nuffnang

Sunday, June 26, 2016

Psychiatry department: RSKO, Jakarta ( 16 May 2016 - 18 June 2016 )

Assalamualaikum and hi everyone :)


department ke 10, sisa 3 lagi ^^


di singkatkan cerita, pada department ni kami harus ke RSKO di cibubur selama 3 minggu dan 2 minggu lagi ke panti di Kedoya...pada awalnya aku berfikir untuk cari bilik kosan di sana bila bertanyakan pada senior yang mereka duluna pulang pergi sangat-sangatlah penat...kena bangun awal pagi, gerak jam 5 pagi dan balik pukul 4 petang namun disebabkan jalan yang jam mereka baru sampai rumah pukul 8/9 malam. fuhlamak!!! memang tak sanggup macam tu...tapi aku berfikir untuk pulang pergi dulu buat beberapa hari dan nanti baru fikirkan cemana.



16 Mei tu betul-betul aku baru balik dari Malaysia sebab adik aku yang ke-4 kawin..hoho...nanti kena buat entry khas cerita pasal kawin adik ni, la ni nak update cerita malas bebenar...aku ambik flight pukul 6.30 pagi dari KLIA2 perjalanan selama 2 jam jadinya aku akan sampai jam 7.30 am waktu Indonesia Barat...sampai je di airport, aku mulai check kereta untuk langsung perg RSKO...perjalanan kurang lebih 2 jam tapi tahulah kalau pagi-pagi bagaimana kemacetan jakarta dan akhirnya aku memutuskan untuk naik uber motor -__-



dalam pukul 8.30 macam tu naik uber motor dan dalam pukul 10 pagi sampai....punyalah penat kemain mak aihhh..sejam setengah kot, tapi kalau aku naik kereta jugak boleh jadi nanti sampainya tengahari....itupun aku dah suruh diorang bagitau yang aku akan sedikit terlambat...alhamdulillah sampai jugaaa, tumpang letak bag dekat pos satpam a.k.a pengawal keselamatan dan aku mulai masuk...untunglahh cuma baru pengenalan rumah sakit dan taklimat 3K...doktor pun belum masuk...



dalam kelompok kami yang 14 ini cuma ada 4 orang senior, yang lain semuanya junior yang aku tak kenal sama sekali...dorang pula baru nak memulakan department, stase pertama yang masih lagi polos dan rajin...bila ditanya ada yang sewa kosan dan ada yang pulang pergi dari kosan tanjung duren dengan menaiki uber car....disebabkan mereka cuma 4 orang aku minta untuk ikut sekali dan sorang lagi member aku pun ikut, jadilah kami geng uber!!tiap hari naik uber car berenam dan kami mencuba sedaya upaya mencari voucher dan dapat potongan sebanyak 75,000 dari harga sebenar.


my geng uber 


konsulen di RSKO ada 2 orang, dan kami dibahagikan kepada 3 kelompok....jadinya setiap minggu kami akan bertukar-tukar tempat, mulai dari jaga poliklinik ataupun bagian metadon, bahagian detoksifikasi dan bahagian rehabilitasi....poli seperti biasa patient yang rawat jalan, ada macam-macam jenis patient tp mostly adalah yang kecanduan narkoba...nama pun rs ketergantungan obat kan....kalau detox adalah tempat orang-orang yang masih baru, yang parah, ade yang mengamuk dll dan rehab lebih berdisiplin, mereka masak, cuci baju beramai2 kemudian ade aktivity yang sudh ditetapkan mengikut waktunya...ada jadual lecture, games dsbg....





depan lobi rumah sakit...complete team!!!



di RSKO biasa kami akan datang pagi-pagi ade presentation/ discussion yang doktor dah siap bahagikan dari awal....kemudian akan ada referat, case dan mini c-ex...untuk referat doktor dah siap-siap kasi tajuk kemudian nanti akan dibahaskan....kemudian, untuk case doktor akan kasi patient yang mana, kemudian kita akan anamnesis hinggalah buat kunjungan ke rumah untuk alloanamnesis keluarga mereka. untuk mini c-ex pula, kami akan wawancara patient mengikut cara yang benar dari awal lengkap semua dengan status mental, kasi diagnosa dan thrapy apa saja.



di rumah client case....isteri klien bercerita dari awal perkenalan dengan suaminya, bagaimana mereka menikah sehinggalah ketahuan bahawa suaminya adalah seorang pecandu narkoba.hohooo..soooo sad, after 7 years of marriage then she only know that her husband is drug addict since school...his husband had psychotic problem due to overdose intake of amphetamin...dadah itu membunuh!

geng uber yang selalu sampai lebih awal dari yang lain..takutnya macet kalau lambar-lambat





settl di RSKO, kita makan-makan di margo city, Bogor!





untuk minggu ke-4 dan ke-5, kami ke panti sosial bina insan di mana orang-orang gelandangan ditempatkan, perhhh..first impression masuk dalam panti i was like "errrr...apakah semua ini?" first time masuk panti bau dia mak aihhh! bau kotoran dan najis :( orang -orang bergelimpangan tidur di rumput, tanah dan lantai...kat dalam setiap barak pula ada ramai sangat menumpuk kalau dilihatkan memanglah tidak layak tinggal, tapi apakan daya...mereka disini ada yang menguruskan makan minum dan adelah tempat berteduh dari dijalanan meminta-minta takde makanan...sedihhh..huhuu..



minggu ke-4 kami harus cari patient, wawancara dan buat status case....nanti akan ade bimbingan dari doktor dan minggu ke-5 adalah ujian!setiap konsulen akan menguji 2 orang..jadi kami ada 7 doktor kesemuanya pada hari yang berbeza-beza...hari sabtu pula kami ke panti di cingkareng utk membuat pendataan pasien di sana...ada yang wawancara, ada yang buat pemeriksaan Tekanan darah.


 team meja 1 :)




 posing dululah!









ini pula kita buat penyuluhan kepada warga panti tentang pentingnya penjagaan kebersihan dan cara mencuci tangan yang betul...kemudian kita cari perwakilan untuk menunjukkan cara cuci tangan yang betul dan kita kasi hadiah roti..hehehehe...









bukber barengggg a.k.a iftorrrr dengan groupmates di lippo mall 















 hari terakhir haruslah kita foto-foto yang banyak, janganlah kecam ini hanya untuk simpanan dan kenangan kita di hari tua nantii..hehe ^^


bye panti! bye stase jiwa!

rasa macam budak sekolah back to school :p

next dept --> bedah FMC!

FMC lagiiii..
ok thanks for reading  :)




Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...