nuffnang

Friday, June 29, 2012

Biar mimpi sampai ke bintang tapi haruslah seiring dengan usaha

Assalamualaikum.....


fenomena biasa kat sini....

Hari ni result exam keluar...fuh..fuh...fuh...jantung berdegup kencang, duduk dalam kelas pun rasa tak selesa asyik teringatkan dan terfikirkan berapa la markah yang aku dapat ni, macamana kalau failed?? terutama kalau skill lab, alaaaaa...tak nak la semester pendek nak balik Malaysia, nak cuti nak rehat, tak nak bazirkan duit dan macam-macam yang menggangu fikiran, amboiii belajar pun tak fokus -,-



Kat sini kami menggunakan sistem blok dan exam integrasi, jadi belajar selama 3-4 minggu lepas tu exam, macam tu laa..keputusan exam biasanya keluar seminggu selepas exam...habis satu blok masuk lagi blok baru kiranya macam tu la kehidupan kat sini dan untuk blok ni setiap minggu exam...dah tu bila masa nak rehat, aihh...mengeluh lagi, manusia...



tengah-tengah belajar, dosen tengah ajar anatomy kat depan kita dok bbm dengan kawan....

"result dah keluar ke belum??"
"wehh aku cuak gilaa, hari tu tak dapat jawab!"
"kalau dah keluar bbm aku ye!"



buku tak bergerak,jasad dalam kelas tapi tuannya merayau entah ke mana....haa, itulah orang suruh study belajar betul-betul main-main lagi, contoh macam ni laa...online bukak facebook, twitter dan bbm dengan member-member dalam kelas...alasan??dosen mengajar tak best, bosanlaa dia mengajar ngantuk...tapi sebenarnya salah kita jugak tak fokus dalam kelas duduk belakang lepas tu bercakap benda-benda yang langsung takde kaitan dengan apa yang tengah belajar, cerita perancangan holiday la, movie terbaru la, apa laaa...pastu salahkan dosen??sape salah sebenarnya?? hurmmm...



kalau result keluar tu ya Allah berebut semua orang nak tengok, memanglah exited tapi sampai tolak-tolak tu macam hape dah...takpelah lambat sikit kita tunggu, stengah jam nanti takdelah orang kat situ...takde maknanya nak berdiri dan tengok result kat situ lama-lama kann....sape yang taknak dapat nilai tinggi dapat A kan??gila tak nak?? tapi kita bersyukur jelah dengan apa yang kita dapat, mungkin kita akan rasa sedih kalau tak lulus ataupun lulus tapi rendah sangat...tapi apa yang penting kita dah cuba buat yang terbaik kan, bukan kita tak belajar kita dah usaha tapi mungkin usaha kita hanya sekadar baca malam sebelum exam atau esok exam hari ni baru bukak buku...jadi memang macamtulah result kita pun...

biar mimpi sampai ke bintang...ehh naik tangga ke bulan :p


dah memang sunnatullah begitu, man jadda ma jadda  siapa yang berusaha pasti akan berjaya....kalau kita tanam pokok menggunakan benih yang subur, cara tanamnya betul, dibaja dan disiram mengikut cara yang betul pasti pokok itu akan hidup segar sihat membesar menghasilkan bunga dan buah yang baik tapi kalau tak berusaha hanya lembar benih saja tak letak baja tak siram dan tak jaga mana nak boleh bandingkan dengan orang yang pertama tadi kan??so nilailah kembali apa saja usaha yang dilakukan dan perbaiki diri supaya menjadi dan mendapat yang lebih baik daripada apa yang kita buat sebelum ini, bukan nak bandingkan dengan orang lain..memang tak lah kan...


kalaupun kita dah berusaha betul-betul tapi belum dapat apa yang kita nak, takpe...usaha lagi, doa kuat-kuat lagi...Allah suka sangat kalau hambanya meminta-minta dan kalau kita selalu minta InsyaAllah suatu hari nanti Allah akan kabulkan apa yang kita nak tu...manusia hanya menilai apa yang kita dapat diakhirnya, result kita tapi Allah itu sungguh maha pengasih dan penyayang..Dia menilai segala usaha yang telah kita lakukan, cuma mungkin belum tiba waktunya untuk kita dapat semua nikmat yang kita minta itu kerana Allah itu maha mengetahui, Dia tahu yang kita pasti akan berbangga diri dan menunjuk nunjuk serta riak...


Janganlah pernah berputus asa, ayuuh kita bangun dan bangkit kembali...pernah jugak rasa, study kuat pun result macam tu, tak study pun result macam tu je??tahap tu je??? baik tak payahh...nampak sangat kan kita mudah menyerah kat sini...Astaghfirullahala'ziim...


"Dan Dialah Allah (yang disembah dan diakui kekuasaanNya) di langit dan di bumi; Dia Mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu lahirkan dan Dia juga Mengetahui apa yang kamu usahakan" (Al-An'am:3)




macam motto sekolah: usaha.doa.tawakal...dah complete tu kan???cuma kita je yang selalu malas nak buat, wallahu'alam.....





Wednesday, June 27, 2012

Jazakillah Khair sister!

Assalamualaikum......


Alhamdulillah aku masih lagi boleh bernyawa menghirup udara dan berpijak dibumi pinjamanMu yang sementara ini....aku sangat bersyukur dengan nikmat kurniaanMu masih diberi kesihatan tubuh badan dan fikiran untuk meneruskan sisa-sisa kehidupan yang tak tahu bilakah penghujungnya.... 



"mungkin ni usrah terakhir kita dengan Kak Basyu"
"erk kenapa?"


kita kunang-kunang semua terkejut and speechless sebab rasanya baru sekejap bersama, baru beberapa bulan dan beberapa kali pertemuan....kalau ada yang baca post aku yang lepas husnul khatimah aku ada cakap yang kita tak pernah bergambar bersama-sama kan?maksudnya satu usrah, satu family bersama...tapi sekarang berpisah lagi...yeah bertemu dan berpisah tu kan adat manusia biasa...InsyaAllah kita bertemu dan berpisah pun kerana Allah...bukan tak jumpa lagi, InsyAllah jumpa tapi mungkin tak sama *tears*



Aku seorang yang sangat mudah tersentuh, jiwa sensitif barangkali....rasanya fitrah manusia memang begitu mudah tersentuh kalau dicuit hatinya....beberapa kali hati aku tersentuh dan beberapa kali aku cuba menolak untuk mengatakan 'tidak' tapi akalku kalah, hatiku menang!!!sungguh aku sekarang sudah rasa jatuh cinta dengan jalan tarbiyah yang sungguh panjang ini...Ya Allah kuatkanlah hatiku untuk terus istiqamah dan tabah...aku tahu, kalau aku sendiri aku mesti lalai, leka dan mudah rebah..Terima kasih kepada sisters yang banyak membantu :*


Setiap kali exam menjelma tidak kiralah skill lab ke, integrasi ke even praktikum yang 15 soalan tu pun akan ada kata-kata pendorong dan semangat sampai ke sms..."jangan stress2" "buka mata luas-luas" "semoga diberi kelancaran masa skill lab" dan sebagainya...comel kan!! walaupun hanya sekeping sms yang mungkin beberapa rupiah sahaja tapi itu cukup membuatkan diriku berasa dihargai dan bersemangat...semua jadual kitorang akak tahu?? Ya Allah tak pernah rasa macam tu sebelum ni T_T


banyak....sungguh banyak perkongsian pengalaman, cerita-cerita yang kami dapat sepanjang bersama...nak tulis semua pun tak muat, biarlah memori itu kekal dalam ingatan kami dan dapat membentuk kami menjadi manusia yang lebih baik....

"nak buat something tu fikir dulu kebaikan dan keburukan dia, kalau kebaikan lebih banyak dari keburukan baru buat" 

 "nak masuk toilet yang busuk tu pun kene bayar inikan pula syurga yang sudah tentunya indah" 


*mungkin ayatnya lain, tapi intinya macam ni laa*


dan...tadi dapat hadiah ni....


Hadis Arba'in, hadis 40 dan Juz terakhir dalam Al-Quran


dah lama nak cari,tapi setiap kali keluar je lupa nak beli....dan ada beberapa pesanan yang sekali lagi mencuit hati...


"moga di tengah-tengah kesibukan kita, kita tetap menjadikan Allah itu yang paling utama dalam hidup kita :D"

"moga kita tetap diluruskan niat oleh Allah dalam setiap fikiran kita, dalam setiap tindakan kita"

"semoga kita terus tabah di jalan ini,nakk sangat kumpul sama-sama kat syurga nanti, InsyaAllah"


yang terakhir itu cukup terkesan...Ya Allah...Ya Allah Ya Rabbi....aku begitu mengimpikan syurgaMu :'( *lap hingus* semoga aku terus diberikan kekuatan untuk terus berjuang, tabah dan kuat!!!nak jadi super doktor muslimah, InsyaAllah....


Jazakillah khair sister sepanjang jadi murabbi akak banyaaaak sangat membuat hati saya tersentuh dan menangis, mengenangkan dosa-dosa silam dan tanggungjawab di masa depan...semoga ukhwah kita bukan sampai di sini saja, UKHWAH FILLAH!!!




"...dua orang yang saling cinta mencintai kerana Allah di mananya keduanya 
berkumpul dan berpisah kerana Allah..." 
(Riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan Ibnu Majah)




Thursday, June 21, 2012

Husnul Khatimah ^^

Assalamualaikum............


menjejakkan kaki ke bumi Jakarta hampir setahun yang lepas banyak mengajar aku erti kehidupan, dulu sejak dekat Intec pun aku dah banyak belajar berdikari dan mencari diri....suka mencuba sesuatu yang baru dan mencari identiti diri, tapi di sini ia sungguh berbeza...


aku cakap pada diri aku, aku nak berubah menjadi seorang yang lebih baik dari segala sudut, pergaulan, penampilan, percakapan dan semuanyaa...tapi aku masih tercari-cari bagaimanakah cara untuk aku buat semua itu, aku lihat ramai kawan-kawan aku yang dah mula berubah...dekat sini pun Alhamdulillah aku dapat kawan-kawan yang baik yang juga banyak membantu aku mencari identiti juga sebenarnya :)


aku mulai mengenal apa itu bulatan gembira, apa itu tarbiyah dan apa itu ukhwah.....dulu mungkin tahu, tapi sekadar tahu tanpa faham...dulu aku anti kalau dengar perkataan usrah (ada kisah hitam sebenarnya) dan fikiran sungguh sempit....orang ajak pergi program berunsur Islamik suka saja menolak dengan pelbagai alasan, padahal bukanlah busy sangat....


disini aku mulai berkawan dengan mereka yang turut sama mahu berubah,menjadi seorang yang lebih baik....mereka ajak aku join usrah, aku pergi dengan agak terpaksa pada awalnya tapi disebabkan mereka nak pergi mall central park aku pun ikut sebab mereka cakap nak makan...sungguh, aku tak sangka selepas makan ada sesi taaruf dan berkenal-kenalan dengan murabbi kami...tapi aku rasa gembira, sebab murabbi kami seorang yang sangat sempoi dan santai....orang kata boleh masuk..heheeee...


selepas itu, aku join beberapa program dan daurah termasuklah 'ISK' ini sejarah kita yang banyak menyuntik jiwa aku....sungguh, suntukan jiwa itu sangat dalam...aku mulai sedar apa tujuan aku hidup di dunia ini, mengapa aku dilahirkan dan terpilih untuk hidup di dunia ini...begitu juga kami disuntik dengan kisah-kisah sejarah Islam dahulu yang pernah menakluki 2/3 dunia dengan zaman Umaiyah, Abasiyah dan bagaimana Islam itu jatuh kembali...kisah bagaimana Rasulullah berjaya mentarbiyahkan para sahabat sehingga menjadi manusia yang sungguh luar biasa, subhanallah... 


Graf ISK


mereka cakap graf ini akan berulang kembali, maksudnya suatu hari nanti rakyat di dunia ini akan tunduk pada pemerintahan Islam InsyaAllah....tapi bila???yaaa sekarang ni masih lagi dalam proses dakwah dan tarbiyah untuk menghasilkan umat yang mantap dan berkualiti. barulah zaman kegemilangan ini boleh berulang kembali....kemudian ada satu persoalan, adakah kita hanya mahu melihat Islam bangkit dan gemilang tanpa memberi apapun sumbangan??adakah kita hanya nak berdiri di tepi dan menjadi pemerhati??alangkah indahnya kalau kita menjadi salah seorang yang membantu untuk memartabatkan Islam di mata dunia...Islam tak perlukan kita untuk naik kembali, tapi kitalah yang memerlukan Islam sebenarnya ^^


hati aku banyak tersentuh apabila berkawan dengan kakak-kakak yang sangat aktif dalam kegiatan dakwah dan mereka sungguh baik, melayan kami seperti sudah lama kenal....cara mereka nak approach kita pun lain, sebab tu aku percaya kalau ukhwah fillah itu berbeza dengan berkawan biasa saja...kita disatukan dengan akidah yang sama, indahnyaa :) apa yang banyak membuka mata aku ialah selepas join program HAMKA yang mana penceramahnya adalah doktor yang berjaya dalam dakwah dan juga dalam kerjaya sebagai seorang doktor, sungguh aku nak sangat jadi macam tu...berjaya dunia akhirat, orang lain dapat satu kita grab dua terus (^_^)


Lepas satu kisah ke satu kisah berlaku dan aku sendiri dapat lihat perubahan yang berlaku pada diri aku....yaaa, nak capai ustaziatul alam tu banyak lagi tangga yang harus didaki....kita nak buat dan capai sesuatu yang besar tu memang harus bermula dari bawah, kita tak boleh berlari macam orang lain kita berjalan, tak mampu jugak merangkak tak pun mengengsot...janganlah kita malas nak buat itu dan ini, duduk saja tanpa buat apa-apa...semuanya bermula dari individu dulu, menjadi seorang individu muslim dengan mengamalkan 10 muwasafat tarbiyah...seterusnya membentuk keluarga muslim, jadinya harus mencari pasangan yang turut sama seiring sejalan barulah dapat terbentuk masyarakat muslim, kerajaan Islam, daulah Islam, Empayar Islam dan mencapai apa yang kita semua impikan, ustaziatul alam :D



saya pernah kongsi 10 Muwasafat tarbiyah ini (sini)


aku sebenarnya nak tulis pasal husnul khatimah tadi kan, sebenarnya Husnul Khatimah ni adalah nama group usrah kami yang terdiri dari kawan-kawan batch aku sendiri seramai 5 orang dan seorang murabbi...kami yang pilih nama ni sebab maksudnya adalah berkhirnya kehidupan kita di dunia sementara ini dengan baik...kiranya kita takdelah hidup sia-sia tak tahu arah tujuan tapi kita faham kenapa...


sungguh aku tak tipu, walaupun tak banyak adalah juga impaknya hasil dari aku join husnul khatimah...aku rasa aku masih merangkak membaiki diri dengan benda benda kecil dulu seperti solat diawal waktu, kalau bagus lagi berjemaah dan baiki cara berpakaian dan pergaulan...memang tak dapat nak buat secara drastik, tapi takpe kita buat dulu sikit demi sedikit kan....kita bukan nak hipokrit dan tunjuk kat orang, tapi kita buat sebab kita faham kenapa kita kena buat...



5 of us...berbulatan di Monas, suatu ketika dulu :)


 semasa di PERMAI :D



keluar makan-makan bersama kak liza ^^


sekarang kami dah bertukar dari Husnul Khatimah menjadi kunang-kunang...heheeee...kunang-kunang yang kecil boleh menerangi atau bercahaya dalam kegelapan...comel kan??heheeee....ahli masih sama, cuma murabbi yang berbeza....tak kisahla sama atau berbeza, apa yang penting kita memang nak mencapai matlamat yang sama kan ^^


jazakillah Khair kak liza atas segala perkongsian ilmu selama kita berbulatan gembira di Husnul Khatimah...sampai berjumpa lagi....heheee...btw, kita tak pernah lagi ambil gambar bersama-sama kunang kunang kan?? *in case kak basyu/kak El dan kawan-kawan kunung-kunang terbaca post ni*


ingat lagi kak liza suruh kami cari logam masing-masing....logam tu macam kekuatan dalam diri yang boleh digunakan untuk menyebarkan cinta kepada orang lain...aku tahu aku suka blogging sebab tu medium ni boleh digunakan untuk berkongsi dengan orang lain juga, tapi kekadang aku rasa jahiliah maih banyak membelenggu aku dan aku main post je apa yang aku nak...tapi memang better dari dulu yang kekadang post pasal artis hollywood, k-pop yang entah apa-apa tu kan..heheee...


jom sama-sama kita berdoa dan cuba berubah untuk menjadi seorang muslim yang owesome!


Wednesday, June 20, 2012

ukhwah :D


Kita hanyalah manusia biasa........
memang banyak cacat celanya....
selalu terlupa, lalai dan leka.......


kalau kita leka, awak ingatkan kita...
kalau awak yang leka, kita ingatkan awak...
kita saling membantu dan memhami.....


barulah ukhwah itu indah...
seindah sinar mentari pagi...
seharum bunga mekar mewangi...





Tuesday, June 19, 2012

kayuh speda di tengah panas

Assalamualaikum.........


perhhhh.....panas dan berpeluh...bukak kipas kuat-kuat hadap muka,fuuuuuuuu~ 

esok aku exam praktikum anatomy blok 8, blok cardiovascular berkaitan jantung dan sistem sirkulasi darah dalam badan termasuk artery dan vena....aku sebenarnya baru balik dari mengayuh basikal atau orang Indonesia panggil speda, aku mengayuh dalam kepanasan terik mentari..mantapss gilaa mentari terik kat sini...pinjam basikal housemate, aku takde basikal niat nak beli tapi tak jadi sampai sekarang...heheee



gambar hiasan: google

pagi tadi aku pergi kampus walaupun hari ni takde kelas dan exam sebab nak siapkan laporan praktikum physiology, fotostat soalan dan buat study group...oh ya!! sekarang ni aku ada new study group with local students, aku rasa best dan sempoi dengan diorang, makin mantap la bahasa gaul aku kan..wkwkwkwk :p boleh pulak dia hantar report tertinggal satu prakticum, so kene buat balik nasib dosen baik suruh buat balik,heee...


nak dijadikan cerita kitorang dah siap buat report tu dan nak pergi print, bila dah siap print tertinggal flash disc a.k.a pendrive dekat tempat print...satu hal lagi dalam tu ada video anatomy yang aku nak study buat exam esok :'( bila balik baru perasan tertinggal dahla nak contact kawan aku tu susah sebab phone dia sekarang ni tengah ting tong, dia cakap nak banting phone tu..heheee...


so, nasiblah ada kawan yang belum balik suruh dia ambil tapi aku kene pergi ambil jugak dengan dia...yeayy!! alhamdulillah dapat jugak aku belajar anatomy dengan video tersebut...terima kasih kawan..heheee :) nasib tak hilang kan...


itulah kisahnya kenapa aku panas dan berpeluh kayuh basikal di tengah panas...hahaaa...macam takde benda nak update kan, tapi takpelahh..saja je nak share, tak boleh tulis cerita rekaan atau apa-apa fakta sebab entry sebegitu memakan masa yang lama....cerita pengalaman ringan ni saja nak share sebelum start study, heee...


terima kasih sudi baca, doakan dapat cadaver cantik ehh...doakan dapat jawab soalan esok :D



Monday, June 18, 2012

Saya jantung dan ini tugas saya :D

Assalamualaikum..........


Nama saya jantung dan saya bekerja penuh taat setia kepada tuan saya semenjak di dalam kandungan sehinggalah dia meninggal dunia, kalau saya berhenti bekerja bermakna tamatlah riwayat hidup tuan saya...hebat kan saya???saya tak pernah curang dan buat kerja dengan penuh taat setia :D


secara umumnya badan saya ada 4 bahagian dan apa yang sangat istimewa tentang saya ialah saya boleh mengepam darah yang tidakberoksigen pada bahagian kanan badan saya dan beroksigen pada bahagian kiri saya tanpa bercampur pun!!! sebab kat tengah-tengah badan saya ada septum yang memisahkan bahagian kanan dan kiri jantung sekaligus memisahkan darah beroksigen dan tidak beroksigen...empat bahagian badan saya tu adalah atrium kanan, kiri dan ventrikel kanan kiri...antara atrium dan ventrikel tu ada atrioventrikular (AV) valve. kalau sebelah kanan saya nama dia trikuspid valve sebab ada tiga pintu dan belah kiri antara atrium dan ventrikel adalah katup bikuspid ataupun namanya mitral..ada dua katup semilunar iaitu semilunar pulmonal dan aorta terletak antara ventrikel dan ke trunkus pulmonalis dan aorta, japp awak blurr ehh..saya dengan tak malunya nak tunjuk badan saya...hehee



inilah badan sayaaa



badan saya bentuknya unik, kalau nak lukis pun susah sebenarnya..heheee....tapi sebenarnya saya pelik manusia sering menyatakan heart itu hati, padahal heart itu nama saya jantung!!! kalau hati tu liver..ermmm, tapi benda ni dah jadi kesalahan turun temurun saya pun tak faham dengan manusia...kalau diorang cakap sakit hati diorang tunjuk saya, tapi takkan nak cakap sakit jantung, ye dak? tu dah lain macam bunyinyaa...tapi itulah kekadang saya geram sebab diorang cakap nak lukis hati tapi sebenarnya bentuk hati bukan macam tu, tu bentuk jantung :'( tapi saya redha je dengan semua ni sebab hati tu kawan saya, kami sama-sama bekerja walaupun saya kekadang sedih walhal saya organ yang sangat penting dalam tubuh manusia...



apa lagi saya nak cerita tentang saya ek??hurm....saya biasanya berdegup cepat dan mengepam darah supaya semua sel-sel dalam tubuh tuan saya dapat oksigen, nutrisi, elektrolit yang sepatutnya dan saya juga tolong hantar sisa-sisa metabolisme tu ke organ ekskresi dan ke paru untuk dibuang...secara garis besar itulah sebenarnya kerja saya, angkut bahan yang diperlukan tubuh ke jaringan dan sel-sel yang memerlukan dan angkut lagi yang tidak diperlukan keluar tubuh...erm...erm...erm....



tapi tahap saya berdenyut tergantung kepada aktiviti tuan saya jugak, kalau dia lepas buat aktiviti macam lepas berlari atau apa-apa aktiviti kardio saya akan pam dengan laju untuk bantu hantar oksigen tu dengan cepat kalau tengah rilex tu kurang jela...kiranya denyut nadi tu bergantung kepada aktiviti saya mengepam jantung lebih kurang macam tula cerita dia...manusia kalau buat vigorous aktivity kan nak guna banyak oksigen, kiranya saya ni fleksible laa...normal saya berdegup 72 kali seminit dan boleh meningkat dan menurun tergantung kerja tuan saya...kalau nornal biasanya antara 60-100 kali seminit, luar dari range ni boleh dianggap kelainan... kalau kurang 60 tu namanya brachycardia, pam dengan lemah dan kalau dah lebih 100 tu nama dia tachycardia..



ada dua sistem sirkulasi sebenarnya yaitu sirkulasi sistemik iaitu antara jantung dan seluruh tubuh yang lain dan sirkulasi pulmonal iaitu antara jantung dan paru-paru....darah dari ventrikel kiri akan keluar melalui aorta dan menghantar darah beroksigen ke seluruh tubuh...darah akan melalui arteri besar, sedang dan kecil seterusnya ke kapiler darah di mana tempat pertukaran oksigen, nutrisi dengan karbon dioksida dan bahan tidak diperlukan masuk ke kapiler...kat sini jugak ada sistem limfe dan extracellular fluid tapi tu dah masuk cerita lain dah...kemudian dari kapiler masuk balik ke venule ke vena kecil, sedang dan besar terus ke vena cava superior masuk atrium kanan...kemudian, dara terus ke ventrikel kiri dan masuk ke paru balik sebelum masuk kembali darah beroksigen melalui vena pumonary...


wahhh apa pendapat anda tentang saya???agak complicated kan sistem saya keluar masuk darah tapi sungguh saya sangat bermakna kepada semua manusia di dunia...saya tak pernah penat bekerja seperti otot skeletal lain sebab saya ada masa refrakter yang panjang, sempat la saya nak rehat walaupun sekejap sebelum memulakan setiap siklus :D kalau dah tahu saya ni sangat penting pandai-pandailah jaga saya yee..heheee...haiipp!! jangan malas-malas untuk exercise terutama cardio exercise okeyy...ehh, penatlah saya bebel saya banyak tugas lagi ni, nak kene pam darah ni..hikhik....


ok, terima kasih sudi baca kisah hidup saya sehari-hari :)


p/s: ni salah satu cara nak study dan menghafal ^_^




Saturday, June 16, 2012

Twin babies :)

Assalamualaikum......


Aku ni memang jenis yang sukakan bebudak kecik dan baby....sungguh kalau tengok baby yang cute tu rasa geraam je nak cubit-cubit pipi dia..awww, rasa macam tak sabar nak ada baby sendiri...hehee...tapi yang tu lama lagilah kan, jauh lagi perjalanna tu....aku kat sini nak main dengan baby sape?? nampak mak ayah bawak baby pergi jalan-jalan aku rasa geram nak ambil, tapi anak orang..hehee...


hari tu aku jalan balik dari kampus lepas tu tengok sepasang baby perempuan yang sangat comel...subhanallah sungguh comel kembar itu, rasanya tak sampai setahun lagi, muka dia dahla ala-ala mixed pakai baju sama lepas tu mak ayah dia bawak jalan-jalan, sorang dukung satu...sumpah comel!! aku senyum je dekat baby tu....mungkin aku ni ada naluri keibuan kot,kahkahh...aku sebenarnya suka je jaga baby tapi bab yang malas tu nak basuh bahan buangan dia..teruk betul >_<


sampai satu tahap tu aku berangan nak dapat baby kembar, nanti boleh pakaikan baju sama...tapi tanggungjawab agak berat la kan, sorang nangis nak susu sorang lagi nangis jugakk....kalau nak jaga sorang diri memang penatlah kan terutama time diorang kecik-kecik...tapi kalau dapat suami bertanggungjawab suka jaga baby takde hal la kot...ramai je kawan aku yang kembar dan aku tengok mereka sangat comel!! perempuan biasa rapat dengan kembar, boleh jadi sister, bestfriend nak pulak belajar benda sama boleh study sesama, balik kampung sesama....dah sama mak ayah kan...tapi lelaki biasanya ego sedikit, malu nak jalan-jalan dengan kembar (kawan aku yang kembar cakaplah)


aku google beberapa gambar kembar yang sungguh comel...

gerammmm nak cubit-cubit pipi tu...awwwhhh...

kalau ada anak kembar senang jugak kan, sekali lahir dua orang..hehee...anak kita takdelah kesorangan sangat nak main toys tu sorang-sorang...boleh main sama-sama...


ini lagi comelll...eyyyyy, geram jugak!!!rasa nak ambil peluk cium je bebudak ni, aishh...kenapa comel sangat???


ini sangat sweet....ini yang kita mahu....twin dari kecik kita ajar berkasih sayang..hehee...


i know i should stop sharing cute twin babies pictures....they are so cute!!! aku ni tak boleh tahan tengok baby yang cute, sungguh rasa geram...harap-harap bila besar pun mereka maintain cute, mak ayah kene ambil peranan didik anak-anak dengan betul sebab anak-anak ni ibarat kain putih kitalah yang mencorakkan mereka nak jadikan mereka ni macam mana....semoga jadi anak yang soleh dan solehah baru sejuk mata memandang..hehee..


please cute baby come to mama!!hahaaa....ok aku dah merepek..thanks sudi baca :D






Tuesday, June 12, 2012

Basic Islamic pharases :)




Assalamu ‘Alaikum
when you meet a muslim
Translation: Peace be upon you
Wa’alaikum Assalam
a Muslim greets you
Translation: And peace be upon you
Assalamu ‘alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh 
formal and great greeting to a Muslim
Translation: May the peace, mercy, and blessings of Allah be upon you
Wa’alaikum assalam wa rahmatullahi wa barakatuh 
a Muslim greets you
Translation: And peace and mercy and blessings of Allah be upon you
Hiyyak Allah 
When greeting someone after Salaams
Translation: May Allah greet you (lit. May Allah preserve your life)
Bismillah arRahman arRahim 
before making a beginning
Translation: In the name of Allah, most Gracious most Merciful
Jazak Allah Khairan
for expression of thanks
Translation: May Allah reward you with blessings
(Reply: Wa iyak(i), wa iyakum; Trans. And you)
BarakAllahu feekum or Allah baraka feek(i) 
responding to someone’s thanks/ a way of expressing thanks
Translation: May Allah bless you
(Reply: Wa feek(i), Wa feekum; Trans.: And you)
Fi Amanillah 
by way of saying good-bye
Translation: May Allah protect you
Subhanallah 
for praising something
Translation: Glory be to Allah
Insha Allah 
for expressing a desire to do something
Translation: If Allah wills/Through Allah’s will
Astaghfirullah 
Repenting for sins before Allah
I beg Allah for forgiveness
Masha Allah 
for expressing appreciation of something good
Translation: As Allah has willed/Praise be to Allah
Alhamdulillah 
for showing gratitude to Allah after success or even after completing anything
Translation: Thanks be to Allah
Ameen 
the end of a Dua or prayer
Translation: May it be so
Sallahu ‘alayhi wa salaam
whenever say the name of Prophet Muhammad
Translation: Peace be upon him (S.A.W.)
‘Alayhi salaam
whenever say the name of a prophet
Translation: Peace be upon him (A.S.)
Radi Allah ‘Anhu 
whenever say name of male companion of the Prophet (Sahabi)
Translation: May Allah be pleased with him (R.A.)
Radi Allah ‘Anha 
whenever say name of female companion of the Prophet
Translation: May Allah be pleased with her (R.A.)
Radi Allah ‘Anhum
Plural form of saying companions of the Prophet
Translation: May Allah be pleased with them (R.A.)
Innaa lillaahi wa innaa ilayhi raaji’oon 
this is uttered as an expression upon hearing the news of some loss or some one’s death
Translation: To Allah we belong and to Him is our return
aathama allahu ajrakom 
uttered to family of deceased
Translation: may Allah make your ajer (reward) great
Shakar Allahu Sa’yikum 
uttered to people who attend aaza – when friends go to send condolences upon death of a person
Translation: May Allah accept that your effort
La hawla wala quwata illah billah 
during the time of troubles
Translation: There is no strength nor power except Allah
_________________
A few more:
Tawakkal-tu-’ala-Allah- I have put my trust in Allah-rely on Allah solving a problem
Tawkkalna-’ala-Allah – we have put our trust in Allah – waiting for a problem to be solved
Rahimahullah – Allah have Mercy on him – you see someone in distress
Na’uzhu-bi-Allah - we seek refuge in Allah – showing your dislike
Fi sabeel illah – in/for Allah’s cause/way – you give charity/help people
Ittaqillah-fear Allah- you see someone doing a bad deed
Hayyak Allah - Allah maintain your life – you greet someone
Hasbi Allah – Allah will suffice me – you are in a difficult situation
Azhak Allah sinnaka - May Allah keep you cheerful – you seek another Muslim with cheerful countenance
____________________


let's use these Islamic phrases and terms in our daily life :D



Aku.......

Assalamualaikum...........


Jangan lupa bagi salam kalau jumpa orang tapi aku rasa jarang betul nak bagi salam jumpa je woiii!!!baik sikit haiii....susah ke nak bagi salam???kekadang rasa macam awkward jumpa kawan tepi jalan, dahla dia ala-ala rock sikit kan, Assalamualaikum Mat rock! heheee....tapi takut kata perli pulak kalau dia pegi kat kita tepuk belakang, woiii!! kat sini rupanya engkau pastu kita bagi la salam...kalau ada yang ok, takde hal tapi kang jumpa yang tak berapa nak faham keluar lagi fitnah....susah, hidup memang macam ni...nak kene jaga hati banyak orang tapi kalau dah macam tu kita sendiri yang susah sebenarnya....pandangan manusia saja yang nak kene fikir, pandangan Allah??? (T_T)



nama tajuk post pun aku jadi aku nak cerita sikiit je pasal diri aku kebelakangan ni.....awal-awal dulu aku banyak stress mana nak adapt dengan new environment, mana nak cari kawan yang best, selalu rasa diri hipokrit tapi dalam masa yang sama nak cuba jadi orang yang lebih baik...aku banyak nangis dulu sebab aku selalu dok fikir mende bukan-bukan....dahla duduk negara orang lepas tu aku keliru dengan perasaan dan apa yang aku nak sebenarnya, kekeliruan itu bertambah kusut sebab aku tak tahu apa yang terbaik untuk aku.....aku ni pemalu sikit susah nak cerita kat orang tapi tulis kat blog boleh pulak?? -,-'



heh, aku tak rasa pun semua orang yang baca ni faham dan aku tak harap pun korang faham....kalau ada yang faham diam-diam sudah tak payah nak bawak cerita dalam blog ni kehulu ke hilir, baca diam-dia sudah tapi kalau tak faham buat-buat je lah faham.......hahaaaa....ada satu blog setengah lagi nak habis first year, Alhamdulillah aku dah boleh adapt dengan suasana sekeliling, kenal kawan, manage time mana perlu mana tak, manage money takyah nak bazir beli mende yang tak berapa nak perlu dan aku sekarang malas nak fikir  mende-mende yang tak sepatutnya pun aku fikir...mesti korang fikir aku ni complicated kan??lol !! aku ni budak simple saja, sangat innocent, pemalu kekadang tapi aku tak rasa perlu malu tak bertempat...



sekarang ni aku banyak lepak dengan kengkawan local, bebudak indonesia....pergi jogging sesama, lepak makan sesama dan study sesama...makin kerap pulak diorang datang ke kosan aku, kosan tu rumah sewa bagi yang tak tahu.....aku rasa aku selesa begini tak perlulah nak carik best friend sangat yang boleh kita ajak dia ke mana-mana sebab aku dulu selalu macam tu mesti ada best friend so that bila aku ada problem aku cerita kat dia, mana-mana aku nak pergi ajak dia dan semua benda yang aku buat dia tahu dan apa yang dia buat aku tahu...tapi aku rasa sekarang ni tak perlulah, dah hampir setahun aku macam ni dan aku rasa aku dah selesa macam ni sampailah habis study....aku harap bakal suami aku nanti boleh jadi bestfriend aku yang terbaik, boleh dengar keluh kesah aku tapi dalam masa yang sama boleh bagi motivasi kat aku...boleh jadi peneman ke mana saja aku nak pergi, heh apa aku merepek ni -,-



aku rasa tu dah jadi lumrah alam, kawan beribu kita boleh ada tapi semuanya datang dan pergi....masing-masing ada tugas dan komitmen masing-masing...kalau kau asyik nak ikut kawan tak hiduplah, bawalah haluan sendiri tapi janganlah lupakan kawan....maksud aku jangan terlalu bergantung pada kawan cubalah berdikari sikit!!! bersikap tegas dan pandai buat keputusan sendiri dah besar kot...huhuuu...kau nak lepas kau ikut geng lepak, nak shopping ikut yang nak shopping, nak jogging ikut yang suka jogging dan nak pegi usrah pun ikut yang pergi usrah...that's life!!! untung sangat kalau kawan-kawan kau suka buat semua benda yang kau suka, susah kan......sebab tu kita kene pandai bawak diri jangan sampai jatuh, tergelincir dan rebah...banyakkan kawan, kurangkan lawan :D



aku ni banyak minat mende-mende pelik, padahal takdelah pelik mana pun tapi aku tak jumpa kawan kat sini yang suka semua benda yang aku suka.......hahaaaa...sebab tu aku kene jadi macam apa yang aku dah tulis tadi, aku minat tengok bola tapi takde geng!! kalau ada pun lelaki buat apa, orang nak layan bola kat rumah sambil kunyah keropok baru best...aku suka tulis blog so aku carik kawan yang suka blog jugak boleh borak-borak pasal blog...blog cikai tak sememeh pun bukan aku kisah, hehee...aku suka martial art rindu gilaa nak bersilat tapi yang harapan jela kat sini kan :'( lepas tu aku suka mende yang mencabar, macam outdoor activities...swimming, hiking, mende-mende camtu laa...dalam masa yang sama aku nak je perbaiki diri jadi seseorang yang lebih baik, join program-program islamik...ada tak kawan yang suka buat semua benda yang aku suka seperti di atas, ada tak??? jom jadik BFF, takde la aku ni forever alone..heheee....



aku tadi nak tulis dua perenggan je tapi dah panjang lebar aku merepek pun aku tak tahulah apa aku tulis ni...malam tadi lepas masak mee goreng aku tertido pukul 3.30 pagi aku terbangun, buat tahajjud sekejap lepas tu harap nak study laa...lepas tu aku rasa nak tulis blog kejap dan harapan agar lepas ni aku boleh study, petang ni aku ada exam practicum, esok integrasi dan jumaat skill lab..woohoo...next week lak everyday aku exam, doakan aku ye!!!doakan aku supaya rajin dan apa yang aku baca tu boleh melekat jangan nak ingat mende lain sangat....tajuk pun aku memanglah aku cerita pasal aku, itulah saja yang aku nak tulis, lama lak tak buat sesi curhat..hahaa :p


p/s: Dalam kepala ingat nak balik dah ni haaa...btw hujung Julai aku balik Malaysia :D


Way seputih II, Tanjung Duren Selatan, Jakarta Barat
12/06/12
4.15 pagi








Sunday, June 10, 2012

Wisata Kuliner Bogor

Assalamualaikum........


Ini juga merupakan post yang akan dipenuhi dengan gambar-gambar sewaktu saya ke Bogor minggu lepas...wisata kuliner itu bermaksud kita berjalan-jalan melihat dan melawat tempat makan, lebih kurang macam tu la apa yang saya faham...wisata itu adalah melancong dan kuliner adalah kulinari, makanan atau masakan macam tu la kan...jadi saya hanya nak kongsi beberapa gambar sewaktu wisata kuliner kat Bogor ^^

Destinasi pertama....

 tengok-tengok menu


masuk dalam ni, tengok menu lepas tu keluar...heheee..takdelah semua orang keluar, tapi saya dan beberapa lagi keluar jalan-jalan dulu cari tempat makan lain..

 makaroni panggang...macam best kan..heheee..pakai lilin je, romantik sikit :p
boleh tahan ramai jugak orang masa ni.


 keluar jalan-jalan jumpa gerai dengan banyaaak pisang....lepas tu terus snap..tak perasan pun ada orang kat dalam, kan gelap..heheee..sorry ye mas, tumpang ambil gambar :)


ok destinasi kedua...jeng...jeng...jeng....

 Rumah cup-cakes....banyak cup cakes yang comel..hiasan kedai pun comel :)


 kat dalam.


 the cupcakes....medium: rp12k, small: rp 4k

 tempat makan...cute kann...


destinasi ketiga....







destinasi ke-4....

 cookies :D


 Bakul tempat letak ni pun dibuat dari roti....kreatif dan cantik kan..heheee


Destinasi ke-5

 klasik kan...

 tempat makan...

 bestttt



destinasi ke-6
 senarai menu

 anything special??

 ok..letaklah gambar kami sekeping :D cantik kan lukisan belakang tu...


finally....kami makan di kedai kita setelah penat berjalan berpusing-pusing..heheee



 kedai kita ni 2 tingkat, kami makan kat atas...duduk bersila lagi.hehee



ok sebelum pulang, kami singgah beli kerepek, jeruk dan yang sewaktu dengannya....


 pisang salai...pernah makan tak???heheee..saya pun first time cuba..best :D


 Cemilan dan jeruk..hehe


pelbagai jenis kerepek ada..hehee


entry ni banyak gambar je kan...heheee...mesti korang terliur kan, ohh makanan yang saya makan tak ambil pulak....eh sebenarnya ambil tapi masih dalam handphone, gambar di atas ni dari camera...hehee...takpelah, btw malam tu saya makan nasi kerang, sedap jugak ^^


ok, tu saja.....thanks for reading!!!





Saturday, June 9, 2012

10 Muwasafat Tarbiah :D

Assalamualaikum.....




Jom sama-sama kita amalkan 10 Muwasafat Tarbiyah ini dan semoga kita dapat menjadi manusia hebat, super dan osem!!! berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat, InsyaAllah :D

  1. Aqidah yang sejahtera
  2.  Ibadah yang benar
  3. Akhlak yang mantap
  4. Luas pengetahuan
  5. Sehat tubuh badan
  6. Mampu berdikari
  7. Melawan nafsu
  8. Sangat menjaga waktu
  9. Tersusun urusannya
  10. Bermanfaat kepada orang lain





p/s: Muwasafat tarbiyah bermaksud ciri-ciri orang yang sudah di tarbiyah atau di didik dengan acuan Islam oleh Allah SWT. 



Thursday, June 7, 2012

manusia oh manusia....

Assalamualaikum...........


Nama saja manusia, homo-sapiens sama....ada kaki tangan mata dan mulut yang cukup lengkap semuanya tapi sebenarnya banyak yang berbeza....banyak orang banyaklah ragamnya, ada yang tinggi rendah, gemuk kurus, hitam putih tapi itu semua tidak bermakna......itu semua hanyalah fizikal semata-mata...


cantik macam mana pun engkau tapi akhlak kau teruk kau tetap buruk!
buruk dan tak cantik macam mana pun fizikal engkau tapi hati kau baik, akhlak cantik kau sangat cantik

susah kan???kita cakap kita faham....kita tahu tapi kita tak buat!!!




ilmu tanpa amal ibarat pokok tanpa buah....rugi kan???tersangatlah rugiii...engkau tanam pokok pisang jagung berpuluh puluh hektar tapi sebijik pun tak berbuah...semuanya rosak binasa, ada yang dimakan kera ada yang mati kering kontang tak cukup air ada yang hidup sia-sia besar tapi masih tak berbuah...

begitu juga kita, badan cantik bak model tapi hidup sia-sia....ada ilmu tapi tak amal,ada akal tapi tak guna.... kalaulah semua orang boleh faham mesti semua benda jadi cantik kan???


semua benda perlukan kesabaran dan ketenangan...kawan kita buat salah tapi kita tak salahkan dia, mungkin dia lupa..manusia kot!! nobody perfect dan semua orang pasti akan melakukan kesalahan...takkan sebab satu kesalahn kecik yang dia buat kita terus nak judge dia macam-macam...kau tak kenal lagi dia macam mana hati budi dia...jangan main sembur saja...


tapi aku terfikir juga, kalau dalam dunia ni semua orang baik mesti tak syok kan??aku bukanlah bermaksud tidak suka kalau kita semua jadi baik hidup aman sentosa tapi mesti macam 'lame'...semua orang baik jadi takde polis dah sebab takde orang nak mencuri, semua berdisiplin tak tutup pintu pun takde orang nak masuk siap bagi salam apa semua...takde orang nak langgar peraturan, jadi tak perlulah cikgu disiplin lagi...

tapi Allah itu Maha adil, maha Bijaksana...Dia mengatur semuanya dengan begitu sempurna




maka rugilah kalau kita masih tak nampak semua benda ni...Allah jadikan syaitan untuk menggoda manusia, Allah jadikan kita berhawa nafsu...kenapa???jom kita gali dan cari kenapa???kenapa??sebab Allah nak uji siapakah hambanya yang beriman kepada-Nya...siapakah yang benar-benar boleh tahan dengan dugaan dan ujian yang diberikan...Allah tahu apa yang kita mampu dan tidak, jom selak tafsir Al-Baqarah: 286 ^^


aku pun tak tahu apa yang aku bebelkan sebenarnya, tapi setiap kali aku tulis post mesti benda tu ada kaitan dengan aku takpun orang sekeliling aku...dulu aku selalu gak tulis pasal orang putih, orang hitam, orang jambu eh..kepop la artis celah mana pun aku kutip je tapi aku dah tak tulis dah pasal depa...bajet je nak tulis pasal artiss kann...tapi buat apa aku nak tulis pasal depa baik aku tulis pasal diri aku, kawan-kawan dan keluarga aku, ade gak pekdahnya...




motif gambar spongebob?? 




boleh jugak time aku tua aku baca balik tunjuk kat anak cucu aku "nenek dulu rajin tulis belog bukalah jaa64.blogspot.com takpun pergi je google jaa64" femes nenek ni dulu....kejadahh!!hahaaa...takleh bayangkan aku cucu aku dok stalk dan usha blog nenek diorang yang gila-gila diwaktu usia muda..kahkahhh..jauhnyaa aku mengelamun usia aku baru 21 tahun tapi bila usia aku 51 tahun(insyaAllah kalau panjang umur) aku baca ni mesti aku tergolek gelak..sumpah!!!fine laa tua sangat, 40 tahun pun dah oke kot..hahahaha :p




sebelum aku lebih banyak merepek entah apa-apa dan korang yang baca pun rasa menyampah apa benda entah minah ni dok merepek takpun ada tigapatploh orang stop follow blog aku pasni..hahaa....sebelum aku mengundur diri baik korang gi follow twitter aku pastu tegur aku kat twitter....bajet retiss la pulak...dahh...terima kasih sudi baca lalokan aku ni..heeee



Water Rafting at Sukabumi

Assalamualaikum......


Hujung minggu lepas aku ada ikut beberapa senior ke program Bogor sempena satu program namanya JJCI....sorang-sorang je junior tapi tak kisah pun sebab dah lama nak rafting, tapi selalu tak sempat dan ada je aral melintang...aku tak rasa pun tu satu masalah sebab selama ni aku selalu je ikut program sorang-sorang, xde hal la...kita hidup tak payah nak ikut orang sangat kan, hidup kena ada prinsip sendiri....kalau asyik nak ikut orang sampai bila-bila pun kita takkan maju bergerak ke depan dan kembangkan bakat yang ada...diri sendiri jugak yang menyesal tapi tak boleh nak salahkan orang lain sebab kita yang buat keputusan untuk diri kita sendiri, tidak ada yang memaksa^^


kali ni bila ada program aku pun beria nak pergi walaupun sebenarnya ingat tak dapat nak pergi sebab pagi sabtu tu kena pergi kelas practicum anatomy di Husada, tapi lepas ada perubahan pergi petang dapatlah aku ikut sekali..hehee :D kami bertolak pada petang sabtu dan malam tu pergi makan dekat wisata kuliner Bogor, ok itu nantikan next update yeah...kali ni aku nak share yang pasal pergi rafting tu saja dan malam kami menginap di satu cottage 




inilah tempat kami menginap!



cafe

pagi-pagi tu kami breakfast dulu then main game sementara tunggu mereka datang jemout kita ke sana....mereka bawa dua angkut dan satu lori kecik, akulah orang yang beria lari nak nak lori kecik tu..hahaa...dah bosan naik angkut, hari-hari kat sini sebab tu nak try something lsin sikit...tapi kat sini angkut dia warna hijau dan biru terang...



ok now we are ready to rock!!



satu sampan ada 4-5 orang students dan ada sorang kang

 yeayy


 air masih tenang
 ni best ni!



kat sini ada beberapa juram yang perlu kitorang hadapai...ada yang smooth saja takde apa-apa halangan dan ada yang berbatu-batu sampaikan kami terpaksa menggunakan segala tenaga untuk melepaskan diri..hahaa....ada dekat satu juram tu perahu kami penuhh dengan air dan kami stuck in the middle of the big rocks..hahaa...kelakar pun ada, aku sampai terjatuh dah, tapi takdelah sampai terkeluar..

 kami disuruh melompat dari atad ke bawah....ni beratur tunggu giliran...


ni agak-agak berapa meter???dalam 3 kot tapi air tu agak dalam lebih kurang 6 meter....kalau tak pakai safety jacket memang tak berani la...berenang tu boleh tapi baru beginner tak berapa nak berani lagi..hahaa..


 mereka inilah yang ambil gambar ni semua....kasi kamera dekat diorang then diorang tolong ambilkan gambar...kita nak pegang memang basah habislah!

ni nampak best!
 aku balik naik lori lagi sebab nak keringkan baju sementara sampai..hahaaa...tapi silap lak sebab kan dah tengahari jadi panas, huuhuhu...
 inilah lori tu....mesti orang ingat apa kan, pendatang asing ke tahanan ke..hahahaha...


 weeeeeeeeeeee...



ok...this was my first time doing water rafting and i enjoyed it so much!!! 

thanks for reading!!heee :)




nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...