nuffnang

Tuesday, July 28, 2015

vaccine please!!

"doc, ada pasien baru, dah 5 tahun tapi berat badannya cuma 7kg seperti pasien kemarin"

kata inu perawat kepadaku...oh yaa semalam ada patient marasmus, kurus sangattt...datang ke igd mubtah muntah darah..aku dah agak adik ni ada TB agaknya, dengan kata ayahnya xnak makan..berat badan makin menyusut...budak budak kalau tak makan memang kurus kering, they meed foods for their growth!! tapi aku hairan, anak dah jadi seteruk tu baru nak bawa gi hospital...haih! anak xnak makan tu tanda2 bahaya, xnak minum boleh bawa kepada dehydration...aku sedih betul kalau ada patient meningga
 gara2 dehydration :(


ok banyak pulak membebel.

aku buka medical record adik ni.

dari anamnesis batuk sejak 3 minggu yang lalu. batuk tak berhenti, ada demam dan tak nafsu makan.

aku segera ke bilik di mana adik ni ditempatkan.

aku tengok dia ni sesak sekali. bernafas ada retraksi dada dan nafas cuping hidung..badannya kurus kering, lemas dan lemah tak berdaya...tidur meringkuk...mukanya agak sembab...hmmmm...


dengan menggunkanan stethoscope aku dengan breath sound adik ini.hmmm...ada bunyi ronkhi dan wheezing. lantas aku bertanya " anak ibu pernah ada riwayat asma?"


"iya...waktu masih kecil  sering kambuh...tapi sekarang tidak lagi"

ini sesak gara2 asma, boleh jadi sakit lain juga kerana batuk sudah lama...bronchitis barangkali, boleh jadi TB sebab badannya kurus sekali. bermacam macam andaian ada di kepalaku.


aku beredar untuk follow up case lain dan menunggu doc specialis visit.

jam 1 tengahari doc datang visit.

seperti biasa dia akan bertanyakan apakah pemeriksaan fisik dan hasil lab setiap patient, membaik ke tak dll..bila sampai giliran adik rasyid doc juga memikirkan hal yang sama lantas disuruh buat mantoux test dan pemeriksaan diff count.

oh yaa, diff count. tapi waktu itu aku belum dapat mengagak apakah yang dicari doctor.

dua hari seterusnya.

oh mantoux test negative.
then aku trngok hasil lab limfositosis.
aku tengok lagi hasil darah leukosistosis berat sampai 60,000. wow. confirm infection berat.


lantas aku buka google. limfositosis absolute, oh pertusis!!

serius aku xterpikir pun pasal pertusis, mungkin penyakit itu memang jarang dan sudah hampir tiada...iyalah biasanya kan dah dapat vaksin dpt.


aku menghampiri ibu adik tadi dan bertanya tentang vaksinasi yang pernah didapatkan.

"anak saya ga pernah divaksinasi doc"


panggg!!!!rasa geram ada, nak marah ada, sakit hati ada...

kenapalah anak itu dibiarkan macamtu....tidak divaksinasi...tengok dah batuk teruk macamni.hmmm...bayangkan anak tu antibody dia sangat lemah dan dia sangat rentan nak kena penyakit apapun.


asma ada, bronchitis ada, pertussis pun ada. patutlah sesak macam tu sekali.

siang hari itu, doctor visit lagi.

ibunya minta baik dan nak meneruskan perawatan di rumah sahaja...
alasannya?  biaya mahal dan tak mampu nak bayar :(


sedih pula rasanya. anak baru didiagnosa pertusis, betuk teruk whooping cough...bila dikatakan natuk rejan 100 hari ibunya lagilah cakap xmampu nak berlama lama duit pun tiada...ya sudahlah, harus gimana lagi. statusnya pulang paksa...


ramai dah aku jumpa macam ni, xdapat nak teruskan pengobatan sebab duit, biaya mahal.
terpaksa menanggung sakit dengan therapy apa adanya. dan please mak ayah yang ada anak..

vaccinate them!!!




penyakit yang patutnya kita elakkan dengan dah adanya vaksin tapi dipandang enteng...dibiarkan...suntik tu bayar berapa je pun, kalau dah sakit?? biaya lehih mahal berlipat ganda, dengan sakitnya lagi...hmmm...


tolonglah golongan anti vaksin sekalian.
buka mata buka minda.

kalaupun anak kita tak sakit, kita boleh bantu masyarakat supaya tidak turut sakit.
and it is called 'herd immunity'. biar semua orang dapat menikmati hidup yang sihat dan bahagia :)


nasihat kasih sayang dari bakal doctor marhaen ^^
okey...thanks for reading.

Post a Comment

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...