nuffnang

Monday, September 30, 2013

make me strong o Allah


I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong






it's a great evening, new block. block 20 urogenital tract.
alhamdulillah...i'm writing a new post again..weee..

i know i don't blog as much as i was before.
life getting busy from time to time.
study getting herder and lots to be read and understand.

however, alhamdulillah wal hamdulillah...
i'm still here ^_^

i love this paragraph the most in this song:

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong


Allah still want me to be here.
i believe Allah already plan something better for me
please make me strong ya Allah..
ameen :)



Tuesday, September 17, 2013

cukup ikhlaskah aku?




hidup.life.

kenapa kita hidup?kenapa kita di sini? lepas hidup nak buat apa?

kenapa Allah uji aku? kenapa bukan orang lain?

kenapa dia nampak happy?kenapa aku sering ada masaalah?

persoalan kenapa dan mengapa?

ehem.

kita seringkali mengeluh.
kita selalu rasa dunia ini tak adil.
kita sering rasa yang kita sering diuji.
kita selalu cemburu dengan orang lain.


seringkali, acapkali dan berkali kali persoalan ini akan bermain-main dalam fikiran. itulah masalah kita, masalah hati. sering merasakan diri sendiri selalu tidak dipandang, selalu dianggap tak berguna.

Allah uji kita sebab Allah sayang kita. Allah rindu nak dengar rintihan kita.

ya. acapkali aku menangis.banyak sebab yang membelenggu.
tapi itulah, perasaan yang tak terluah itu kekadang membengkak dalam dada dan membuatkan dada sesak.
sekali kalau keluar takut terhambur semua, bercampur dengan nafsu dan syaitan.


 astaghfirullahala'ziim..ini ke yang kau belajar selama ni? ini ke yang kau dapat dari bulatan gumbira tu? pergi konferens riang tu? ini ke yang dikatakan sosok yang nak membina ummat. puiii. perangai pun lebih teruk dari aku. sentap bukan?

iyaa...banyak orang di sekeliling, banyak orang yang memerhatikan kita. segala tindak tanduk akan diperhatikan tanpa kita sedar ataupun tidak. makanyaaa...sekecil-kecil benda yang kita buat pun akan dipersoalkan oleh mereka yang mungkin tak berapa nak faham lagi. kita manusia biasa kot -,-"


bila ada yang sinis kita mudah terasa.
bila ada yang mengata kita mudah melompat.
bila orang mengeji kita balas balik.

heh. itu ke qudwah hasanah? jauh panggang dari api.

kena belajar untuk ikhlas. aku tau benda ni susah, aku juga masih belajar.
takut sangat kalau takde ikhlas tu semua benda jadi sia-sia.
yang ada hanyalah penat semata, habis masa, wang dan tenaga.
mungkin popular di mata manusia tapi hina di mata Allah.
nauzubillahimindzalik T_T

kalau aku ikhlas aku takkan mengungkit.
kalau aku ikhlas aku takkan ingat kebaikan yang aku buat kat orang.

ya Allah aku mohon padamu.
kukuhkanlah hati-hati kami semua
supaya ikhlas dan semua amalan kami diterima.

amiin ya rabbal a'lamin.


semoga Allah redha ^_^ 

Friday, September 13, 2013

random.

ASSALAMUALAIKUM....

dah lama tak update, serius lama...laptop makin hari makin menggila, bertukar dari window 7 jadi window vitsa+xp... serius tak faham macamana jadi macamtu...yang paling tak best tak dapat connect internet... so selama ni saya hanya online pakai handphone, ada je update tapi susah pakai hp tu sebab xde mobile blogspot...pakai web memang susah...tak tahulah bila nak baiki, zaman duit takdo ni nak buat semua benda susah...wuwuwu..sedih betul.sobs..


alhamdulillah lulus osce ^_^ walaupun bukan macam orang lain, banyak kena berkorban, banyak kene bermujahadah namun aku rasa inilah saatnya Allah nak suruh aku banyak banyak doa pada dia, sungguh aku dapat rasa perasaan tawakal tu, i did my best and i let Allah decide everything :)


masuk semester 5, tahun tiga...wahh dah tahun tiga rupanyaa!!cepat betul masa berlalu macam tak sedar...junior 2013 pulak ramai kemainn...haritu jadi fasi untuk gamaliel iaitu orientasi junior baru...serius penat dia kemain lagi penat bukan kepalang...capek uiii...tapi kita jadi kaping bukannya saja-saja tapi ada hadaf yang kita nak capai kan...


satu lagi yang sangat membuatkan aku stress, triple stress adalah pasal skld...kami buat perpanjangan skld dari tahun lepas so ni dah masuk setahun still tak siap...kelakar ke? bukannya kita tak tanya dah penat tanya..call apa semua tapi jawapan dia still dalam proses, computer problem...bla..bla...bla..kami ada 6 orang yang still xdapat skld buat laporan polis dan nanti buat yang baru..tensi tau tensi! bukannya apa kalau tak perpanjangkan kittas nanti kene overstay...sehari overstay kene bayar rp 200ribu..mampu kau? pengsannn...

aku cuma rasa sangat penat sekarang ni...dahla blok jantung a.k.a kardiovaskular ni susah....lepas tu aku pulak asyik tak fokus belajar dan mengantuk, astaghfirullah...salah aku juga tapi entahlah...kekadang rasa macam nak give up on everything and start a new one...make it free without any stress and problems..tapi itulah, this is what we call life! kalau takde ujian takde maknanya hidup...paling pun aku ingat balik, why am i here? Allah pilih aku untuk hidup atas dunia ni ada sebabnya...Allah janjikan ada syurga neraka tu pun ada sebabnya...takkan aku taknak bersyukur? ahh lemah betul! kate nak masuk syurga!


banyak benda yang bermain dekat fikiran aku sekarang...tapi yang pasti aku akan teruskan hidup, teruskan berjuang dan apa jua hasilnya nanti aku serahkan pada Allah... kekadang aku takut aku tak mampu, tapi ingatlah Allah takkan uji kalau kita tak mampu kan? nampakk..persoalan aku semua dah ada jawapan...cuma aku tak tahu kenapa, emosi aku kekadang terumbang ambik...ya Allah tetapkanlah hati hambaMu ini...hati yang mudah emo, sedih, terasa, dan banyak lagila..semoga aku kuat, sebab yang paling utama tu aku nak cari redha Allah...biiznillah (",)



bersama adik-adik 2013 di Hannah...mereka sangat sempoiii..heee...semoga ukhwah yang baru terjalin ini akan terus terbina, sampai syurga insyaAllah :)



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...