nuffnang

Monday, December 3, 2012

Bangun malam

Bismillahirrahmanirrahim....



Post pertama untuk disember 2012..tak sampai 20 hari lagi akan mula bercuti sempena krismas oh yeahh kami cuti lama, nama pun universitas kristen, cuti sampai 2 January...dan dalam masa cuti ni ramaii pulak yang akan melangsungkan majlis perkahwinan, membina masjid dan yang lebih manis membina baitul muslim :D tahniah kakaks dan abangs sekalian atas jemputan, setakat ni ada 5 jemputan perkahwinan dari senior yang rata-ratanya aku kenali kedua-dua pasangan...memang tak dapat pergi pun sebab tak balik, ada big mission yakni HAMKA on that holiday dan perancangannya nak pergi jenjalan Jogjakarta...semoga majlis mereka berjalan lancar, barakallahufikum  ^_^




tajuk post saya kali ni bangun malam...buat apa nak bangun malam??bukankah bangun itu waktu pagi? malam sudah tentu untuk tidur..haaaa...ok wake up people!! bangunlah dari tidur, buka mata, bangunlah dari angan-angan kosongmu, cita-cita yang tak berapa nak betul tu..bangunn!!! haaa macam dapat seruan hape dah kan...tapi terfikir kan kita kenapa nak bangun malam?



mamat 1: ow yeah, nak tengok bola lerr MU lawan chelsea kot. gila tak nak tengok, kang esok pegi kelas orang borak pasal bola malu la derr kalau gua tak tengok...nanti tak masuk geng la, off topic pulak kan


minah 2: bangun malam sebab nak study, nanti kang tak dapat skor exam tak dapat result yang best....nanti malu dengan kawan-kawan, mak ayah semua..so nak dapat skor exam kena berjaga malam untuk study..


mak cik 1: biasalah jaga malam, anak nangis kena tukarkan lampin dulu lepas tu kasi susu, dodoikan dia sampai dia tidur nyenyak lagi...kekadang tu tak boleh tidur pun sebab anak nangis sepenjang malam..huhuu..besar kan pengorbanan si ibu :)


kalau kita bangun malam agak-agak untuk buat apa yeah?? tengok running man??episod minggu ni tak tengok lagiii!!! ke bangun sebab nak videocam dengan boipreng yang jauh nun di UK, so kenelah bangun malam sebab dia kan siang time kita tengah malam buta tu, takpelahh berkorban sikit untuk yang tersayang..ow so shweet, macam gula-gula awww



heee...korang?? amacam??

kalau aku sayang tidur, tak suka bangun malam..erk..tetttt


minggu lepas buat mabit usrah kami, tidur rumah kakak tercenta dan  minggu ni buat mabit lagi tapi tidur dekat masjid, tidur beramai-ramai dan beribadat beramai-ramai... ada lagi yang tak tahu mabit tu apa eh? MABIT maksudnya MAlam Bina Iman dan Takwa dan ia merupakan salah satu wasilah tarbiyah yang penting selain usrah, daurah, jaulah...dulu dulu selalu jugak dengar perkataan ni, tapi tak join pun...masa tu masih dekat INTEC, ada kawan cakap dia tidur masjid untuk mabit...masa tu rasa macam extreme sangat sampai nak kene tidur kat masjid untuk beribadat...macamlah tak boleh buat kat bilik dan macam-macam tanggapan lagi masa tu, biasalah tak tahu dan tak mengambil tahu...huhuuuu




MABIT ni penting jugak sebenarnya, untuk membina ruhiyah, melembutkan hati yang keras, muhasabah diri, membersihkan jiwa dan membiasakan diri untuk bangun malam dan beribadah kepada Allah s.w.t seperti solat tahajjud, berzikir dan mentadabur....seorang yang kuat itu adalah seorang yang boleh istiqamah bangun malam, membiasakan diri untuk beribadat dan bersendirian dengan Allah...itulah juga kepentingan muraqabah, merasa Allah sentiasa mengawasi kita dalam apa saja aspek kehidupan termasuk apa yang kita niatkan, bercakap dan lakukan.




sebenarnya kebelakangan ni banyak juga ditekankan tentang kepentingan bangun malam, tidaklah terlalu malam tapi bangun ketika semua orang sedang nyenyak tidur dibuai mimpi yakni sebelum subuh...itulah waktu yang paling tepat untuk kita berinteraksi dengan Allah sebab waktu siang hari kita kan busy la kononnya dengan pelbagai urusan dunia, mana nak pergi kelas nak belajar dan melayan pelbagai kerenah kehidupan...


dalam surah Al-muzammil Allah ada berfirman:

"Hai orang yang berselimut (Muhammad). bangunlah (untuk sembahyang) di malam hari, kecuali sedikit (daripadanya), (yaitu) seperduanya atau kurangilah dari seperdua itu sedikit, atau lebih dari seperdua itu. Dan bacalah Al Qur’an itu dengan perlahan-lahan. Sesungguhnya Kami akan menurunkan kepadamu perkataan yang berat. Sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih tepat (untuk khusyuk) dan bacaan di waktu itu lebih berkesan. Sesungguhnya kamu pada siang hari mempunyai urusan yang panjang (banyak). Sebutlah nama Tuhanmu, dan beribadahlah kepada-Nya dengan penuh ketekunan." (73:1-8)



Insya Allah lepas ni kena rajin-rajin untuk bangun malam, membersihkan jiwa, bersujud memohon keampunan dari-Nya...sungguh, bersujud di waktu itu terasa sungguh aman dan tenang, jangan pernah pula malu untuk menangis, mengenangkan dosa-dosa kita dan bertaubat untuk tidak melakukan perkara tersebut lagi :)







kalau nak exam sanggup kan bersengkang mata dan bangun awal untuk study, untuk mengecapi kejayaan dunia tapi untuk bangun malam, bersolat dan zikir??mampukah kita?fuuhhh... bismillah, luruskan niat dan cuba dulu sikit-sikit nanti top up lagi..semoga Allah redha!




Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...