nuffnang

Tuesday, July 30, 2013

OSCE

2 days before the big day: Objectively Structured Clinical Examination (OSCE)

this exam will test us our ability to do history taking (anemnesis), perform related physical examination that we think should be done to the patient based on their problem or pain, give advise on what they can or can't do and lastly give medicine.

so basically it's a theory + skills exam. please pray for me and my friends. can't wait to go back to my hometown... may Allah ease everything ^^



mabit dan jaulah ke bandung




Alhamdulillah...tak sampai sehari pun tapi banyak benda dapat. dapat rasa kesejukan yang teramat sangat tidur dalam masjid yang best ^^ dapat solat terawih, qiam, sahur, pengisian yang membasahkan jiwa dan bertemu sister dari merata tempat ada dari china, dari bandung dan malaysia.


mengisi jiwa di bulan ramadhan. mari menjadi hamba rabbani!

Sunday, July 28, 2013

tsiqah binnafs

bismillahirrahmanirrahim....

It has been a very very long time since my last post. i don't know why this thing keep running in and out of mind mind. when i start to type some word, i keep thinking of what people will think about me after they read my post. oh well yes! i'm a very active blogger when i was studying at intec two last year. i keep writing and updating whatever i want, whatever come across my mind, i upload the picture of myself,  foods and new places that i went. i review new movies and songs without even thinking about others who read my blog. 


when i start to change my personality, wear handsock and socks, long shirt and proper hijab, being a murabbi and consistently go to usrah every week, to daurah, rehlah and any other programmme every month, stop watching movies, listening to my favourite song and what not. it was just a physical appearances that people can see. there are a lot of struggling that i had to face inside. it was inside and people only can see what i wear, what i watch and what i did without knowing what i had to face and struggle for not doing all those 'jahiliah' again.


only Allah knows what is inside my heart. i was very struggle to stop doing what i love to do before. to be honest, i love football so much and i can wake up early in the morning to watch it. i love watching movies and listening to new english song and i love hanging out. i took more than one year after join usrah, dakwah and tarbiyah. i know i have to change my lifestyle to be a better muslim, insyaAllah. people say sayonara jahiliyah, please make du'a for me to istiqamah and doing this only for Allah. 


i start to think what can i do to contribute to ummah, to change our community, my murabbi always say, find ur 'logam', every person have their own ability and the great person can use that advantage to contribute  their best to muslim community. people can make good movies that can inspire people to make change in their life, those who are a great debator can be a great muwajih and those who can write lovely poems can write blogs and touch the people's heart. indeed i really want to work for it although i don't really know what can i do. oh i just remember that i have a blog but what had i done? i wrote trash :(  i post gossips and thing that can make people forget Allah. astaghfirullah (may Allah forgive me),  then after that i dunno what to write and what had happen to me now?

there's a ayat that  Allah swt. says in surah as-saf: 2-3

O you who have believed, why do you say what you do not do?
Great is hatred in the sight of Allah that you say what you do not do.


i become afraid as if i did not do what i said. everytime i told my adik usrah a.k.a mutarabbi it was very tough for me. i'm very very afraid if i can't do it. i'm very afraid if Allah punish me for not doing what i told people to do. i told them to be kind to people, spread the good things, perform qiam and many more. 


however  most of people say u will never be perfect. i can feel it, seriously speaking. when i start to change my personality, slowly i start to change my lifestyle. i'm no more wasting my money to watch movies and karaoke like what i love to do before. alhamdulillah syukur ya Allah. He still loves me and give me all good sisters and now i'm living in a house with the sisters who always remind me to be good, perform solat jema'ah as soon as  we heard adzan, recite quran and al-mathurat and eat in dulang together. it feels so good , bi'ah solehah is a need for those who wanna make a change in their life, biizznillah~


i know if people does not watch us, Allah always does! we have to feel that Allah know  every single thing we do wherever we are and whatever we do...there is always invisible CCTV and two of our loyal companions who gonna write whatever we do even our daily habit like smile to people, help people to take their things or bad deeds such as throwing rubbish. everything is written and we will see it one by one, soon...

Allah (swt) says surah al Fajr v14


"Verily, your Rubb is Ever Watchful"



i once told  my friend that i dunno how to start writing again and she is very wise saying that i don't have to think about what people think about me after they read it. blog is one of the way that we can express our thought and share with people our experiences. i know there are many people out there who have the same feeling like me. what i write reflects who am i. insyaAllah will try my best to be a good muslimah. of couse all of us know our iman is always yazid wa yankuz (ups and downs) yet what we do do maintain our iman? this post might be one of my 'saksi' on the big day. all we need to have is belief in ourself or tsiqah binnafs.





may Allah guide me to write only the good things that can increase my and your iman ^^ 

semoga Allah redha.


Tuesday, July 9, 2013

salam ramadhan






Alhamdulillah bertemu lagi kita tahun ini dengan ramadhan...jom all out buat amal ibadah, rajin-rajinkan buat yang sunat sebab pahala akan dapat berlipat kali ganda...insyaAllah, semoga ramadhan kali ini penuh bermakna dan lebih baik dari tahun sebelumnya ^_^

Saturday, July 6, 2013

taman bunga nusantara with kunang-kunang

Assalamualaikum....

minggu lepas kami pergi berjalan-jalan ke bogor bersama kak adibah, time ni kak diba tengah last stase sebelum balik BFG....wuuuu bestnyaa dah habis, masa untuk berbakti untuk rakyat malaysia, hehee


pagi-pagi sabtu tu kami bertolak dari rumah naik teksi ke stasiun cawang untuk ke bogor, naik train tak ramai sangat orang dan tunggu sekejap je dah sampai dalam pukul 7.30 camtu dah sampai sana...


 kak diba dah tersengih tunggu kitorang ^^
kesian jugak, baru lepas balik dari on call malam tadi, pepagi kena layan kitorang..hehee


kami sewa kereta dari bogor je, memang jauh pun nak naik ke puncak ni sebenarnya, separuh dari perjalanan ke taman safari dah...nak pulak kami kena time jalan tutup tu, memanf tidur jela dalam kereta...oh yeah, aku berjaya habiskan satu buku umar abdul aziz dalam kereta tu..lama kan??


 dah sampai....dalam pukul 12.30 camtu kami pun sampai, alhamdulillah :D



bunga tu banyak-banyak bunga tahi ayam je kat taman jam tu, tapi disebabkan dia susun dan banyak-banyak dengan tone warna kuning oren dia jadi cantik...


konon-kononya baca peta la nak pergi jalan mana pulak lepas ni, heee


waktu pun dah siang, matahari memancar tegak di atas kepala....alhamdulillah dalam kereta masa perjalanan tu hujan, terfikir jugak macamana kalau hujan tak dapat berjalan-jalan sebab pernah ada senior cerita diorang tak dapat berjalan pun, payung takde nak jalan-jalan pun susah sebab hujan...


tapi kita selalu macam tu, time panas nak hujan, lepas tu kalau hujan ternanti-nanti bila hujan nak berhenti...selalu tak puas hati, itulah manusia....Allah dah atur rancang elok-elok dah, semua benda even benda-benda kecil pun ada hikmahnya cuma tunggu kita nak tengok semua tu dari side mana....aku sebenarnya bersyukur sebab kenal dengan mereka, orang banyak mengajar aku tentang kehidupan, dari aku tak tahu apa-apa sampai alhamdulillah sekarang even tengok langit pun mengajar aku sesuatu ^_^


kat dalam taman bunga ni ada banyak taman-taman lain lagi macam taman jepun, bali, taman perancis, taman ros dan ada tempat bermain-main go-kart, moto-cross, boleh main kuda dan banyak lagi lah...tempat picnic dan rumah kaca pun ada.


 bergambar dekat depan taman bali...bila nak sampai bali pun tak tahulaa..jauh wooo, tiket lebih mahal dari balik malaysia...insyaAllah one fine day, kalau tak sekarang time belajar kat sini mungkin nanti kalau panjang umur dan diizinkan Allah :)



ni taman merak, tengok diorang tanam bunga dan buat ekor merak tu, cantik kan? ;)



kami jumpa white swan! cantik :)


i can't drive, can i join???cuak jugak sebenarnya tapi diorang kata boleh aku pun main ler..hehee

muka excited sebelum main...i lead them! heee

sempat lagi kan berborak time main go-kart...heeee


rumah kaca :D


Dalam pukul 3.30 camtu kami pun turun sebab nak singgah beli susu dekat cimory dulu dan ingatkan nak makan dekat wisata kuliner, tapi kami stuck dekat jalan nak turun dari puncak bogor tu hampir dua jam....kereta sewa hanya sampai pukul 8 dan kami nak kena kejar train balik jakarta pulak...so kami decide not to eat at that night dan hanya berhenti beli susu dan yogourt je kat cimory....berborak-borak dalam kereta sampai tak rasa lapar, berkat berjaulah mungkin? heee....tak kisahla kan, apa-apa pun yang kita buat pasti ada tarbiyah Allah di sebaliknya. kalau takde train balik jakarta memang kami kena tidur kosan kak diba dah dan belik esoknya..

kat cimory, pinjam lembu pink jap, comell..hihii...alhamdulillah kami sempat kejar train, lepas solat naik train turun jakarta...ok ada cerita kelakar, kami dah bersiap-siap nak turun kat stasiun juanda tu, aku keluar dulu tapi time tu haz nak check kalau ada brang tertinggal dan aku keluar sorang...pintu tertutup!! huwaaa, aku ketuk2 pintu panggil farah tapi apa boleh buat tetinggal sorang kat luar T_T  cuak jugak sebab time tu dah malam hampir pukul 11 dan takde orang sangat kat situ...diorang turun next stasion dan ambil aku pakai teksi...


Alhamdulillah ni mungkin last keluar bersama kunang-kunang, kak diba pun dah nak balik malaysia...back for good, tinggallah kami kat jakarta ni yang masih lagi kena teruskan sisa-sisa kehidupan....semoga ukhwah yang terbina ni tak terhenti sampai di sini tapi berkekalan selamanya, sampai syurga insyaAllah....kunang-kunang akan sentiasa di hati, berkelip-kelip memberi cahaya kepada orang lain yang dalam kegelapan, walaupun kecil tapi berguna...weeee...semoga kita dapat menyumbang sesuatu kepada ummah, doakan kami


jaulah ke taman bunga yang banyak tarbiyah, jzkk semuanya!



Wednesday, July 3, 2013

kalau dah tekad

sebulan yang lepas kalau tak silap, habis exam balik rumah

"kat nak ikut pegi tanah abang tak?"

"hari ni ke? sekarang?"

"haah. jom!"

tanpa berfikir panjang terus bersiap2 pergi tanah abang...haa ni first time pergi tenabang tanpa nak fikir panjang-panjang...sebenarnya tak tahu nak beli apa pun tapi bila sampai sana macam macam-macam benda nak beli...nak beli skirt jeans, kain pasang, jubah...ow yeah! yang paling best aku jumpa dah jubah yang ma nak tu, jubah belah kat depan and i bought it..semoga ma sukaa..weee ^_^

*point utama nak cerita beli kain pasang je sebenarnya >_<"


kalau biasanya sejak tahun 2008 lagi lepas dah pandai jahit baju sendiri aku akan jahit baju raya sendiri tapi tahun ni balik pun tiga hari nak raya so macam tak sempat sangat nak jahit baju...tadi dalam kelas terfikir-fikir kalaulah aku ada mesin jahit kat sini bolehla kau jahit kan...ermm ermm...ingat mesin mudah alih kat rumah, tak sempat jahit wat balik mesin umah tok pegi jahit baju raya...kekadang rasa kesian kat mak aku dia yang jahit semua baju kitorang dulu-dulu, anak perempuan dahla 4 orang...sejak-sejak aku dah boleh jahit baju sendiri ni bolehla tolong sikit-sikit..heee


tadi dalam kelas terfikir nak potong dulu kain nanti balik baru cantumkan biar jadi baju, biar senang...oh aku beli dua pasang baju kurung, satu baju kurung cotton japan dan satu lagi baju sulam timbul...masa balik february haritu aku ada beli baju sulam koren silk jugak, banyak dah baju tuu...cukup-cukuplah...tapi tak tahulah mak aku beli baju apa untuk raya ni...


habis je kelas tadi, terus pergi kopro beli gunting, kapur penanda, pita ukur dan pembaris...ni baru betul-betul tekad...okey tadi dah siap sepasang aku potong, tinggal sepasang lagi...mungkin lain kali nak siapkan makalah dulu...tapi kononya jelahh bila dok menghadap laptop banyak benda lain yang aku buat...ermm kalau dah betul tekad tu apa nak buat buat jugak kan!


tetiba dapat ibrah untuk diri sendiri...kita ni kalau dah bertekad nak buat apa pun kita akan buat jugak dan cuba menghalangi apa jua yang datang melanda..ecehh...aku rasa aku ni banyak sangat angan-angan tapi melayang-layang....aku nak jadikan benda tu tekad, i wanna do this, so have to do this and that!! tulis apa tekad kita dan hari-hari baca dan tengok...aku dah buat ke apa yang aku tekadkan tu? apa usaha aku nak capai mende tu? ke hanya duduk saja goyang kaki dan jadi mat jenin saja? ohoii... sampai bila-bila pun tak jadilah mende tu kan...


contoh paling senang ialah makalah...malam tadi kononnya aku nak siapkan makalah jugak so that harini boleh fokus untuk belajar integrasi 1 next week...tapi aku baru wat sikit, kat situ nampak tekad tak kuat lagi..emmm, nak pergi berbaik dan dekat-dekat dengan mad'u pun berkira-kira..aduiii..tepuk dahi sendiri tu namanya tekad tak berapa nak kuat lagilah tuu -_-"




aku pun tak pasti sangat motif gambar ni, tapi nampaknya macam someone yang sedang duduk atas bukit dan menjarit tak tahu dia menjerit sebab happy ke sedih ke excited ke apa...macam-macam tafsiran boleh dibuat kan...tapi bagi aku feeling tu kita sendiri akan rasa kalau kita dah wat mende tu betul-betul macam apa yang kita nak...kalau kita dah wat betul-betul tapi Allah masih lagi tak kasi benda tu kat kita maknanya Allah sedang menguji kita, bersyukurlah! kerana Dia masih lagi nak suruh kita ingat kat Dia dan tanda Allah masih sayangkan kita :D


aku dulu nak stop blogging sebab aku rasa segan bila ramai orang yang aku kenal dan dekat baca blog aku, tapi someone kata kalau kita nak fikir benda tu kita takkan dapat tulis laa...asyik dok fikir nanti kalau aku tulis macam ni apa orang ni kata, apa pulak orang tu kata...ermm kita asyik dok risau itu dan ini...takpel;alh, kita jadilah diri kita sendiri, apa yang kita tulis tu pun sebenarnya mencerminkan siapa diri kita sebenarnya...aku rasa aku nak kena start balik menulis pakai hati dan jadi diri sendiri...biarlah menulis tak puitis, mungkin tak sampai pun dekat orang yang baca tapi yaa aku menulis untuk berkongsi bukan untuk niat lain..


semoga malam ini menjadi saksi, quote of the day "tekad"


^_^



nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...