nuffnang

Tuesday, August 27, 2013

terima kasih :(

tergerak hati nak buka. tetiba terbaca..

tak perlu pun nak mention sesiapa. tak perlu pun nak mention tentang apa.
aku bersusah payah buat benda tu..aku google, aku tanya orang, aku call.
bukan nak mengungkit. bukan masalah menolong tapi masalah dia lain.

 i try my hard to help you. then what had u done?
kau mengungkit yang aku dulu pun pernah buat benda tu.
memang..aku dulu kaki bola, pagi-pagi bangun bukak tv tengok bola
aku pergi stadium bersorak macam orang gila tak ingat apa..
memang pun. aku tak pernah menafikan benda tu


tapi kenapa nak ungkit?
kenapa nak membezakan?
kenapa nak cakap aku boleh kau tak boleh?


astaghfirullah. aku sedih.
sedih sangat.tak sangka T_T

salah ke aku nak kau jadi baik?
salah ke aku taknak kau buat benda tak baik?

aku nak kita sama-sama berubah.
aku tak kata benda tu salah.
aku cuma kata kalau boleh elak kita elak.

aku sedih kau labelkan aku begitu.
aku tak sangka kau labelkan aku macamtu.

sungguh aku takpernah berniat walau sedikit pun nak melukakan hati sesiapa.
aku hanya mahukan yang terbaik, bukan untuk diri aku sendiri tapi kau juga.

mungkin hati aku belum cukup bersih.
baru disentap sedikit dah nak terasa.
Allahu aku lemah T_T

tapi apa aku nak cakap, terima kasih
kau telah menyedarkan aku
kau telah menyentapkan aku

aku bukanlah orang baik
aku bukan juga yang terbaik.
namun aku nak berubah jadi baik.


semoga Allah lapangkan hati aku.
mungkin ini teguran halus dari Allah.

terima kasih ya Allah ^^



Saturday, August 24, 2013

kisah balik raya

Assalamualaikum....


balik raya 3september 2013 naik air asia...kali ni balik bertiga..
time tu kan puasa. kami punya flight 6.05 so kena masuk paling lambat 5.30. sebab air kan tak boleh bawa so we just grab some biscuit and waiting in the departure hall.



tunggu punya tunggu ada announcement : flight to KL will be delayed for two hours. oh okayy..two hours! so kami akan fly pukul 8.05..diorang kata sebab kesibukan ruang udara, banyak sangat flight on da same time and date. so kena la delay. kitorang 2 jam ada yang delay sampai 4-5 jam tu lagi parah..haa bukan jalan darat je jam, jalan udara pun tau!



sambil menunggu i can finish reading this book : nikmatnya pacaran setelah pernikahan. hasil nukilan novelis feveret aku salim. A.Fillah...alhamdulillah, well written :) banyak kisah sahabat dan cinta rasulullah yang dia kupas membuatkan aku bertambah yakin dengan cinta selepas nikah, insyaAllah...aku yakin yang jodoh tu di tangan Allah...nak dapat suami soleh kene doa dari sekarang, semoga bakal imamku itu dapat menjadi ketua keluarga dan ayah yang baik kepada anak-anakku nanti, amiin ^_^ siapa dia? itulah yang menjadi teka teki..ahaaa gitu~ 



nah tempek jugak gambar diri sendiri sekeping..hahaa...ok sebenarnya time aku nk check in tu petugas tu cakap jangan lambat sebab flight full dan sebenarnya kosong jek 2seat sebelah aku...so aku pun bermaharajalela lew...ok ni sebenarnya first time aku naik flight malam. subhanallah sangat cantik ciptaan Allah...nampak lampu-lampu dari atas sangat cantik ^^


sanpai di lcct dah hampir 12 malam dah...actually aku macam nak stay dekat lcct je and grab the bus to kl central tomorrow morning. flight to terengganu pukul 4.45pm, 4ogos...tp sebab taknak duduk sorang, bahaya jugak malam-malam i decided to follow my friend to klia...sebab tak makan apa-apa lagi, kami pergi KFC, bukak puasa sekali sahur...then we have a very very deep conversation...alhamdulillah she is so honest telling me all the things that nobody tell me before..maybe there are some people who feel exact thing like what she feel but nobody have the gut to tell me...i love when people tell me that i'm wrong! i shouldn't do this and what i did is wrong...



kita sangat-sangat perlukan kawan yang boleh tegur kita, boleh bagitau mana salah kita dan boleh guide kita untuk buat benda yang betul. bukannya apa, kita kan manusia kekadang tak sedar buat salah atau melukakan hati orang....alhamdulillah Allah hadirkan dalam hidup saya seorang yang boleh bagitau saya, jujur bercakap dari hati...kami bercakap sampai pukul 4pagi dan bila ada sorang kawan lagi sampai, oh ye dia punya flight lion air delay 3jam setengah okay...kami pun pergi surau to perform qiam dan tunggu subuh...kira paket berbuka+sahur sekali laa :)


esoknya sepatutnya flight sorang kawan ni pukul 8 pagi, so lepas subuh kitorang ingat nak teman pergi check in dan aku pulak lepas tu kena cepat-cepat grab train pergi kl central dan subang airport. tapi nak dijadikan cerita, diorang cakap overbooking so tak boleh naik flight tu balik...huhuu...petugas tu cakap dia kasi 2choices, pertama tunggu next flight which is pukul 2 petang dan second choice is tukar route then naik limo...akak ni pilih first choice, sebab takut jugak naik limo sensorang lagipun boleh teman kawan sorang lagi ni yang flight pukul 1...




subhanallah! cantik kan! ujian Allah, apa yang Allah dan susun tu pun cantik....on da way kami nak ambil bag terjumpa pulak press conference dr.Tahir, dr,Hafidzi dan beberapa orang lagi baru balik dari syria...pernah beberapa kali berjumpa dengan dua dr. ni semuanya dekat indonesia...dr. Hafidzi datang time hamka, dr.Tahir datang untuk program talk gaza...dengar mereka bercerita tentang pengalaman di sana...yang mengejutkan adalah ketika kami bertiga sedang berdiri dan mendengar pengalaman mereka, datang dr.Harlina datang dan menghulurkan salam pada kami...ok sangat terkejut time tu, first time jumpa face to face :) 




sebab macam dah agak lambat aku cecepat pergi grab klia express...sebenarnya nak naik erl je, tapi terlupa dan pergi beli tiket ni...mahal bak hang kalau nak dibandingkan dengan ERL...huuuu...



sampai di KL central aku terus pergi ambil tiket ktm untuk ke stesen subang. dalam rm1.50 kalau tak salah...alhamdulillah orang tak ramai so tak perlu nak bersesak sesak...sampai je di ktm sebuang terus ambil teksi untuk ke airport...tanya pak cik driver, kenapa tak pakai meter? ohh tersasul cakap indo, lidah masih belum tukar melayu..hehee...dia cakap dari pagi dapat rm20 ringgit je, kalau tak pakai meter dapat berbelas ringgit...tapi pak cik tu nak suruh aku bayar rm20...


ermm apa-apa jelah pak cik, aku tak banyak membantah...dah dalam teksi kot kalau belum naik aku mesti nk pakai meter. hak pengguna kot! bukannya aku kedekut...tapi aku fikir jugak dahla bulan puasa takpelah aku sedekat kat pakcik ni dalam 4-5ringgit...kita ni kalau tak puas hati nak berlawan dan bertekak walaupun seringgit hati rasa tak tenang...tapi kalau kita ikhlas let go seringgit tu dan yakin tu rezeki dia kan tenang...kann...ye aku masih belajar untuk ikhlas..huwaa


alhamdulillah sampai airport dalam pukul 12 tengahari gitu...flight pukul 4.45 dan boleh check in start 2.45...bosan pulak menunggu...tapi takpela menunggu tu lebih baik dari terlepas flight, tak ke naya..kann?aku pusing -pusing beli sepasang kasut dan reader digest...bosan jugak menunggu sorang-sorang dahla airport subang tu kecik je...kemudian dalam pukul 5.50 sampailah aku di airport terengganu...mak su dengan ayah su jemput....kami berenti pergi bazar di batu 6...hee dapat jugak pegi bazar ramadhan :)



ma ajak mak su and ayah su berbuka sekali kat rumah....aku sebenarnya tak nak tanya pun cerita pasal adik aqilah, anak maksu yang meninggal dunia haritu...tapi mak su start cerita dulu...sabar ye mak su, kak ja tau mak su kuat....adik aqil dan aqilah sedang menunggu mak su di pintu syurga insyaAllah....aku tengok mak su aku ni sangat kuat orangnya, tabah...tak tahulah kalau aku kat tempat mak su aku macamana...tapi apapun perancangan Allah tu memang yang terbaik :)


balik raya tahun ni paling sekejap, insyaAllah ada masa aku update kisah raya :D

selamat berpuasa 6 ^^ 

Saturday, August 3, 2013

end of sem 4 and holiday!

Assalamualaikum.......


today 25th ramadhan 1434, 3august 2013...i'm gonna fly off to kuala lumpur. hello malaysia please wait for me ^_^  so there's 5hours left before i say goodbye jakarta! till we meet again :)


oh yesterday we got our sem 4 result and alhamdulillah all praise be to Allah s.w.t.  actually i'm  not very confident on some papers for the last semester. exam osce dua hari lepas. when people ask me "ok ke tak?" "how's your osce?"


 i don't know how to respond. i managed to finish every single thing yet i dunno whether i did the right thing or not. semoga Allah lembutkan hati pemeriksa kami, semoga kami dapat markah yang terbaik. bila orang tanya hanya jawab tawakal dan doa je. tak nak terlalu berharap dan tak nak juga down. kalau ada yang tak lepas kena datang dalam masa 2minggu lagi. doakan ye! du'a is miracle, doa senjata orang mukmin :)


last but not least, let's increase our speed for these last few days of ramadhan. recite quran, pray more, perform qiam et all. i pray that Allah will guide us to the right path, semoga saya bertambah rajin kat rumah. rajin memasak, kemas rumah, rajin merapatkan diri dengan Allah. insyaAllah. di sini nak pohon kemaafan dekat semua orang yang saya pernah lukakan hati, in case you know me in real life and you are reading this ^^ happy holiday and selamat hari raya.


saya  bukan nak merosakkan bahasa, jadi bahasa rojak bahasa campur. layankan saja.



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...