nuffnang

Monday, April 26, 2010

aku menjadi penunggu hospital semalaman

mendengar tajuk entri aku kali ini mesti ramai yang mengaggap bahawa ini merupakan cerita hantu,seram dan sebagainya...owh,tidak sama sekali..ini merupakan kisah diri aku yang merupakan untuk pertama kalinya aku tidur di hospital semalam dan juga kisah kemalangan yang menimpa abang aku...aku belum pernah menjadi pesakit dan tidur di hospital sebelum nie..langsung tiada pengalaman...

hari jumaat yang lepas,aku dikejutkan dengan berita yang mengatakan bahawa satu-satunya abang aku dtimpa kemalangan...mak aku cakap dia ada kat HTAA,kuantan...kebetulan pada hari yang sama aku bercadang ke rumah bapa saudaraku di klang...keesokan harinya,kitorang bertolak ke kuantan dan tiba di hospital kira-kira pukul 5.30 petang...

semasa aku tiba,ramai kawan-kawan abangku yang datang...dia kelihatan tersenyum gembira dengan kedatangan ramai rakan-rakan dan sanak saudara..xdela sedih sangat bila sakit terpaksa tinggal di hospital seorang diri...kecederaan yang dialami agak parah sebab sendi kaki kirinya  dah tercabut dari kedudukan asal dan belakang badanya terkena ekzos nissan ekstrem..nasibnya memang baik sebab walaupun dah terperosok ke bawak pacuan 4 roda tersebut,namun kedudukannya di tengah2 dan tidak kena pada tayar....topi keledar yang dipakainya juga masih dalam kedudukan asal..

kejadian ni berlaku apabila pada petang khamis dan dia dalam perjalanan ke rumah salah seorang pensyarahnya di sungai isap...kenderaan di hadapannya bergerak perlahan dan abang aku cuba memotong di bahagian kanan,namun secara tiba2 kereta tersebut membelok ke arah kanan tanpa memberi sebarang signal dan tidak perasan akan kehadiran motosikal abg aku...abang aku segera membelok tetapi pemandu wanita ini lebih kuat memusing stereng keretanya dan melanggar abang aku..selepas itu,abang aku terperosok di bawah kereta dalam keadaan mengiring..

menurut ceritanya lagi,keadaanya yang amat panas sebab terkena ekzos kereta dan bawah kereta yang amat sempit menyukarkannya bernafas..dia seolah-olah menggelupur bagai ayam yang disembelih dan berteriak dengan kuatnya "angkat kereta ni cepat!!!jek!!jek!!"pempuan yang memandu tadi sebenarnya dah tercari-cari kelibat abang kerana hanya motosikal yang berada di tepi jalan...oleh sebab ramai orang di kawasan tersebut,mereka beramai-ramai mengangkat kereta tersebut dan menarik abg aku keluar..selepas keluar dari bawah kereta barulah dia boleh bernafas sedikit...

walaupun badannya terasa amat lemah dan sakit,dia menggagahkan diri untuk membuka beg,ambil telefon dan call kawan serumahnya...kawannya segera datang ke tempat kejadian dan meninggalkan rumah tanpa berkunci..perkara kedua,dia mencari2 report praktikallnya yang berada di bawah tayar kereta...lepas tu barulah dia bukak helmet dan lihat speknya masih dalam keadaan baik...nasib baik semua barang2 lain spt wallet dan phone diletakkan dalam beg dan dihulurkan kpd kawannya yang tiba sajurus lepas abg aku call..

lebih kurang setengah jam menunggu,barulah pihak JPAM datang membawanya ke hospital..pada mulanya orang kampung ingin mengangkat dan membawanya terus ke hospital,namun seorang ahli PBSM melarang sebab ditakuti kecederaan akan menjadi lebih parah jika ada sebarang kecederaan dalaman yang dialami...selepas itu,kawan abg aku call keluarga aku dan informkan akan hal ini..hurm,baru je 2 minggu lepas mak aku keluar hospital kena operate apendix,ni abg aku pulak masuk hospital sebab kemalangan...

ibuku merupakan peneman sejati dan malam tadi aku bersama-sama ibuku tidur di hospital...macam-macam karenah yang aku jumpa di sini...sepupu aku yang kecil jadi takut untuk datang dekat dan hanya bermain-main di luar...tidak tahu kenapa,aku pun pelik...tapi aku akui,semasa aku kecil,aku amat takut untuk datang hospital terutamanya bila lihat orang sakit berbalut-balut dan berdarah-darah...namun kini perasaan tersebut semakin lama semakin hilang dan dan aku mula terbiasa dengan keadaan tersebut..aku mesti hadapi jugak semua benda nie suatu hari nanti :)

malam tu aku dah berhajat xnak mandi sebab sebelum bertolak memang dah mandi...dah nama pun wad lelaki,memang ramai orang lelaki...tapi disebabkan ramai pesakit-pesakit yang patah2 (wad ortopedik),takde la ramai sangat kat tandas...tapi pagi tadi,bila aku ke tandas ada 2 orang lelaki cina yang sudah tua berbual-bual dalam bahasa cina...aku  tengah mencuci muka kat sinki,namun tiba-tiba salah seorang daripada mereka bertanya dalam bahasa melayu,tetapi kurang jelas kedengaran...aku dah gak memang dia xfasih sgt bahasa melayu...2/3 kali dia tanya barulah aku faham dia cakap"benda untuk ikat baju orang melayu panggil ape"huh,jenuh aku nak memahami apa yang dia cakap..dahla tua,pastu cina,ayat bm berterabur dan pelat...aku cakap la tali,pastu dia pun ckp baju dia xde bnda tue...

mulanya aku ingat dia tanya tu baju aku ke sebab kat tangan dia menunjuk2 baju hijau hospital...aku cakap bukan,dia pun tanya berulang2 sampai aku faham...adooii..pastu aku tengok dia berjalan keluar terhinjut2 dengan sebelah kaki berbalut,tapi dia telah ikat dengan plastik supaya xkena air...hurm,sekurang-kurangnya dia boleh bangun dan berjalan...abag aku hanya buang air atas katil di dlm bekas yang disediakan...tapi kena pergi ambil dulu bekas tue..pagi tadi masa aku tidur dalam pukul 4lebih abg aku kejutkan sebab dia nak buang air...tp aku xtaw bekas tu kt mne,nasib baik ibuku bangun dan pergi ambil..kalau tiada orang,camne la nak buang air kan~

sejak semalam jugak aku dengar ada seorang pak cik tua melayu menggunakan bantuan alat pernafasan...nafasnya turun naik dan mendengus-dengus seperti orang kesesakan nafas...hurm,aku dah agak macam dah tak lama...pagi td,dlm pukul 6.45 pak cik tu telah meninggal dunia...innalillahiwainnailaihiraji'un...kemuadian,ramai saudara-mara pak cik tu datang dan ramai yang menangis-nangis...mak aku ckp,diorang hanya pasang bacaan yaasin dan tiada seorang pun yang baca walaupun terdapat yasin di situ...xtahulah diorang masih sedih dan sebak hingga xdapat baca atau sebaliknya...wallahua'lam...

malam tadi ada kes percubaan untuk mencuri kereta...aku yang ada kat tingkat 5 ni pun boleh mendengar bunyi kereta 'menjerit' dan laungan orang ramai...bergegas aku menjengah dan lihat da sekumpulan lelaki tengah menumbuk-numbuk dan menyepak seorang lelaki dengan kuatnya...lelaki itu menjerit sakit dan meminta tolong...arh,pandai sangat nak buat jahat,terimalah akibatnya!!!!!

banyak juga kejadian yang berlaku semalam...tapi keseluruhannya, ini merupakan satu pengalaman yang baru bagi aku...pagi tadi aku dihalau keluar oleh pengawal keselamatan sebab ada bersama mak dan sorang lagi bapa saudara aku pada bukan waktu melawat..aku akhinya turun dan berjalan-jalan di taman sambil mendengar radio...kemudian,aku ke rumah saudara aku di taman seri inderapura kat pekan...

aku bertolak balik ke shah alam dalam pukul 3.30 dan tiba dalam pukul 7,makan kat wira sejati jap...hurm,kpd rakan2 sekalian,doakanlah moga2 abang aku cpt sembuh dan dapat menjalani hidup seperti biasa.. :)

Friday, April 23, 2010

my name is khan...M.N.I.K best!!

Time flies so fast…today, I finished my lesson for this 2nd sem…huh,can’t believe it!!!i think that I just came and enrolled here ..

Today, I woke up extremely late!!it was 7.50 and my class started at 8..OMG!!haish,I was late again and again and again..
In a wink of eyes,I took my towel, took a simple bath and went to class…what a miserable day, I didn’t drink or eat anything….luckily,2 of my classmate, nik and morgan was also late…I met them in the bus..iza and I woke up really late maybe because we slept very late last night…

We watched my name is khan, a bollywood movie with the handsome hero and pretty heroin…I love shah rukh khan and kajol so much!!!they were really talented and I like to watch their acting…the same feeling when I watched the hot movie "kuch kuch hota heii" and "kabhi kushi kabhi gum"(i also watch bollywood movie okeh)…



This story is about a muslim man, rizwan khan(SRK) who has asperger's syndrome stays with his mom and his only little brother…after his lil bro become a successful person,he support rizwan and his mother to stay at san francisco with him...at there,rizwan  got married with a hindu woman named mandira(KAJOL)…there are a lot of happy,funny,sad and many feelings with interesting character.I love the part when he said

“MY NAME IS KHAN, AND I NOT A TERRORIST”

This phrase is like a tagline and almost of the people uses it…he wanted to met mr.president America and state that words…finally,he achieve his dream and all of the people can accept him although he had been accused as a terrorist..
Let’s watch this movie with your families, friends and beloved one during this weekend .. I’m sure that you’ll enjoy it


Friday, April 16, 2010

guiltiness of a leader


it's really hard to become a leader either in small or large group of organisation....we can't make all of the people happy and satisfies with our decision ....they are just complaining about the particular  thing without suggesting any solution or steps that can solve the problem..is that all the leader's fault????we are just human beings and always do mistakes..the fact is we are dealing with people who has different characters and demands,not like a computer or machine which just follow our instruction or anything that we do...

huh,it's really hard to say,but i don't want to hurt anybody...sometimes,the people show their 'angel' face and talk softly in front of us..but then,what happen at the back???they become 'devil' and talk the bad thing about us...sometimes,they can make up stories until the people who never know us will put a bad impression about us and always think about the negative side of us...so,where are the pride of the leaders???if the people can't respect their leader,so the organisation is dead!!

it's just a general thing and i'm sure most of the leaders outside there face the same thing...although we are not a leader for any club or organisation,we are actually the leader of ourselves...we have to choose the right path in our life and make the best decision either to choose west or east,blue or black and sleep or keep answering exam questions...it's really hard actually and if we make a wrong decision,there might be a lot of people will suffer and got the effects...

i was frustrating with someone and i don't know what else can i do...i can't force the people although our best friend to do the thing that they don't want to..i made a promise with someone and she was very happy to hear that...but,in the end,my other friends change their mind and i felt guilty and don't know how to explain about it...as a group leader,i got to unsure that everything are ok...but then,when it comes to deal with our very own friends,it seems hard to say......



Sunday, April 11, 2010

the meaning of a friendship....miss my friends a lot!!

friends are the most important person in our life after family.i'm sure all of us have friends either from different gender,races,country or virtual friends from chatting or social networking(fb,ym,skype,blogger,etc).... we may have a lot of friends but no best friend at all or just have some friends and best friends...which one is better???

huh,i don't know why should i think about this...i have a lot of friends as i have two primary schools and three secondary schools. i have a very good,excellent friend who talks like a politician or successful person,friends who never get opportunities to go to school, friends to do 'stupid' things, friends to share triumph and disaster, friends who are really annoying,friends from'mat rempit',friends to study(*wink),friends for loitering,shopping...tomboy or very girlish friends....friends there are a lot and i even can't describe it..i can be their friends and for sure i have to change my character to mix with them...i'm flexible,sometimes i can be a very polite girl and sometimes it change...depends on the place and friends~



i think about this thing before but suddenly it  come across in my mind....yes,i know that if we go to different places,i will have different friends with different character...but,why should we forget about our old friends???our friend from we are still childish,don't know how to speaks properly,don't know what is love,can't think about the unexpected things or etc...

we can have so many friends,but there are many kind of friends such as friend of same school,in same clubs,met at camp or just common friends...it's the common thing if we can easily forget our friends from this categories because we just know them for a while as we are just normal human beings who are very forgetful...

the weird thing is when we forget our best friend during school...huh,that was too hard to forget our friend who was always with us in our past times,did activities together,laugh together,share the same hobbies,interest,gossips about others,happy together,cried together,broke the rule together,eat in same plate,share the same glass,share the same bed....ohhh,that's too much to be stated here...no secret among us and even can feel so lonely without her/him...maybe gf or bf,huh!!

i'm sure some of us don't have bff like this,but it was really nice moment if we have this experience...some of people prefer not to believe their friends totally and like to be alone...some of them like to be friends with everyone without any bff,but for me,my personal opinion we should have at least one bff who understand us much and can always be with us either in triumph and disaster~


suddenly i thought about my friends...miss you so much,please don't behave like childish and i love our friendship so much...it's hard for me to lose a friend like you and please remember our sweets and bitter moments together...although you already have your own choice,please just remember me,the one who ever become your best friends...please,don't forget about your friends especially the one who you are really close to before although you already have a gf/bf...at least,show that you never forget them such as send e-mel once a month,text message,use social network such as facebook and wish their birthday......friendship forever!!!!!






nuffnang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...