nuffnang

Thursday, May 19, 2016

Obstetric & Gynecology department: RS FMC, Bogor ( 1 February 2016 - 9 April 2016 )

Assalamualaikum....

Balik dri Yogyakarta, pindah pula masuk department obstetric & gynecology, penyakit kandungan dan kebidanan dekat Bogor....rumah sakit yang punya kampus Ukrida, doktor kat sini majoritinya dari UKRIDA...


Hri pertama, aku dengan dua lagi kawan tapi mereka departmen anak a.k.a paediatric, kekononnya hari pertama cuma  orientasi dan pastinya boleh balik awal...kami belum bawa apa2 pakaian dengan niat baru nak cari kosan (bilik sewa) lepas balik dari rumah sakit petangnya...namun apakan daya, hari pertama kami dah kena tunggu doktor selesai praktek sampailah dah pukul 9 malam...badan dah mulai penat2, nak travel balik jakarta jauh lagi..huhuhu...kami mulai memikirkan nak balik apa, alhamdulillah ada member yang tawarkan untuk hantar separuh jalan, nanti kami naik teksi lagi...punyalah penat, hampir jam 12 malam barulah sampai rumah...


esok paginya, kami sewa kereta dan terus bawa barang2 untuk ke hospital dan tinggal di kosan tu...ok ceritanya, dalam department ni hanya ada 2 perempuan dan empat lelaki...menurut doktor, setiap kali jaga malam, haruslah ada perempuan yang jaga, takutnya ada patient yang taknak dengan doktor lelaki dan sebagai peneman...almaklumlah, kawasan ni majority pesakit adalah muslim pakai tudung semuanya tu, banyak hal2 sensitivity yang harus dijaga...tapi aku pelik juga, kan ada perawat? tapi dah permintaan doktor macam tu terpaksalah kami ikuti...walaupun memang penat sebab aku kena jaga papan catur, means harini jaga, esok tak jaga lusa jaga lagi dan seterusnya :(


tapi apa yang best adalah, ada wifi yang super duper lajuuuu dekat vk a.k.a kamar bersalin....jadinya kalau takde buat apa-apa biasanya adalah benda yang kita download, tak kisahlah nak download bahan2 study ke, bahan main2 ke dan kakak2 bidan biasanya kalau takde patiens diorang akan streaming nonton macam-macam...kakak bidan pon baik, kasi je kita nk belajar buat sebarang tindakan yang penting kita je yang ada inisiatif nak cuba macam pasang iv line, pasang kateter, buat vaginal examination to check the os etc...


kalau kat sini un kita akan diberi peluang untuk melakukan curette procedure on our own...awal2 doktor akan buat dan kita akan observe apa aja yang harus dilakukan, step apa aja,,,kita juga diajar untuk pasang laminaria dan cytotex ( misoprostol) supaya ada pembukaan serviks dan memudahkan proses kuret...biasanya 4-5 jam sebelum kuret akan pasang dulu....


 ready nak kuret!! pakai sterile gloves and apron

tunggu doktor anestesi selesai bius, kita akan mulai septic aseptic terlebih dahulu pakai betadin yang dicampur dengan aquabides....then pasang kateter untuk keluarkan sisa-sisa urin yang still ada dalam vesica urinaria a.k.a gall bladder...kemudian, pasang sim spekulum dan mulailah kuret!!!oh ya kena ukur dulu kepanjangan uterus dan nak kena tahu bentuk uterus anteflexi or retroflexi....kuret sampai bersih and done!!



oh yaaa...selain kuret, kita juga diberi peluang untuk jadi assisten operation tak kisahlah sersio cesaria, tumor, kista, histerekstomi dan banyak lagi....biasalah awal-awal agak kekok tak tahu apa yang harus dilakukan, tapi akhirnya dah boleh hafal alat apa yang doktor nak pakai, apa next step dan sebagainya...biasalah setiap doktor akan ada teknik mereka yang tersendiri namun bila dah banyak kali ikut dah boleh faham setiap doktor tu macamana :)





kalau di runah sakit FMC, dr. Edwin inilah yang jadi SMF ataupun kita namakan ketua bahagian obgyn...jadi dialah yang mengatur apa aja yang kita harus buat di rumah sakit, jadual kita, exam, presentation dan sebagainya...yang berbaju batik dan bertudung krim tu pula adalah bidan-bidan yang menjaga di bahagian poliklinik...yang best kakak-kakak disini sangat membantu dan bersedia nak ajar kalau kita taya, kita juga dibolehkan untuk handle alat USG sampaikan aku dah pandai pakai untuk timbang estimation berat bayi dan cari alat kelamin janin  ^^



ini kita bergambar dengan kakak-kakak bidan yang jaga ruangan bersalin dan perina, jaga baby comelsss...seriuslyy diorang ini tersangat bak, keceee...sumpah bakal kangen bangattt...ahahaha...rindu nak pesan makanan malam-malam time jaga kalau lapar, main uno, borak-vorak dengar cerita mereka yang macam2 bahkan jalan2 bareng...ahahaha...diorang ni mostrly muda2 lagi sebaya kita je haaa...sampaikan bila dah masuk minggu ke-6 aku tinggal di kontrakan seorang bidan ni, aku bayarlah biaya tu tapi yang best sebab dekat belakang rumah sakit je dan boleh masak, ada tv dll..lengkaplah kiranya...



ok ini pula dr. Benyamin, spOG. My favourite doctor ever!!!ahahahahaa....dokter yang suka melawak, patients datang pun tak rasa tegang, tapi itulah...suka tunjukkan kitorang video-video main seruling dan lagu kebangsaan toraja...time dia kecik-kecik dulu main seruling dan dia juga suka menyanyi...macam-macam lagu nyanyi tak kisahlah tngah depan patients ataupaun tengah bedah...ada juga dia nyanyi lagu dan tujukan buat patients....dahla orang tu tengah sedih T_T


 ok, another konsulen...dr. Haryanto, spOG....doktor yang tegastampilanya, pasti berdebar tiap kali nak kena follow up patients di bawahnya...bila poli pula, hanya mau seorang, mungkin untuk jaga privacy patients juga...tapi walaupun tegas, sangatlah bersifat seperti ayah..hehehe...biasa akan ditanya-tanya tapi sangat takut kalau dia dah mulai marah, boleh aja keluar kata-kata yang bisa mengguris hati..ahahaha...biasalah, nama pun koas tahan ajalah selagi bisa :D




 gambar kita dengan baby first yang kita sambut..ehehehe...alhamdulillah ^^ suka sangat dengan budak-budak ni, rasa diorang tu sangatlah suci, bersih dan orang tua kenalah corakkan anak-anak dengan betul...seriusly rasa macam nak cubit-cubit je pipi anak-anak kecik comel lotey ni haaaa...hahaha...bau baby pun sangat best, bau yang takde kat tempat lain..tapi sebenarnya after betul-betul baru lahir, bau agak hamis sebab ada banyak lapisan lemak atau kita panggil verniks kaseosa supaya baby tak hipotermi sebaik saja dilahirkan...



with jimmy, partner jaga malam guwaaaa...jimmy ni kelakar, nak kurus dia pun pakailah apps untuk hitung berapa je kaloi yang dia makan setiap hari padahal selalu je tak input...banyak cheat jeee...cemano nak kuruih tuuu...ahahahah...tapi dia ni partner yang best, boleh diminta tolong kalau ada apa-apa dan suka cerita apa makwe dia yang kerja sebagai nurse kat hospital lain...macam-mcam hal, nangis dan sebagainya...dengar-dengar dah putus tapi entahla da tak update lagi dengan dia ni haa..

 dengan baju scrub..peace!!!rasa macam ninja dah haaa..


 with kakak bidan while waiting for c-section to finish..hehehe...


 hasil USG...nampak tak baby comel tu haaa....waaaa, tak sabar nak ade baby sendiri..hehehe..ok main-main je, tapi seriusly bila tengok ibu-ibu mengandung dan diorang cerita baby menendang dan sebagainya rasa tak sabar...doakanlah ye yang terbaik, dalam beberapa tahun lagi :P kawin dan ada baby sendiri yang comel, sihat, pintar, pandai, bijak, cantik handsome..heee...ameeen, insya Allah :D


 name tag sepanjang bertugas kat bagian obgyn ni haaa


 dengan alat USG....ni alat boleh USG 4D okeee, boleh tengok la bentuk buka baby, ada cacat ke tidak, ada tangan kaki cukup ke tak...


 selfie with bidan muda keceee...



 kasi baby minum susu :)
omey ngat yeeee...mokmokk..hihii

 keluar makan-makan dan jalan-jalan dengan bidan :)


 kak ade jemput ke rumahnya dan makan-makalah kiteee...banyak pulak tu kak ade masak...ni first time sepanjang jadi koas, rapat dengan bidan dan perawat sampai macam ni sekali...jalan-jalan sama2, tinggal rumah bidan dan dijemput datang makan2 ke rumah, padahal bukan ada acara apa pun...kita cakap nak datang kenal umah je, langsung dia cakap nak masak dan suruh ajak ramai2..

 antara dhidangan yang kak ade masak 

 wefie lagi...



oh yaaa ceritanya, sebelum perpisahan tu kami berfikir untuk beli apa, kemudian terbitlah idea untuk masak nasi lemak!!! azuan masak nasi dan ayam manakala aku yang masak sambal, ikan bilis dan kacang...ahaha...mula-mula agak berdebar jugak nak masak sambal nasi lemak dalam kuantiti yang ba yak, almaklumlah sambal itu menentukan nasi lemak tu sedap ke tidak...sumpah cuak, aku tanya ramai orang dan google cara untuk masak sambal nasi lemak yang sedap mantap dalam kuantiti yang banyak...padahal dah selalu je masak saambal ni, tapi nak kasi orang makan tu memang cuak...


alhamdulillah nasi lemak kami mendapat pujian ramai orang,,,heheee...siap ada yang tapau bawa pulang sambal lagi, sebab ade lebih sikit...ramai juga datang time jamuan perpisahan tu, kami kasi doktor, bidan2 dan pekerja2 yang rapat dengan kami makan :) ade bidan yang tak datang kami antar ke rumah, baik kan...ahahaha...



ok, tu je untuk department obgyn...sumpah bakal rindu segala-galanya tentang obgyn, dahla aku suka obgyn...bakal specialist sakit puan insya Allah doakan banyak-banyak semoga termakbul ^^ setelah melalui 8 department aku rasa ni yang paling best....segala-galanya tentang obgyn tu best...ahahaha...kat hospital ni pulak, doktor best, bidan pon best..oh yaaa kat rumah sakit ni kami dapat makan tengahari dengan hanya membayar rp 3,500 sahaja sehari....sumpah murah abisss...ahahaha...makanan sihat dan kami tak perlu risau lagi mana nak cari makanan...



kasus pun lumayan banyak, tindakan pun banyak juga yang dapat...overall, alhamdulillah...dapat banyak benda sepanjang 10 minggu kat sini, semoga dapat menjadi bekal untuk menjadi doktor suatu hari nanti, insyaAllah...doakan yeee..ok till then, nanti saya tulis lagi ^^





Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...