21-26 Disember dan ada 2 sesi...saya ikut yang sesi kedua, 23-26disember...



sebelum ke HAMKA kami harus ambil beberapa akhawat yang datang dari Bali, makassar dan Malaysia...banyak yang dah datang dulu dari tempat lain macam medan dan jogjakarta...oh yee sebelum ke program tu kami kena bawak sisters ni pergi jenjalan, biasalah first time datang sini...hurm sebenarnya kat sini kalau dekat tanah abang tu pakaian muslimah macam jubah dan skirt memang sangat murah....jubah yang sama harga kat sini RP100K tapi kat Malaysia RM100 baru dapat...beza jauh harga tu, tiga kali lipat..hoho...



apa yang kelakar, masa bawak sister makassar ke tanah abang hujan sangat lebat sampai air naik...jakarta banjir!!!masa tu memang takde transport untuk balik, orang ramai sangat sahkan nak dapat teksi bajai pun takde yang nak pergi tanjung duren dan kami terpaksa ambil risiko dan keputusan untuk ambil bas...kami ingatkan slipi area tomang rupanya slipi lain, aiyooo...haa tak perlu nak cerita panjang lebar tentang 'kesesatan' kami...setahun lebih tinggal jakarta inilah first time kami sesat di jakarta...tapi alhamdulillah...dalam kami kepenatan, stress dan macam nak nangis dah tak tahu nak balik dengan apa pertolongan Allah tu datang...ada pak cik angkut yang sanggup hantar kami pulang ^^



pagi sebelum bergerak ke puncak bogor saya pergi jemput sisters dari Malaysia dekat airport, bawak diorang tukar duit dan makan2 dekat central park (CP) dan citraland(CL)..


inilah mereka...kak dayah, lily dan kak fareha :)

mereka sungguh peramah walaupun baru kali pertama jumpa...


petang tu kami bergerak naik bas ke cianjur, puncak bogor...dalam pukul 10lebih kami sampai di sana dan kami tinggal dalam villa...suasana sangatt sejuk tapi sangat best, dah lama tak hirup udara sejuk dan segar macam ni...asyik dok sedut udara habuk dan kotor jakarta je,huhu...



pagi-pagi 24disember macam biasa buat qiamullail dan solat subuh berjemaah, breakfast berjemaah dan mandi berjemaah...ehh takdelah mandi sorang sorang tapi share bilik air, disebabkan kami ramai kenalah bergilir-gilir menunggu rasa macam zaman sekolah mintak after..heheeh...duduk sebilik dengan sister medan, mereka sebaya rupanya...haa keluarlah memacam cerita dari zaman sekolah, kenal tak orang tu orang ni, ke zaman study dan masuk part tarbiyah...rasa macam kenal lama pulak, inilah orang cakap ruhi sudah menyatu..walaupun baru kenal tapi rasa ukhwah itu erat ^^





pagi tu kami ada explorace, main lompat-lompat, lari lari buat bendera, kena pergi pasar dan macam-macam...inilah orang cakap time main, kita main betul-betul...ada yang main sampai luka-luka, bersemangat sungguh! inilah semangat pemuda...kita bukan sekadar main tapi sebenarnya banyak ibrah yang kita boleh dapat daripada games yang kita main seperti ukhwah, kena berfikir dengan cepat untuk buat keputusan, kesefahaman dan banyak lagilaa...



berkaitan dengan pengisian, alhamdulillah muwajih yang dijemput adalah ustaz hartono dan ustazah Arpah...memang banyak yang kami dapat tambahkan ilmu dan kefahaman dalam dakwah dan tarbiyah...semoga ilmu yang kami dapat ini dapat memantapkan lagi fikrah kami dan dapat digunakan untuk menyebarkan benih-benih baru....bak kata uztazah, ilmu tanpa amal itu ibarat kereta tanpa stereng, apa gunanya kita ada kereta mahal dan cantik tapi tak berguna tak boleh bawak pergi kemana-mana...lama-lama ia akan berkarat ditelan masa dan usia...



sama juga dengan ilmu yang kita dapat, sebab itu perlunya faham tentang fikrah dan ilmu...kalau kita kutip sebanyak mana pun ilmu tapi tak pernah nak amalkan dan sampaikan dekat orang lain apa yang kita dapat tu memang tak ada gunanya, rugi je...jangan juga pentingkan diri dengan ambil ilmu banyak-banyak sorang-sorang...hurmm, kena mula bekerja demi Islam tercinta...matlamat kita ialah melihat Islam bangkit kembali, menjadi ustaziatul alam (world order) dan mendapat redha Allah, insyaAllah ^^



apa yang best bila pergi HAMKA ni ialah kita dapat lihat ramai lagi orang lain, sahabat kita yang dari tempat lain di seluruh pelusuk dunia bukan sekadar Indonesia sedang melakukan perkara yang sama...bila kita lihat semangat mereka, kita pun dapat membangkitkan semangat kembali...sanggup datang jauh-jauh dan ambil cuti, tambang yang mahal untuk datang ke program sebegini...insyaAllah apa saja yang kita laburkan di jalan Allah akan ada ganjarannya...banyak lagi program di tempat lain macam di UK ada PMS (perhimpunan musim sejuk), winter gathering dan sebagainya...


jom layan beberapa gambar....


disebabkan tempat ni adalah puncak bogor, suasananya sangat sejukkk...tak payah pakai kipas pun, jimat elektrik..hehee..

 jalan, laluan lorong yang panjang....pilihlah untuk melaluinya atau tidak~


 sebahagian dari mereka....

bersama ustazah Arpah dan sisters seangkatan, seakidah :)


bersama ustazah Arpah...alhamdulillah banyak ilmu dan pengalaman dapat dicedok, ustazah dah 64 tahun dan telah merantau seluruh dunia untuk kerja-kerja dakwah...subhanallah :)



 ustazah Arpah sedang menyampaikan amanat :)


 pintu masuk villa



sudah mau pulanggg...selamat tinggal bogor!! semoga kepulangan kami dipenuhi dengan ilmu dan fikrah yang bakal menggerakkan kami kehadapan, bukan sekadar datang bercuti, jalan-jalan, menggunakan masa cuti tetapi dengan satu matlamat dan tekad...


memandangkan tema program ni adalah "henshin" yang membawa maksud transformasi, pastinya  kita diharapkan membuat transformasi...semoga kita semua dapat terus istiqamah dan tsabat dalam jalan yang kita pilih ini, insyaAllah ^^



lagu tema HAMKA 5.0




kalau panjang umur dan diizinkan Allah jumpa lagi di HAMKA 6.0 :D

Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...