nuffnang

Saturday, September 10, 2016

Surgery department: RS FMC, Jakarta ( 20 June 2016 - 3 september 2016 )

Assalamualaikum and hi everyone...


baru berkesempatan menulis sedikit tentang department yang ke-11, department surgery di Rumah Sakit Family Medical Centre ( RS FMC) yang terletak di Cilluar, Bogor....bukannya tak ada waktu, tapi buat masa sekarang untuk menaip tu tersangat-sangatlah mager..ahahaha....apa lagi kita sekarang agak busy dengan business baru kita, kopi hijau oriherbs...ok boleh baca kat sini :p


Ok sebab dah terbiasa dengan RS fmc, aku dah kenal hampir semua staf-staf kat sini termasuklah office boy, cleaner, pak guard, orang lab, farmasi, pendaftaran, bpjs, rekam medis, kakak abang nurse, doktor umu, doktor specialis sampailah director rumah sakit pon kenal aku...cuma kali ni dah tak tinggal di rumah bersama bidan tu lagi, tapi sewa bilik lain yang yang lagi best, lagi besar dan selesa...siap ada dapur dan sinki,...aku just bawa rice cooker jela, kalau ada yang bawak stove sendiri bolehla masak...


kali ni share bilik dengan sorang lagi kawan yang stase anak, junior batch sebenarnya, so oklah dapat lagi murah, bilik pun besar...biasalah dekat rumah sakit ni tak ada cafe mahupun kantin, jadinya mereka sediakan katering untuk akan tengahari dan makan malam, itupun kalau nak pesan...tapi serius murah habis habisan, rp3,500.00 je sekali makan...kitorang pun selalulah juga pesan, sebab dah bosan dengan makanan sekitar sana, tak tahu da nak makan ape -_-





hampir setiap minggu balik jakarta, sebab nak dapatkan wifi free je sebenarnya kat kosan jakarta...kami balik sana pun naik kereta api, lepas tu naik angkut atau uber...hohoo..masa stase obgyn dengan THT selalu naik bus APTB je...tapi ternyata naik keretapi ni best sebab tak payah nak melawan macetness ke apa..aku bawa rice cooker dan water heater jadinya menu breakfast biasaya rebus/goreng telur dan secawan kopi hijau...makan tengahari katering/warteg luar dan malam biasanya pempek, bakso, mee ayam dan sebagainya...oh kami suka bubur ketan hitam, bubur kacang hijau dan ayam bakar minantu...bubur kacang ijo+ketan hitam terbaik :D


OK Sekarang nak cerit tentang stase, kalau nak cerita semua jenuh jugak...terlalu banyak yang nak dikongsikan, suka duka selama 10 minggu....jadi kita singkatkan cerita dan banyak cerita bergambar okey :) Doktor bedah ada 5 orang tapi yang jadi konsulen kami hanyalah tiga orang....kita tak ikut doktor orthopaedics...sebenarnya aku macam minat orthopedik juga sampaikan pernah bercita-cita untuk specialised in otho, tapi bila lama kelamaan aku tengok kerja dr. bedah tulang ni tak jadi pulak...aku ni dahla kecik tak sesuai, kalau doktor bedah umum ok kot...


di sini setiap hari sebelum pukul 7 pagi semua sudah bersiap sedia di dalam poliklinik, kalau ada patienst warded akan visit dulu then mula poli...biasanya tak ada patients lagi kalau awal-awal pagi sangat, jadi kami bmbingan setiap hari! pagi-pagi akan ada yan buat slide dan presentation, kita bergilir-gilir dan buat jadual.




hari pertama!!! bersama geng-geng bapukness :p






the girlsssss








anak-anak kosan bu sugeng

before operation! 
tunggu doktor anestesi bius dulu..
kami terbahagi kepada dua kelompok kalau masuk bilik bedah seabb terlalu ramai dan nanti akan ada seorang yang jadi assisten sepanjang bedah, bergilir-gilir.


campur semua team bedah, obgyn, anak dan anestesi.
,


doktor semua baik, case walaupun tak banyak sebab kita hospital kecil, banyak yang kena rujuk dekat hospital besar tapi cukuplah untuk menjadi seorang doktor umum (general practicioner) nanti, inyaAllah  ^^


gambar bersama doktor-doktor masih dalam handphone, nanti saya upload lagi..ok till then, thanks for reading :D

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...