nuffnang

Friday, January 31, 2014

resepi cheese cake yang simple

Assalamualaikum.

jarang2 saya share resepi ni, haritu memang teringin la nak makan cheese cake dan tanya la beberapa orang kawan dan cari dekat blog jugak resepi cemana nak buat kek ni. pastuu time tu diorang plan nak sambut bday housemate a.k.a cik jah jadinya daripada beli ape kata kita try wat cake ni yedak :D

ok bahan-bahan yang kita perlukan adalah...

  1. sebungkus biskut saltcheese. nak pkai biskut lain pun boleh tapi biskut keju laa :)
  2. nestum/oat (saya pakai oat)
  3. 250g cream cheese
  4. 1/2 tin susu pekat
  5. secawan susu segar

 oat dengan biskut cheese yang saya pakai

pakai cheddar cheese pun boleh. kalau ada philadephia cheese pun okey gak. tapi saya tak jumpa cari so saya tak pakai..hehee..


cara-cara
  1. putar cream cheese bersama susu sampai creamy. nak blender pun boleh saja ^^
  2. lapiskan loyang dengan plastik wrapping. 
  3. celup biskut dengan susu segar, susun dalam loyang. kalau takde susu segar, korang ambik je susu pekat tu bancuh jadi cair. takdehal..hihuu
  4. sapu cheese dengan susu yang diputar tadi nipis-nipis atas biskut yang disusun tadi.susun elok-elok. lepas tu bolehla tabur nestem/oat.
  5. susun biskut lagi dan ulang langkah 3 dan 4 sampai ketebalan yang kita nak.
  6. bahagian atas kasi topping cream cheese dengan oat tebal sikit..lepas tu..siap!! letak dalam peti ais biar sejuk
  7. boleh makan bersama keluarga dan kawan2 :)




mudah kan! simple sangat-sangat. kawan-kawan pun kata sedap..hehe


tak perlu panaskan apa-apa. lebih senang dari kek batik..hehee..selamat mencuba!!

sebelum makan baca bismillah dulu :D
Oh yee supaya lebih sedap buatlah dengan penuh kasih sayang ^_^


Wednesday, January 29, 2014

January and post oasis

Assalamualaikum...


it's 29 January already! January 2014 gonna left us soon, very soon. banyak benda yang berlaku dalam january ni sendiri sebenarnya. oh dan sebenarnya aku banyak kali dah tulis sekerat jalan tak habis, save dalam draf. tak publish2. banyak post yang ditulis, insyaAllah akan publish bila dah complete tulis :)


just nak review sikit bulan january ni, awal bulan haritu baru je balik dari jogja. Asiff jiddan banyak kali kata nak cerita pasal oasis tapinya banyak cerita pasal jaulah -,-' my bad. sebenarnya ada banyak perubahan yang aku rasa lepas balik oasis haritu, nak pulak ada second daurah yang buat kat hannah untuk share pasal bahan yang kitorang dapat kat oasis. Alhamdulillah.

perubahan? ok. first pasal management of money. aku rasa sangat-sangat tak manage duit dengan betul. aku ni dahla jenis yang mengharapkan biasiswa JPA semata-mata maksudnya langsung tak mintak duit dengan parents untuk beli tiket, bayar itu ini dan sebagainya. Alhamdulillah setakat ni aku tak pernah kena ambil short sem a.k.a semeter pendek (SP). insyaAllah doakan supaya lancar je perjalanan study :)  kat ukrida ni kemain mahal tauu untuk bayar sp. berjuta-jutaa..setiap kali nak beli/belanja kena fikir dulu perlu ke tak? makan sedap sesekali tu perluuu...setiap hari tulis apa yang dibeli so that nanti akan rasa menyesal banyak habiskan duit. hehee^^ kene saving bebanyak untuk koas nanti.

next, pasal management time. adalah rasa berubah sikit, tidur awal paling lambat sebelas, kekadang terlanjur gak jam 12. tapi alhamdulillah semakin rajin dan semakin dipermudahkan untuk bangun awal pagi sebelum azan subuh. bolehla bangun solat tahajud, solat taubat dan hajat. kekadang ada je lambat tapi boleh rasa perubahan untuk bangun awal tu. kena sangat-sangat amalkan tidur awal so that bangun pepagi tu solat dah tak ngantuk, boleh betul betul focus nak solat ataupun mengaji :) terkesan dengan video ni jugak. 10 minutes before fajr.





"if you want to pray qiamullail, all you have to do is just try it....get up 10 minutes before fajr"

the last third night that Allah s.w.t comes down to the lowest part of the heaven and he ask, which one of my servants is seeking for my forgiveness? that i may forgive them"


let's try to wake up 10 minutes before fajr. i did experience it and i feel very calm, i feel very close to Allah. subhanallah. i'm not saying all this to show off, to tell you guys that i wake up early. All i want is everyone who read this, can have the same feeling. Allah loves us, believe me. He is just waiting for his servants to ask from Him. 


management of money, wake up early for qiyamullail, what else?

i'm trying my hard to please everyone, to make everything only for Allah s.w.t. when i wanna go to class or somewhere else, i will remind myself that i'm going to class to study, to get knowledge for the sake of Allah. Bismillah. semua yang kita lakukan, even the simplest thing like makan dan mandi pun dikira ibadah kalau kita benar-benar niatkan kerana Allah. sebab sangat sayang, kita buat benda yang sama dengan orang lain tapi sebab niat kita yang terpesong tu, kita tak dapat pun pahala tu. the basic is, nawaitu. nobody knows what is in your heart. He does :)

teringat last bulatan gembira, we we need to ask one question and everyone can give their answer. what did i ask? "apakah perangai/ akhlak saya yang teruk dan saya kena ubah" they said soalan lain. whyy..hahaa..entah aku rasa banyak benda dalam diri ni yang nak kena ubah. banyak sangat, tapi ada mereka cakap aku terlalu takut dengan diri sendiri. ye sangat takut sebab ada hadits rasulullah yang " bercakap baik atau diam" aku tau aku jenis yang tak boleh nak stop cakap, tapi sangat takut kalau banyak cakap tu benda yang mengarut dan bukan bukan bahkan boleh menyakiti hati orang lain tanpa sedar.

tapi bila difikirkan balik, kalau aku jadi pendiam nanti susah jugak. kita kena jadi peramah, tapi dalam banyak bercakap tu kenalah bercakap benda baik. aku pernah cakap apa yang kita cakap dan buat tu adalah terhasil dari apa yang ada dalam hati dan fikiran kita. kalau hati kita bersih, fikiran kita positif je, tengok dan dengar benda baik je, mana mungkin kita akan bercakap benda yang melalaikan ye dak? T___T. Ok mungkin aku yang suka bercakap ni boleh jadi logam. mungkin. 

Oh sebelum stop january ni bising sangat-sangat pasal kenaikan elaun. dikatakan kita akan mendapat kenaikan sebanyak rm500 ringgit, jadinya total sebulan akan dapat rm 1500 ringgit. Alhamdulillah. namun elaun pulak lambat masuk dan harini masuk cuma dapat rm1000 sebulan, total rm3000 untuk 3 bulan. tu untuk perbelanjaan bulan 2-4, mana lagi rm1500? wallahu'alam. dengar cerita, akan masuk secara beransur ansur. doakan jelah insyaAllah masuk nanti :) kecoh semua facebook twitter bbm pasal xde duit then bila duit masuk tak cukup, xnaik semualah. biasalah, kita kekadang terlalu mengharap dan bila tak dapat kita akan sedih T_T

january ni jugak ada kisah. entah rasa sangat sedih bila tau diri ini dikhianati. kat depan punya lahaii lemah lembut sopan santun tapi kat belakang T__T. ujian jugak tu, Allah nak tengok kita ni bekerja untuk manusia ke untuk Dia? lama-lama aku rasa aku makin kuat sikit. betul jugak tu kalau kita asyik manja, tak kena kutuk, tak kena caci, tak kena marah dll. kita akan rasa selesa berada kat tempat yang sama, takde perubahan pun dalam diri. tapi kalau selalu kena hadapai ujian dan cabaran, dan kita berjaya mengharungnya kita akan jadi lebih kuat! oyeah!!

analogy: batu bata merah yang orang buat rumah tu kan dibakar banyak-banyak kali dengan pemanasan bersuhu tinggi untuk menghasilkan bata yang buat dan bermutu tinggi. sebab tu bata tu kuat, tak mudah pecah, tahan panas dan dingin gituu...

kita kena jadi macam bata tu. kuat! tahan ujian! mampu hadapi cabaran ewahh! :)

*maaf kalau bahasa rojak campur english,melayu,bahasa pasar sebab this is me. tak pandai nak skema, yang pandai mengarut, moga ada yang bermanfaat, insyaAllah*


Friday, January 10, 2014

surau CP


Bismillah. 


tadi ada jumpa dengan sisters dekat CP. lepas tu cari barang sikit dekat carrefour dan solat maghrib kat cp. Nampak sorang akak ni tercegat kat tepi, dah ambil wuduk dah tapi tunggu turn telekung. Telekung kat cp tu bukannya banyak sangat, tak sampai 10 pun rasanya..agak lama la jugak dia tunggu sebab time aku masuk, belum wuduk lagi dia dah tunggu kat situ. Entah bila tengok dia rasa sangat sangat sebak. Laju pulak air hujan mengalir kat pipi.wuwuwu...


#Flashback#


Masa first year, aku masuk surau yang sama. Surau tu macam tu la tak pernah berubah. Aku masuk dengan jeans, tshirt lengan tiga suku camtu muat muatla pakai pastu pakai shawl pendek yang segan segan je tutup kepala. Kejadian sama jadi kat aku, aku tunggu telekung boleh tahan lama laa sebab time tu baru masuk waktu dan peak hour. Orang ramai sangat nak buat apa pun tak tahulah.


Nak solat? Tau pun tak sah. Dahla tak tutup aurat dengan betul. Kononya rasa dah tutup aurat tapi bila nak solat tau pulak tak sah kan..tau pulak bila nak solat nak cari telekung nak tutup semua bagai..tapi keluar jalan-jalan dan jumpa orang ramai takpe pulak..ke tak perasan Allah nampak je semua tu.


Tengah solat tu entah kenapa rasa sangat sebak je. Hujan mengalir tambah tambah deras. Oh lupa nak cakap aku pakai baju kurung biasa je, tudung bidang 55' pakai handsock dan stokin. Kira lepas la nak pakai buat solat, insyaAllah..rasa sebak dan sedih sebab aku pernah berada di posisi itu, nak solat tunggu telekung takde. Bila kawan yang tutup aurat sempurna boleh solat macam tu je rasa macam bestnyaa dia, solat tak perlu pakai telekung. Ermm.


Alhamdulillah alhamdulillah. Aku rasa sangat sangat bersyukur sebab Allah mengurniakan aku perasaan ini. Rasa sedih malu dan segan dengan dosa dosa aku yang dulu. Semoga rasa ini akan terus terpelihara sebab aku rasa benda ni lah yang boleh buat aku istiqamah..permainan hati dan perasaan, bukan semua orang boleh rasa apa yang kita rasa sekarang...doa jugak biar orang lain pun boleh rasa benda yang sama.


Kini aku dah tahun ketiga. Belajar medic. Banyak perubahan yang berlaku, baik fisikal, mental maupun rohani. Ya Allah jadikan aku hambaMu yang sentiasa bersyukur, yang sentiasa berusaha mencari keredhaanMu. Semoga Allah redha dengan aku dan aku juga redha kepada Dia.


InsyaAllah. Bak kata sham kamikaze "kepada sahabatku yang baik dan belum menutup aurat silakan menutupnya :) Allah maha pengampun"




Hanya Allah dan syurga motivasi tertinggi. InsyaAllah :)

Sunday, January 5, 2014

jaulah jogjakarta (part 2) - keraton, gunung merapi, candi prambanan

Assalamualaikum...

sambungan dari jaulah jogja part 1

31 disember 2013

pagi-pagi lagi dalam pukul 8 camtu kami keluar rumah dan bergerak ke keraton. keraton ni macam tempat sejarah dekat jogja la jugak. ada tempat tinggal sultan dan tempat tu sebenarnya masih digunakan untuk majlis keramaian seperti hari raya dan sebagainya. terdapat juga pameran pakaian yang diorang pakai dan gambar-gambar sultan lama. menarik memang menarik tapi yang agak menyedihkan adalah rajanya adalah islam tapi mengamalkan kepercayaan khurafat. orang-oranya juga memakai pakaian yang seolah-olah berkemban pada tiap kali upacara. kesian jugak menengoknya.



kami dibawa oleh tour guide yang menunjukkan tempat-tempat dan menerangkan pada kami.kat betul-betul tengah dataran tu kami dapat lihat ramai bapak-bapak yang mostly dah tua berpakaian serupa dan berkaki ayam tengah duduk-duduk. bila ditanyakan, mereka sebenarnya adalah rakyat yang tinggal di tanah raja tanpa bayaran jadi mereka harus mengabdikan diri mereka secara sukarela secara bergilir-gilir. mereka duduk di situ untuk diambil absen (kedatangan) dahulu. 



inilah pakaian diorang. katanya mereka harus duduk dekat kawasan keraton tu secara sukarela. tapi mereka ada yang buat kerja lain juga untuk menyara kehidupan, jadinya duduk-duduk di situ hanya part- time dan bergilir-gilir gitulah...


lepas keluar dari keraton, kami pergi ke kawasan sekitar malioboro untuk membeli sedikit cenderamata untuk housemates dan kenang-kenangan buat diri juga. oh kami pergi juga ke tempat pembuatan batik, jogja terkenal dengan batiknya juga. cantik sungguh batik, secantik harganya..hehee..harga paling murah rp150k yang saiznya sebesar poskad.

 antara corak batik dengan tulisan Al-fatihah di atasnya. cantik!


kami kemudiannya meneruskan perjalanan ke gunung merapi. breakfast nasi uduk atas kereta..hehee... sampai je kat kaki gunung merapi tu sungguh sejukk..kami mesti naik jeep untuk pergi naik lebih atas dan ke tempat persinggahan area gunung merapi tu. jalan kat situ memang mencabar habis. kami ambil 3 jeep sebab 1 jeep tu boleh muat 5 orang. untuk short journey bayar rp250k untuk satu jeep..boleh jugak nak sewa motor tapi dengar kata kalau motor lalu ikut laluan lain, pakai jalan raya dan tak begitu mencabar.


awalnya cuaca baik je, ok confession ni first time saya naik jeep yang boleh berdiri camni..seronok tauu! hehee :p saya rasa sangat best, hirup udara dingin, jeep bergoyang macam roller coaster dan tengok keindahan kawasan kat situ. ada orang cakap "rasa macam kat oversea" hehee..selama ni dok jakarta tak rasa yelahh hirup udara sampah dan asap, macet tiap hari, panas lagi. mana nak cari nature yang macam ni? hehee... apapun, alhamdulillah, setiap apa jua ciptaan Allah tu tidaklah sia-sia tapi kita ni manusia cepat sangat nak complain sana sini kan..hehee ^^



lebih kurang camtulah gayanya, tapi di pertengahan jalan hujan turun dengan lebatnya wehoo..kami terpaksa tutup jeep dan duduk diam-diam...perhentian pertama adalah tempat peninggalan time gunung merapi memuntahkan isinya..banyaklah barang yang dipamerkan seperti botol-botol yang dah lebur, alat senjata api dan banyak lagi. botol-botol tu biasanya takat lebur dia lebih kurang 1000degree celcius. bayangkanlah betapa panasnya kann...rasanya lebih panas sebab kawasan ni macam dah agak kebawah sikit. 


contoh komputer tv yang separa lebur. banyak lagi kat situ ada rangka motor, pinggan mangkuk dan rangka binatang yang mati pada saat kejadian. 

 ok ni dekat perhentian ke-2. kat bawah tu dia macam ruangan untuk orang menyelamatkan diri ke macam tu, tapi sebab time ni hujan air membanjiri, tapi ada kawan masuk katanya hanyalah ruangan kosong macam tu je. menurut cerita orang kat situ ada yang meninggal kat dalam tu sebab tak sempat pun nak selamatkan diri. seram jugak mendengarnya..kat sini kami banyak bergambar, haa macam-macam gaya dalam hujan :)



ok ni pula perhentian ketiga, perhentian terakhir kami. perasan tak batu tu bentuk apa? cuba tengok betul-betul. batu ni berbentuk wajah manusia gergasi...hehee..tapi wajahnya tidak terlalu jelas kelihatan pun, bergambar jugak kat sini...apa yang best kat area sini boleh tengok lorong tempat larva tu keluar. gunung merapi ni aktif, akan meletup bila-bila masa je dalam masa 4-7 tahun. terakhir meletup tahun 2010, time tu pukul 12 malam...so boleh jadi tahun ni meletup lagi? wallahua'lam...


untuk pengetahuan anda sayalah pembawa jeep itu! weeho!silalah buat muka percaya :p


subhanallah...cantik sungguh ciptaan Allah ^^ gunung merapi. walaupun kau memusnahkan jiwa dan harta benda namun engkau memberi manfaat...engkau menjadi tempat wisata di mana manusia seluruh dunia datang nak melancong ke sini...orang-orang boleh berniaga dan mendapat pekerjaan di situ. engkau juga menjadikan tanah sekitar subuh, boleh bercucuk tanam...hebat bukan? macam manusia juga, dari satu sisi keburukan yang kita nampak kat seseorang apa kata apa benda baik yang dia dah buat? apa manfaat dia pada orang ramai? intai kebaikan, sorokkan keburukan :D


ok lepas turun dari gunung merapi kami ke candi prambanan. ok ada kisah yang saya nak coretkan kat sini, walaupun tiada yang membaca, bolehla saya sendiri yang baca suatu hari nanti :p  harga untuk orang indonesia adalah rp35k dan kalau tourist/international rp120k, punyalah jauh perbezaannya tu..kami kan student kat sini..suruh bapak supir yang belikan tapi dia cakap pulak mahasiswa dari malaysia memang akan kena mahal la kan, cakap jelah dari jakarta. bukan menipu memang benar kami dari jakarta kan? pandai-pandailah kita ber'ghulam' di sini..hihii...Alhamdulillah lepas tunjuk student card tu kami dapat je harga local ;)

oleh sebab semalam tak sempat pergi candi borobodur, alhamdulillah sempat jugak kali ni ke candi prambanan...sebenarnya takdelah apa sangat, hanya batu-batu tempat tinggalan orang hindu dulu beribadat je. tapi orang kata kalau pergi jogja tak pergi candi macam tak lengkap gituu...candi lembah bujang dah musnah dah..huu...so masuk ambil gambar, dan pusing-pusing...orang kata panas kalau pergi siang, tapi kami time ni memang hujan rintik-rintik dan memang dah petang nak maghrib dah pun.



ok letaklah sekeping gambar tanda dah sampai sini :p perasan tak gambar tu banyak warna hijau? sebenarnya time dekat gunung merapi tu tetiba camera jadi semua warna biru akan jadi hijau dan merah jadi pink. baju kami mostly biru termasuk baju hujan kat belakang tu pun biru jadi warna hijau..alamak handphone guwaa T_T rasanya masuk air, tapi bila tukar default setting balik jadi ok macam biasa. tertekan setting camera la kot..heheee...alhamdulillah ok saja ^^

sebenarnya banyak sangat orang menjual cenderamata kat bawah lepas turun candi tu, tapi sebab tak larat fikir nak balik dah penat seharian berjalan malas nak singgah dah...hehee...sebenarnya kami ada plan untuk ke dieng pada keesokan harinya, tapi sebab semua dah macam penat, lepas tu cuaca macam agak tak mengizinkan sebabnya  nak pegi dieng tu untuk tengok sunrise sebenarnya..orang kata jugak pemandangan kat situ cantik, tapi kalau hujan memang kami tak dapat tengok apa juga. lepas bersyura dengan semua ahli mesyuarat tingkat, kami decide tak pergi dieng dan buat aktiviti bebas pada hari ke-3. ada yang ke malioboro, ada yang ke spa dan ada yang masak-masak kat rumah..oh ye saya berdating dengan kawan sekolah yang study kat UGM ^^

alhamdulillah jaulah dua hari yang cukup bermakna, berjalan bersama-sama sisters jakarta..hehee...insyaAllah panjang umur murah rezeki kita berjaulah lagi ^^



Saturday, January 4, 2014

jaulah jogjakarta (part 1) - water & cave tubing, jejamuran.

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum..

Alhamdulillah Allah memberi ruang dan peluang untuk saya mencoretkan sesuatu di sini,berkongsi rasa dan pengalaman. post pertama di tahun 2014 :)

oasis tamat 29 dis 2013. insyaAllah saya akan turut tulis tentang oasis.


30 Disember 2013
pagi pagi kami dah bangun dan seperti biasa qiam, solat subuh dan baca almathurat. kami bertolak kira kira pukul 8.30 pagi.sebelum memulakan perjalanan kami diingatkan dahulu tentang hadaf jaulah, nak mengeratkan ukhwah dan mentadabur alam .kami dibahagikan  kepada 2 kereta. kami berlima belas, jadi satu kereta 7 orang dan satu lagi 8 orang.


awalnya kami ingin ke air terjun gethuk dan kemudian ke cave tubing. namun kami harus memilih salah satu kerana kedua dua tempat itu berlainan arah. kami semua bersepakat untuk ke cave tubing, waterfall tu dekat bogor boleh pergi. hehehe..kami memilih paket oya water tubing dengan cave tubing. oya water tubing tu rp45,000 dan cave tubing rp30,000 seorang namun dapat potongan rp5,00 dan setiap orang perlu membayar rp70,000 tiap orang.


sampai ,kami dibekalkan dengan jaket keselamatan dan untuk ke tempat starter oya water tubing tu kami kena naik lori kecik. dalam tu duduk sekali dengan pelampung besar semua. sepanjang perjalanan tu subhanallah sangat cantik pokok menghijau. jalannya juga agak mencabar, bak kata mereka ini jaulah ke mukhayam? kekee...2 in 1 pun boleyy ^^


orang yang kenal saya pasti tahulah saya memang suka mende-mende macam ni...panjat memanjat, terjun menerjun..hihii..awalnya kami dilepaskan satu persatu mengikut arus sungai dan kemudian kami kena berkumpul untuk saling berpegangan, boleh pegang tali kat tepi tube atau pegang tangan..kami hanya duduk atas pelampung tu dan bapak tu tarik, kemudian kami wat bulatan. ini namanya bulatan gumbira di atas air. rasa sungguh comel dan kool bergaya...


ada satu point yang kita boleh terjun dari aras 4meter atau 8meter. kami semua pilih yang 4meter, itupun dah cukup tinggi. belum berani untuk yang 8meter. saya jadi penerjuan no. 2 dalam kalangan kami.. hehee...perasaan yang  sangat best bila dapat terjun dan berenang-renang ke bawah waterfall..kerana arus air sangat deras sampaikan nak berenang pun susah, tak dapat melawan arus...hehee..dalam fikiran saya, alhamdulillah kami memilih untuk water tubing instead of pergi waterfall sebab kat sini pun ada waterfall jugak. kira paket, 3 in one gitu..


 kerana kami tak bawak camera, yelahh habislah basah kalau bawa ni gambar saya carik kat google..hehe...tempat di mana lelaki itu berdiri di situlah tempat terjunan dan lepas terjun tu boleh pergi main air terjun kat bawah tu...haa gituu...tube atau pelampung inilah yang kami pakai..sebenarnya ada paket ambil gambar bayar rp100k tapi time tu kami tak tahu pun.


sepanjang ber'tubing' ada yang share apa yang diorang dapat sepanjang perjalanan, ada yang kata terjun tu ibarat kita mencabar kemampuan diri sendiri yang mana kita mampu melakukannya tapi disebabkan rasa takut dan tak berani mencuba tu kita tak dapat buat. ada yang cakap masalah rasa macam dah keluar dengan hasil terjunan..hehee..menarik sungguh! ada jugak ibrah dari bapak yang bawak kitorang, dia share yang pernah ada peristiwa anak tercampak dari pegangan ibu sebab arus terlalu deras dan pak cik ni cakap hidup ni kena ada kemajuan, kalau harini bantu seorang esok kena bantu 2 orang gitu..


sampai dekat penghujung, kami naik truck lagi untuk ke tempat seterusnya, cave tubing di gua pindul!. oh ye sejarah gua pindul ni asalnya dari seorang baby dibawa mandi di sungai kat gua ni, lepas tu pipinya terbendul (terlanggar) dinding gua. pindul tu bahasa jawa, kalau bahasa indonesia terbentuk dan bahasa melayu terlanggar..hehe..jadi diambil singakatan, pipi terbendul: pindul. haa inilah uniknya indonesia! main gabung perkataan tu memang diorang juara, tapi senang juga jadi ringkas..hehee...



di sini agak mencabar juga sebab line up tersangatlah panjang sampai kami dah bosan menunggu...time dah nak dekat masuk tu hujan turun, allahu rabbi sangat sejuk!! time tu rasa macam berdebar jugak boleh ke masuk gua dalam keadaan hujan yang macam ni  takut jadi apa-apa kang.time tu ada anak kecik menangis kesejukan ke ketakutan. kita yang dewasa ni pun sejuk dan takut apatah lagi yang kecil. lepas tu bapak yang jaga tu suruh orang yang bawak anak ni jalan dulu dan alhamdulillah kami tak menunggu lama lepas tu boleh masuk.


bila dah kat dalam tu sangat best! bapak yang tunjuk kat kitorang tu explain semua benda yang ada kat gua tu. dalam gua tu sangatlah gelap tapi dia suluh dengan lampu. ada banyak sangat kelawar yang duduk bergantungan, ada burung-burung, lepas tu nampak kristal yang sangat cantik berkilau-kilau. subhanallah!!! first time tengok kristal dalam gua macam tu, bapak tu explain pasal stalaktik dan stalakmit dapat pegang kristal jugak. alhamdulillah sangat best dan rasa berbaloi je untuk perjalanan 350meter.


sampai ke hujung gua, naik dan ganti pakaian...hujan turun lagi dan kami kesejukan tak dapat pergi candi borobodur, oh ye plan asal nak pergi candi borobodur lepas cave tubing tu...tapi sebab dah lambat, hujan, sejuk kami semua bersepakat untuk terus pergi cari tempat makan. kami pergi makan dekat jejamuran. salah satu wisata kuliner yang popular kat jogja. makanan berasaskan jamur, bagi yang tak tahu jamur adalah cendawan..hehee...ada jamur crispy, sup jamur, jamur goreng masam manis, goreng penyet dan banyak lagi.





lepas tu terus balik falah..hee..banyak sangat benda dapat dalam sehari, insyaAllah saya update part 2 :)

nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...